Rejseinspiration
Det er i Tønder, ferien begynder
Det passer ikke helt, når de lokale synger ”For en fremmed barske og fattigt” i Sønderjyllands hjemstavnssang, for her er masser af oplevelser for både øjet, sindet og maven.
Af Kirstine Krefeld
Foto: Kirstine Krefeld, Tønder Turistbureau, Visit Denmark m.fl.
- Må man godt sidde i dem, spørger min ledsager bekymret, da jeg hjemmevant slår mig ned i Hans J. Wegners Bamsestol på Tønder Kunstmuseum og udbryder et ”ah, dén sidder man godt i”.
Vi er i Vandtårnet, som hører sammen med museet, og det cirka 40 meter høje tårn rummer den verdensberømte, danske møbeldesigner Hans J. Wegners stole. I modsætning til andre museer, hvor det er absolut forbudt at berøre de udstillede genstande, så opfordres gæsterne her til at prøvesidde de mange stole for at få en helt fysisk forståelse af, hvad det var, Tønders berømte bysbarn kunne.
Stol for stol bevæger vi os op til den øverste etage i Vandtårnet, hvorfra der er en storslået panoramaudsigt over både byen og det flade, barske marsklandskab, som omgiver Tønder. På den ene side af Vandtårnet ligger byen med Kristkirken som tydeligt vartegn, og lige neden for tårnet ligger de områder, hvor Tønder Festival under normale omstændigheder spiller op til fest den sidste weekend i august. Ved siden af ligger resten af Tønder Kunstmuseum, som både rummer en afdeling for moderne kunst – en ret fin samling – og en stor samling af hollandske fliser, sølv og ikke mindst kniplinger, som egnen engang var så berømt for. Her er med andre ord noget for enhver smag.
God mad og gamle bygninger
Det gælder også for de mange hyggelige caféer og spisesteder, der ligger i Tønders bymidte, blot et stenkast fra museumsområdet. Fra den hyggelige Hagge’s Musik Pub i den ene ende – hvor der serveres gode, irske øl fra fad – og (i hvert fald under festivalen) den sønderjyske specialitet solæg – til Restaurant Ros, som byder på skandinavisk gourmetmad med fokus på lokale råvarer, i den anden ende. Indimellem ligger bl.a. Guldbageren, hvor du roligt kan købe dine ”fedtekager” og andet godt til kaffen med hjem fra, eller du kan gå videre ned mod Torvet. Her har den stemningsfulde Café Victoria i årtier budt på klassiske caféretter.
Klostercaféen er byens ældste café og er indrettet i et hus, der blev bygget i 1520. Men kagerne er friskbagte og kaffen friskbrygget, så du kan trygt slå dig ned ved bordene og stolen foran huset og se livet defilere forbi. Og hvis du sidder dér og tænker, at det da godt nok er en usædvanligt hyggelig gågade, så er det da heller ikke grebet helt ud af den blå luft: Tønder vandt nemlig i 2018 prisen for Danmarks hyggeligste handelsby.
Når du har tanket op og beundret de mange smukke, gamle, udskårne døre i gågaden, kan du besøge den imponerende Kristkirke fra 1592. Fordi Tønder har en fortid som en af de ældste og rigeste handelsstæder herhjemme, har de lokale købmænd og andet godtfolk flittigt doneret penge til udsmykning af kirken for at sikre sig udødelighed og evig ære, og derfor er det i dag en af de kirker herhjemme, som siges at være rigest på overdådigt inventar.
Se slusen og spis dig mæt i kager
- Her er godt nok fladt, siger min ledsager, da vi kører fra Tønder ud mod Vidåslusen ved Højer for at gå en tur.
- Ja, de lokale siger, at her er så fladt, at man kan se en hare løbe derudad i 14 dage, svarer jeg.
Vidderne og horisonten bliver bestemt ikke mindre, når man står oppe på diget ved Vidåslusen, som er den ”nye” sluse fra 1981. Her kan blikket vandre mange kilometer ud over vandet på den ene side og det inddæmmede land på den anden. Det er også i dette landskab, at de delikate marsklam går og æder sig klar til at komme i ovnen.
Og apropos appetit, så fejler den som regel heller ikke noget efter en gåtur på diget, og så kan du passende bevæge dig til Hohenwarte, som ligger lige ved slusen. Her kan du sædvanligvis hver den 1. søndag i måneden mæske dig i sønderjysk kaffebord. Og når sådan et går rigtigt for sig – og det gør det naturligvis her – så er der minimum 21 forskellige slags kager, du skal igennem.
Er du ikke så heldig lige at ramme den første søndag i måneden, eller få billet, kan du dog stadig få serveret et stykke hjemmelavet rugbrødslagkage, gammeldags æblekage, eller en tallerken småkager – eller alle tre dele; her er ingen, der kigger mærkeligt – fra 1. maj og frem til og med efterårsferien.
Et landskab fuldt af skønhed
Skal I have lidt med hjem til campingpladsen til aftensmaden eller frokosten, så er der ingen vej uden om Højer Pølser inde i Højer. Stablet op side om side med pølserne i butikken står de over 300 guld- og sølvpokaler, som Højer Pølser har vundet gennem tiden for produkterne. Kør også et smut forbi Højer Mølle, som er blevet restaureret og har fået sat vingerne på igen – og besøg udstillingen i møllen. Kør tilbage til Tønder ad Siltoftvej, hvis du vil have det smukkeste indtryk af det smukke, barske, flade landskab.
Det kan godt være, at de lokale synger ”For en fremmed barskt og fattigt”, men også for en fremmed kan dette område nemt blive rigt på minder og være fuldt af skønhed.
Det kan du opleve i nærheden af Tønder
Sort sol to gange om året
Når stærene er på træk, kommer de forbi marskområdet ved Tønder, hvor de hver morgen og hver aften danser og danner enorme, smukke og fascinerende formationer på himlen – og det er i sig selv en udflugt værd. Om foråret kan du se dem fra omkring februar til midt i april. På det tidspunkt flyver de ofte frem og tilbage i længere tid, før de slår sig til ro i sivene, så her er gode chancer for at opleve fænomenet.
Fra august og frem til, at frosten kommer – med kulminationen omkring slut september til start oktober – er de her igen, og på dette tidspunkt er flokkene ofte større end om foråret, fordi de har ungerne med – men fordi det bliver hurtigere mørkt på denne tid af året, går de hurtigere ned og ”danser” altså ikke lige så længe. Du kan ofte være heldig at opleve stærene omkring Rudbøl sø. Det kan varmt anbefales at kombinere sådan en udflugt med et besøg på Rudbøl Kro, hvor du får glimrende mad.
Ellers så tag på tur med en erfaren arrangør, som har de nødvendige aftaler og tilladelser til at køre ud i landskabet. En af de måske mest erfarne er Sort Safari, som i mere end 10 år har guidet de besøgende rundt i Tøndermarsken til sort sol – og meget andet.
Stor kunst på Nolde Museum
Kunstneren Emil Nolde blev født i 1867 som Hans Emil Nolde i den dengang sønderjyske landsby Nolde tæt på Tønder. Senere flyttede man grænsen, og han tog navnet på sin fødeby til efternavn. Lige syd for grænsen ved Rudbøl ligger det flotte museum Nolde Stiftung, og her kan du gennem skiftende udstillinger opleve både malerens meget forskelligartede kunst og få indblik i hans spændende liv, lige som du kan besøge hans selvtegnede hjem. Og frokosten i museets café er bestemt også værd at tage med.
Schackenborg slot i Møgeltønder
Lidt uden for Tønder ligger den hyggelige landsby Schackenborg med toppede brosten, bonderoser og – nå ja – prins Joakims tidligere bolig Schackenborg. Smukt og idyllisk – og snyd ikke dig selv for en af områdets allerbedste rugbrødslagkager – rugbrødstort’ – på Schackenborg Slotskro lige ved siden af.
Grænsehandel ved Aventoft
De bedste tilbud og det største udvalg af butikker får du i Aventoft, der ligger nogle få kilometers kørsel fra Rudbøl. Her kan du dog også købe billigt slik, sodavand, øl m.m.