Foto: Adobestock

5 vigtige spørgsmål og svar om gas

Det skorter ikke på spørgsmål, når det gælder reglerne for brug af gas til campingvogne og autocampere. Her får du svar på fem klassiske spørgsmål om gas.

Af Stefan Rosendal, teknisk rådgiver i DCU

Er det lovpligtigt at gasteste sin campingvogn eller autocamper med et bestemt interval?
Man kan undre sig, men nej, der er ikke noget krav om, at man får sin vogn gastestet med et bestemt interval. Såvel Sikkerhedsstyrelsen som DCU anbefaler dog, at installationen testes minimum hvert andet år af en autoriseret installatør eller en godkendt virksomhed. Anvendes vogne i gasinstallationsklasse 10 til udlejning eller leasing, skal der foretages periodisk eftersyn med en frekvens, der ikke overstiger 12 måneder.

Hvor gammel må gasslangen mellem gasflaske og regulator højst være?
Der er ingen aldersbegrænsning på slange og regulator, men DCU anbefaler, at du får udskiftet slangen hvert tredje år. Er der tegn på, at slangen er mør, skal den udskiftes.

Hvor lang må gasslangen være?
Slangen må højst være 400 mm i henhold til standarden DS/EN1949. I de særlige tilfælde, hvor der er udtræk på gaskassen, kan slangen mellem gaskasse og vogn være maksimalt 750 mm.

Hvad må jeg selv udføre på min gasinstallation?
Du må ikke selv udskifte, udføre eller reparere noget på en fast gasinstallation – så hvis det kræver værktøj, er det ikke tilladt. Den type arbejde må kun udføres af autoriserede campingforhandlere eller anden godkendt virksomhed.
Det eneste, du selv må gøre, er at tjekke installationens tæthed. Det kan du gøre ved at putte lidt sæbevand på, og hvis der kommer små sæbebobler, er forbindelsen utæt.
Du må dog gerne selv montere og udskifte slanger og regulatorer på transportable flaskegasinstallationer som terrassevarmere, gasgriller og ukrudtsbrændere.

Er der krav til mærkning?
Gasforbrugende apparater skal være godkendte. Tidligere var der krav om, at produkterne skulle være DG-mærket, men den nye gaslov, der trådte i kraft 21. april 2018, siger, at regulatorer, slanger og alt andet gasmateriel skal være CE-mærket. Apparaterne skal have en brugs- og installationsvejledning, og den skal i forbindelse med markedsføring i Danmark være på dansk.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her