Den årlige westernoplevelse i Nordtyskland
Har i prøvet at sidde midt i et indianeroverfald?
Midt mellem knaldende revolvere og galoperende heste med cowboy,s og indianere på?
Mellem store eksplosioner, brændende bygninger, togafsporinger og spændende dueller?
- Hvis ikke! – Så er det på høje tid.
Mere end 550 personer har vi indtil nu haft med på vores syv stævner i Bad Segeberg (kun 136 km fra Frøslev grænse), hvor hovedtemaet er at opleve det helt imponerende friluftsspil, som er bygget over forfatteren Karl-May,s fortællinger om Apache-høvdingen, Winnetou, og hans blodbroder, Old Shatterhand. Et tema som mange husker fra tysk TV i ”firserne”. Det var dem der ordnede alle konflikterne i ”Det vilde Vesten” i datidens USA.
Friluftsspillet er en gigantsucces i Tyskland. Det har været opført hvert år siden 1952. Det spilles af topprofessionelle skuespillere, og er i de seneste år, årligt overværet af over 300.000 tilskuere i de 10 uger, hvor der gives 5 forestillinger om ugen.
Karl May (1842-1912) var en populær og alsidig tysk forfatter, som blev mest kendt for hans mange eventyrromaner om de konfrontationer der opstod da USA,s nybyggere ville overtage og civilisere de landområder, som var beboet af indianere.
Han var en meget fantasifuld forfatter, og mange af hans fortællinger er blevet filmet, tilpasset til scenen, forarbejdet til lyddramaer, eller omskrevet til tegneserier.
Historierne er ren nostalgi fra dengang der var masser af westernfilm i biograferne, og i specielt tysk TV. Et sjovt gensyn for ”det voksne publikum”, mens børn og unge tydeligvis begejstres over handlingen og den action, der med en imponerende opvisning i, hvordan man bruger special effekts med togafsporinger – cowboy/indianerkampe – eksplosioner – vilde hesteridt – ild og vand m.v.
Friluftsscenen, hvor spillet afvikles, er beliggende i en permanent ”westernby” midt i storbyen ”Bad Segeberg”. Den kan rumme 7500 tilskuere, og omtales som en af Tysklands flotteste friluftsarenaer.
Der er rift om billetterne, men vi har som sædvanlig fået reserveret nogle rigtig gode pladser.
Årets Spil – ”Der Shatz im Silbersee” (Skatten i Sølvsøen), bygger på samme fortælling som vi så ved vores første stævne i 2009.
Det er nu i en ny opsætning, og selvom temaet er det samme, vil oplevelsen nok være meget forskellig fra det vi husker, men dengang var det i hvert fald en fantastisk oplevelse, som skabte grundlaget for at gentage stævnet.
- - -
”Ved lejrbål og i saloons, og i indianernes wigwam, fortælles den århundrede gamle legende om skatten i ”Sølvsøen”.
Højt oppe i klipperne i det krystalklare vand i den legendariske sø, skal der findes umådelige skatte fra et forsvundet folk. Skrupelløse skattejægere og den berygtede oberst Brinkley, som alle har solgt deres sjæl til djævlen, er på sporet af skatten.
De stjæler heste, røver og begår mord – men de har glemt at regne med Winnetou – Apachernes ædle høvding.
Sammen med vennerne stiller Winnetou sig i vejen, så skurkene ikke kan komme forbi.
I Utah indianernes jagtmarker – blandt jernbanearbejdere, skovhuggere og soldater, blusser den største kamp i det vilde westens historie op”.
- - -
Stykket afvikles naturligvis på tysk, og mange vil måske være lidt betænkelig for, om deres tyskkundskaber slår til.
De tilbagemeldinger vi har modtaget fra mange af vores tidligere deltagere tilsiger, at evt. manglende sprogkundskaber ikke har ødelagt oplevelsen, som man nemt kan følge med i, idet temaet er næsten selvsagt/forudsigelig. De gode mod de onde – fortid mod fremtid – indianere mod nybyggere osv. De fleste husker historierne fra westernfilmene. Her opleves det blot live, med en imponerende scenografi.