Campingliv
Camping med menneskets bedste ven
Når hunden skal med på campingferien, er det vigtigt, at den trives og bliver transporteret sikkert. Få gode råd til, hvad du skal overveje, når du har familiens firbenede medlem med i bilen.
Af Jan Aagaard
Hunden er menneskets bedste ven, og for mange hundeejere er det en selvfølge, at hunden skal med på campingferien. Heldigvis tillader mange campingpladser både i og uden for Danmark hunde, og for et stort antal campister er hunden en naturlig del af campinglivet.
Lange bilture til eksempelvis Sydeuropa er måske ikke planen, men også længere køreture i Danmark kan være en udfordring for hunden og dermed også for dens ejere.
Derfor er det vigtigt, at man som en del af sin planlægning overvejer, hvordan man sikkert og komfortabelt transporterer hunden i bilen, og dermed sørger for, at den ligesom resten af familien får en god køretur frem og tilbage til feriedestinationen.
Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller sidde i eksempelvis et bur, når de transporteres i en bil. Men ifølge færdselsloven skal gods i biler være anbragt på en måde, hvor det ikke kan være til fare for personer eller medføre skade på bilen, og da hunde ifølge færdselsloven betragtes som gods, gælder disse regler også for hunde.
Det er ligeledes et lovkrav, at hunden ikke er til gene for bilens fører under kørslen.
Uanset de overordnede regler i færdselsloven anbefaler alle hundeeksperter, at hunde er placeret i et bur, bag et gitter eller fastspændt med en sele, når de transporteres i en bil - hvad enten, der er tale om kortere eller længere ture.
– Reglerne i færdselsloven er en god start, men i Dansk Kennel Klub anbefaler vi, at man placerer hunden i enten en sele, bag et sikkert gitter eller i et egnet bur i bilen under kørslen.
På den måde er både mennesker og hund sikret meget bedre, hvis man er nødt til at bremse hårdt op eller foretage et voldsomt sving, siger Anne Orholt, kommunikationsmedarbejder i Dansk Kennel Klub.
Spænd hunden fast
At køre med hunde, der ikke er ordentligt sikret i bilen, kan have fatale konsekvenser, da selv en mindre hund nærmest forvandles til et levende projektil, hvis den kastes gennem bilen ved en hård opbremsning eller et sammenstød.
Crashtest med biler har vist, at løse genstande i bilen ved en fart på 90 km/t rammer med et tryk på omkring 50 gange genstandens vægt ved en kollision.
Det vil sige, at en hund på 20 kg kan ramme personer på sæderne foran med en vægt på cirka 1.000 kg, og hvis farten er højere, vil vægtbelastningen blive endnu højere.
Der er derfor god grund til at sikre sin hund i bilen, men spørgsmålet er, hvilken metode, man skal vælge. Mindre hunde kan sagtens placeres på bagsædet fastspændt i en sele, og det kan også lade sig gøre med de fleste større hunde.
Kører man i en stationcar eller en bil med et tilstrækkeligt stort bagagerum, vil det dog ofte være mere hensigtsmæssigt - og mere sikkert - at placere hunden i et bur eller bag et gitter i bagagerummet. Vælger man gitterløsningen er det dog kun passagerer i bilen og ikke hunden selv, der er sikret ved en kollision.
I butikker med hundeudstyr - og hos nogle bilforhandlere - kan man få forskellige typer af særlige sikkerhedsseler til hunde i forskellige størrelser. Selerne sikrer - i modsætning til en almindelig hundesnor eller hundesele - at hunden sidder godt fast i tilfælde af kollision, og klikkes typisk fast i bilens almindelige sikkerhedssele.
Husk i øvrigt, at hunde med hundesikkerhedsseler skal placeres på bagsædet.
Derved undgår man, at hunden bliver ramt af frontairbaggen ved et sammenstød (hvis airbaggen ikke kan kobles fra), ligesom man er mere sikker på, at føreren ikke bliver generet eller distraheret af hunden.
Spænd transportburet fast
Transportbure og -kasser til hunde fås i et utal af varianter, størrelser, kvaliteter og prisklasser - fra bure af stof eller plast til lette, sammenklappelige gitterbure af stål og kraftige tremmebure af aluminium. De kan alt efter størrelse og udformning enten placeres i bagagerummet eller på bagsædet - og skal i begge tilfælde spændes fast.
– I Dansk Kennel Klub anbefaler vi solide bure, som er crashtestede. Udstillingsbure og gitterbure er ikke nær så solide som kraftige aluminiumsbure, og så skal man sørge for at sikre buret med spænder eller låse, da det ellers kan kure rundt i bagagerummet, siger Anne Orholt.
Transportburet skal have en størrelse, der passer til hundens størrelse, så hunden både er sikret og samtidig har tilstrækkeligt med plads. Det kan man få vejledning om hos forhandlerne. Det er i øvrigt mest sikkert for hunden, hvis hundeburet placeres på tværs af bilens kørselsretning.
Derved er der mindre risiko for, at hunden får skader på ryg eller hoved i tilfælde af en kollision. Det er dog ikke alle hundebure, der kan monteres sidelæns.
Tjek lovgivningen i andre lande
Vær opmærksom på, at der i nogle lande er lovmæssige krav til transport af hunde i biler. Det gælder eksempelvis i Sverige og Tyskland. I Sverige skal hunden enten være fastspændt med sele eller sidde i et bur, og der er en række krav til burets størrelse.
Hvis disse krav ikke overholdes, kan det udløse en bøde. Størrelsen af buret bestemmes ud fra hundens mål:
- Burets længde skal svare til hundens længde fra snude til sædeknogler i stående stilling gange 1,10. Burets bredde skal svare til hundens brystbredde gange 2,5.
- Hunden skal kunne ligge ned og vende sig uhindret.
- Burets højde skal svare til højden over hundens isse i den stilling, hvor den er højest.
- Taget af buret må højst være fem procent kortere end burets længde.
I Tyskland betragtes hunde i en bil som gods, og tysk lovgivning kræver, at hunden som minimum er spændt fast i bilen. I Tyskland risikerer man ligeledes en bøde, hvis reglerne ikke overholdes. I forhold til regler i andre lande kan man eksempelvis spørge på de enkelte landes turistorganisationer via mail eller telefon.
Hold øje med temperaturen
Når man tager på campingferie i sommerlandet og har hunden med i bilen, er noget af det vigtigste at være opmærksom på temperaturen i bilen. Hvis bilen ikke har aircondition eller klimaanlæg, bliver der ofte meget varmt bagest i bilen, og selv med aircondition er temperaturen ofte højere bag i bilen end foran
Dermed er der risiko for, at hunden får det for varmt og i sidste ende kan få et hedeslag, som kan være livstruende.
Hold derfor løbende øje med temperaturen og sørg for, at der kan skabes skygge med eksempelvis et solgardin, et stykke stof eller andet, hvis hunden ligger i solsiden undervejs på turen.
Husk i øvrigt, at hunde aldrig må efterlades alene i bilen om sommeren på grund af faren for hedeslag - heller ikke selv om, det er overskyet. Hver sommer er der hunde, der overopheder og er i livsfare, fordi ejeren ikke har tænkt på, hvor hurtigt kabinen kan blive gloende varm.
Husk adgang til vand
På bilture i sommervarmen er det også ekstra vigtigt at sørge for, at hunden har adgang til vand undervejs. Hos forhandlere af hundeudstyr fås forskellige typer af vandskåle, vanddunke og vandbeholdere, som er særligt egnet til transport og ture, og ellers må man sørge for, at hunden får tilstrækkeligt med vand i pauserne på turen.
Det er i det hele taget vigtigt for hunden, at man holder pauser undervejs, hvor hunden har mulighed for at bevæge og strække sig.
– I pauserne skal hunden have mulighed for at få vand, tisse og røre sig lidt. De fleste hundeejere kender hundens mønster og har en fornemmelse af, hvor ofte hunden har brug for at komme ud at tisse.
Ellers kan en tommelfingerregel på bilferie med hund være at holde en halv times pause for hver tre timers køretid, siger Anne Orholt fra Dansk Kennel Klub.
Foder har hunden normalt ikke behov for under kørslen, og under ferien skal hunden i øvrigt fodres som normalt.
Det er derfor en god idé at medbringe hundens sædvanlige foder på rejsen frem for at spise den af med grillpølser eller andre godter, der nemt kan give tynd mave, hvilket selvsagt er meget upraktisk, når hunden er med på bilferie.
Hunde kan ligesom mennesker også blive køresyge, og i det tilfælde er det heller ikke en god idé at give den masser af mad eller godbidder på bilturen. Hvis hunden er urolig og giver hals i bilen, kan det være et tegn på køresyge. Nogle hunde får også kvalme, hvilket kan få dem til først at savle og dernæst kaste op.
Hvis hunden vænnes til at køre i bil som hvalp, er der mindre risiko for, at den bliver køresyg. Til gengæld kan det være meget svært at afhjælpe voksne hunde med køresyge. Dyrlægen kan ordinere forskellige typer af receptpligtig medicin til hunden, som kan dæmpe hundens tendens til kvalme og virke beroligende.
Der sælges også forskellige typer håndkøbsmedicin mod køresyge til hunde, som måske kan have en effekt.
Hvis hunden ikke er så vant til at køre eller generelt er utryg ved det, kan det være en god idé at tage hundens yndlingstæppe eller måske noget favoritlegetøj med i bilen, da det kan gøre hunden mere tryg undervejs.