FERIE
På skiferie med tagtelt
Vi er normalt ikke en familie, der tager på skiferie. Børnene kan ikke stå på ski. Det er dyrt. Vi har ikke noget skitøj. Der er meget logistik. Skal de på skiskole? Skal vi planlægge det et år i forvejen for at have råd til det? Hvor skal vi tage hen? Er der sne?
Tekst og foto: Jeppe Bøje Nielsen
Der havde været nogle overvejelser omkring det at tage af sted med to børn, der aldrig har haft et par ski på før. Især fordi begge børn iført skøjter ved Frederiksberg Have i julemåneden (de er 7 og 11 år) kører med lige dele frustration og gråd. Og sidste gang, jeg selv stod på en rød bakke, var i 2005. Hvordan lærer man to børn at holde balancen - samtidigt? Skvatter de af båndet, når de kører op? Kan jeg egentlig selv stadig stå på ski? Vi var næppe taget spontant af sted til Isaberg, om vi bare havde været os tre. Der var for mange usikkerheder. Især når man rejser low-budget og har tænkt sig at sove i tagtelt om vinteren, med hvad der hører sig til af vejrmæssige usikkerheder og den ekstra planlægning, der er forbundet med både at pakke til at stå på ski og måske campere i regnvejr. Heldigvis havde min ven Claus været i Isaberg før og vidste, hvad der ventede: en campingplads for enden af liften (vi boede vitterligt 3 minutters børnegang fra liften). Et tørrerum til vådt tøj og et køkken til at varme sig i, hvis det regnede eller blæste for meget.
Brugt skitøj
Vores tagtelt havde været på sommerferie i Norge i 2022. På efterårsferie i Prag i 2022, og nu skulle det også på en kort vintertur. Det sidder alligevel på bilen fra februar til oktober, så hvorfor ikke bruge det? Det er ideelt til alt det spontane, også selvom det er koldt og vådt udenfor. Takket været Den Blå Avis blev begge børn udstyret med skitøj for 300kr. “Kun brugt en gang”, som der stod. Det passede, det var varmt, og ja det havde været nemmere at købe det fra nyt af, men de ville ikke kunne passe det til næste år, så det havde været penge ud ad vinduet. Det ligger lidt i tag-teltets ånd, at det er rart at planlægge. Det er også nødvendigt - men det behøver ikke være perfekt, og det må godt være brugt. Det viste sig ret hurtigt, at ifølge min datter (11), så er det sværere at stå på skøjter, end det er at stå på ski. Det tog tre ture ned ad børnebakken, så forsvandt hun med sin veninde. Den mindste (7) skulle bruge fem ture, så var han klar til næste udfordring. Første dag var det tåget, der stod vi på ski i syv timer. Næste dag regnede det, der kunne vi kun klare to timer, inden vi var helt gennemblødte. Og sidste dag tog vi fem timer i formidabelt solskin. Børnene fik en 1-1 oplevelse af, at hvis man vil lære at stå på ski, skal man investere i det. Det krævede mod at turde falde og slå sig. Det gjorde de begge. Og ja, der blev sagt, “Det gør jeg aldrig igen”, men 10 minutter senere gjorde man det alligevel, fordi ens ven var på vej ned ad bakken uden sin far.
Den vanskelige kunst at pakke
Selvfølgelig er der en masse planlægning. For vores vedkommende står planlægningen på skuldrene af vores ture i 2022. Hvad skal med, hvad skal ikke med? Og det kan være svært at ramme helt rigtigt. Det gjorde vi heller ikke denne gang. På anden dagen regnede det, og om natten ramte efterdønningerne af stormen Otto også Isaberg. Med vindstød på 22 m/s var det kun børnene, der sov igennem den nat. Stormen ruskede så voldsomt i tagteltet, at jeg var bange for, at det blev revet i stykker. Ud at surre tagtelt-stigen fast til bildækket kl 02.00. Alt var vådt. Men dem, der har prøvet det, ved, at camping i regnvejr er en boldgade for sig. Der er ikke noget at gøre ved det, og det trækker tænder ud. Det er logistik i fjerde potens. Alt skal gøres to gange, alt er besværligt. En tur på toilettet er ikke bare en tur på toilettet, hvis man vil sove i en tør seng med tørre sokker. Det er på med regntøjet, på med støvlerne. Og af med det igen. Indtil næste mand skal af sted. Ingen gummistøvler med. Hvad gør man så, når ens våde vinterstøvler er i tørreskabet, og man skal på toilettet? Man hopper ned i lillebrors og sjosker af sted. Spise i regnvejr med regn, der pisker ind (selvom der er overdækket), tænde blusset igen, fordi det er gået ud på grund af vinden. Lede efter pandelampen, tage nye underbukser på, fordi man kom til at tisse på dem, fordi man strintede op af bilen i modvind (børnedårskaben for fuld udblæsning). De(n) voksne har kortere lunte, alt skal pakkes sammen, inden man går til køjs, så når overdækket flyver af, så skal man ikke til at rydde op næste dag og samle ting sammen, der er fløjet væk og have våde ting i bilen. Lede efter stormpløkker, ørepropper i mørke. Jeg kunne blive ved. Men nu har vi været af sted, og vi kan sige: Det kan godt lade sig gøre. Også som alene-voksen med to børn, der ikke har stået på ski før.
Hyggeligt selskab
Det var selvfølgelig hyggeligt at have selskab af vores næsten faste rejsemakkere. Vi var to voksne og fire børn. Alle sov i tagtelt. Og det var meget nemmere, fordi vi var to voksne. Men her på bagsmækken af turen kan det sagtens konkluderes, at det kun er usikkerheden, der holder én tilbage. Så længe, at man ikke fryser om natten og har ekstra vanter med, så er en tur til Isaberg noget, man kan gøre hen over en weekend. Resten finder man ud af undervejs. Det værste, der kan ske, er, at budgettet ikke holder. Da vi kom hjem, tørrede vi alt, og nu ligger det klart i bilen igen. Vi håber at tage en tur mere om 14 dage. Vi gider ikke regnvejret, men det er sidste udkald inden foråret. Og det bedste af det hele er: Vi kan beslutte, om vi tager af sted aftenen inden. Ingen hytte, der skal bestilles. Alt er klart.
REJSETID: 15/02-23 til 18/02-23 = 4 dage.
PLAN: - Dag 1: Afgang kl. 11.00. Køre til Isaberg: 4 timer. Tjekke ind på campingplads. -
Dag 2: Leje ski, printe liftkort ud. Stå på ski.
- Dag 3: Stå på ski.
- Dag 4: Tjekke ud fra campingplads kl 09.00. Køre op på parkeringspladsen ved ski-udlejningen. Stå på ski. Køre hjem kl 17.
BUDGET (i DKK):
-Øresund T/R: 364 kr.(har Bropass i forvejen, som koster 360 kr/året)
-Campingplads i tre dage: 732 kr.
- Benzin: 650 kr.
- Mad: 700 kr., (restaurant en aften + morgenbrunch, ellers medbragt aftensmad og morgenmad; frokost on the go.
Skikort til 1 voksen + 2 børn: 1.950 kr.
Skileje til 1 voksen + 2 børn: 1.490 kr.
Strøm på campingplads: 20 kr.
GEAR:
- Tagtelt –
- Anker PowerHouse II 400
– - Gasblus x2 - gryder, skåle, bestik, kopper.
- Køkkenrulle, plastikposer, ørepropper.
- 5 l drikkedunk - Daglige fornødenheder i form af tørvarer.
- 3 dehydrerede aftensmåltider (hjemmelavet kødsovs).
- vintersoveposer (3 sæsoners soveposer med indlæg kan også gøre det)
- hovedpude
- IPad
- elektrisk varmetæppe (ikke livsnødvendigt - men rart med en varm seng efter en kold dag).
- 2000w varmeblæser (100 kr på DBA; til at tørre teltet indvendigt for kondens om morgenen).
- Kabel til strøm på campingplads.
- Campingbord + 3 stole.
BENZIN (12,5 km/l):
- Tanket for 650 kr. - Kørte kilometer: 566 km (T/R)
- Køretid: 4 timer inkl. pause. (København-Isaberg)
TØJ:
- 2 par termosokker
- 1 par bukser - 1 varm trøje
- 2 T-shirts - ski undertøj
- hue og halsedisse - håndklæde
- 3 par underbukser
- Vinterstøvler
- gummi støvler (havde vi ikke med - det skal man have til at stå for neden af teltet til de hurtige toiletbesøg, især når det regner).
- regntøj 2 x vinterhandsker pr. barn.