Campingliv
Tour de France i DCUs baghave
De første tre etaper af årets Tour de France cykles i Danmark, og flere af DCUs campingpladser er gode udgangspunkter, hvis du vil følge den historiske begivenhed på nærmeste hold.
Tekst Torben Brandt
For cykelsportsentusiaster bliver det ikke større, end når årets udgave af Tour de France fredag 1. juli for første gang nogensinde skydes i gang i Danmark, nærmere bestemt i København.
For udenforstående kan det synes mærkværdigt, at det franske cykelløb begynder i den danske hovedstad, men det er ikke så usædvanligt at indlede løbet uden for Frankrigs grænser. Første gang, det skete, var i 1954, hvor Tour de France begyndte i England, og siden er løbet adskillige gange begyndt uden for Frankrig, hvilket har betegnelsen Grand Départ.
At afvikle etaper i udlandet handler til en vis grad om at udbrede cykelsporten, men først og fremmest handler det om penge, for Tour de France modtager et større millionbeløb for at lægge tre etaper i Danmark (budgettet for at afvikle etaperne i Danmark er i omegnen af 90 mio. kr., red.), og samtidig giver det øget opmærksomhed globalt set og dermed større TV-eksponering, der igen er lig med flere sponsorindtægter.
Viser sig frem for verden
For Danmark er der en enorm branding-værdi i, at landet i løbet af de tre dage kan vise sig frem fra sin bedste side, mens store dele af verden kigger på. Den slags kan kaste turister af sig på længere sigt, men der er naturligvis også en stor værdi her og nu i, at cykelentusiaster fra ind- og udland kommer til landet for at overnatte på vores hoteller og campingpladser, handle i vores butikker og stille sulten på vores restauranter.
Roskilde Domkirke kommer utvivlsomt i fokus på TV-billederne på løbets anden etape, der begynder i domkirkebyen.
Om regnestykket i den sidste ende samlet går i plus for Danmark, skal vi ikke kloge os på her i magasinet – men set med DCU-briller er håbet naturligvis, at nogle af de danske og udenlandske cykelentusiaster vil gæste DCUs campingpladser, hvoraf flere af dem ligger ret tæt på de tre etaper.
Slutter på Rådhuspladsen
Første etape er en enkeltstart, der køres fredag 1. juli i København med start på Nørre Farimagsgade, hvorpå rytterne kører gennem de københavnske gader på en cirka 13 km lang rundstrækning, der slutter på Rådhuspladsen.
Første etape er en enkeltstart på 13 km, som starter ved H.C. Andersens Boulevard og slutter på Rådhuspladsen i København. Undervejs kører rytterne på Nørrebro og Østerbro og passerer også søerne, Fælledparken, Kastellet, Amalienborg, Nyhavn og Den Sorte Diamant.
Fra DCU-Camping København – Absalon er der mindre end 10 km til centrum af København. Hvis du har en cykel og er i nogenlunde kondition, vil det utvivlsomt være en rigtig god ide at tage den tohjulede til byens centrum netop den dag, hvor der forventes mange mennesker på gaderne, og hvor trafikken vil være omlagt flere steder som følge af løbet. Desuden må cyklen siges at være den helt rette måde at ankomme til København på netop den dag.
Hvis du gerne vil prøve et godt alternativ til DCU-Camping København – Absalon, kan det anbefales at bo på DCU-Camping Nærum, hvorfra der er cirka 15 km til hjørnet af Strandboulevarden og Poul Hennings Plads på Østerbro, hvor rytterne også kommer forbi på første etape.
Har taget fri
Anden etape er på hele 202 km og køres 2. juli med start i domkirkebyen Roskilde. Herfra går det mod nordvest til Holbæk, Asnæs, Fårevejle ned mod Kalundborg og derfra til Storebæltsbroen, som passeres, inden det hele slutter i Nyborg på den fynske side af broen.
Anden etape er på 202 km og går fra Roskilde til Nyborg.Undervejs kommer rytterne til Holbæk, Asnæs, Fårevejle og Kalundborg, inden de passerer Storebæltsbroen og ender i Nyborg. Etapen har tre bjergspurter i Nordvestsjælland og en pointspurt i Kalundborg.
DCU-Camping Rørvig Strand ligger cirka 20 km fra Høve og Asnæs, som rytterne undervejs passerer, og Tour de France-løbet på dansk jord er en stor begivenhed for campingvært og cykelentusiast Michael Juel Fjelde, som glæder sig meget, til tour-karavanen kommer til Odsherred og dermed i nærheden af DCU-Camping Rørvig Strand. Faktisk ser han så meget frem til begivenheden, at han har taget fri for at følge løbet på nærmeste hold.
– Det er sådan en ”once in a lifetime”-oplevelse, som jeg ikke vil misse. Fra campingpladsen er der kun 20-25 km ned til Fårevejle eller Asnæs, og det er ikke længere, end at man sagtens kan tage sin racer og cykle derned, og det har jeg tænkt mig at gøre, siger Michael Juel Fjelde.
Han er sikker på, at begivenheden skal markeres på DCU-Camping Rørvig Strand, men har endnu ikke lagt sig helt fast på, hvordan det skal foregå.
– Men du kan godt skrive, at der kommer til at foregå noget, og at medlemmerne kan følge med på vores hjemmeside, når vi kommer lidt tættere på, siger han.
Han cyklede i 2017 selv fra Danmark til Paris som en del af Tour de Taxa-holdet og glemmer aldrig følelsen, da han cyklede ind i den franske hovedstad.
– Det var den største oplevelse i mit liv. Tårerne trillede ned ad mine kinder, da vi kørte ind i Paris, og det er helt klart noget, jeg skal prøve at gøre en gang mere på et tidspunkt, siger Michael Juel Fjelde.
Rytterne kører på Storebæltsbroen på sidste del af anden etape. Her kan der meget vel være kraftig sidevind, som vil gøre det hårdt for rytterne at passere.
Kollund tæt på målbyen
Løbets tredje etape køres søndag 3. juli og begynder i Vejle og slutter i Sønderborg. Det er en strækning på 182 km, hvor DCU-Camping Kollund i Sønderjylland er et oplagt sted at bo, hvis du vil bo på en DCU-campingplads og følge denne etape.
Tredje etape er 182 km og begynder i Vejle og slutter i Sønderborg. Ruten passerer blandt andet Jellingstenene og indeholder også en pointspurt i Christiansfeld og tre bjergspurter på Koldingvej samt ved Hejlsminde Strand og Genner Strand.
Fra campingpladsen er der kun cirka 15 km til Adsbøl, som rytterne kører igennem kort før afslutningen, og hvis du gerne vil se, når rytterne passerer målstregen inde i Sønderborg, ligger den kun cirka 25 km fra campingpladsen.
Efter de tre etaper i Danmark er kørt, fortsætter tour-karavanen til Frankrig, hvor resten af løbet foregår.
Vidste du:
- Det er 109. gang, at Tour de France køres
- Cykling udgør 26 % af alle ture under 5 km i Danmark og 16 % af alle ture i Danmark
- Danmark har 12.000 km afmærkede cykelruter
- Gennemsnitligt cykler danskere 1,5 km om dagen
- København er udnævnt til verdens bedste cykelby i 2017 og 2019
- I hovedstaden er der 672.000 cykler, og 44 % af alle ture til arbejde og uddannelse i København sker på cykel
- I København cykles der sammenlagt, hvad der svarer til 400 Tour de France løb hver dag.
- Det svarer til 1.440.000 km på en hverdag København har 385 km cykelstier og 64 km Grønne Cykelruter, 35 supercykelstier og 14 cykel- og gangbroer.
- Flere steder i udlandet kaldes cykelstier adskilt med kantsten for "Copenhagen lanes"
Kilde: Cycling-embassy.dk, Dansk Turismefremme.dk, DTUs transportvaneundersøgelse, Copenhagenize Index og Cykelredegørelse 2020