Kronborg og Helsingør er altid et besøg værd. Foto: Visit Nordsjælland

Gå på opdagelse i Helsingør

Kronborg Slot i Helsingør er en ganske særlig oplevelse, men der er også meget andet at opleve i den charmerende købstad ud til Øresund.

Af Torben Brandt
Foto: Torben Brandt og Visit Nordsjælland


Helsingør har masser at byde på, men Kronborg Slot er indiskutabelt byens store flagskib og trækplaster. Slottet er en af blot syv danske attraktioner, som har fundet vej til UNESCOs liste over verdensarv. 
Det smukke renæssanceslot, hvor Holger Danske sover i kasematterne og sidder klar til at hæve sit sværd og forsvare Danmark, når landet trues af fjender, troner smukt ved indsejlingen til Helsingør. Igennem flere hundrede år var slottet hovedsæde for opkrævning af øresundstold, som skibene i Øresund skulle betale, når de sejlede gennem sundet. De søfarende turde ikke andet end punge ud, fordi slottets kanoner pegede direkte ud mod vandet, og den velstand, skatterne gav kongen, gjorde det muligt at forskønne slottet med blandt andet kobbertag, spir og tårne. 
Går du ad stien langs slottet, kan du stadigvæk se de velholdte kanoner og samtidig beundre slottet fra alle sider, mens du mod øst kan skue mod Sverige på den anden side af sundet. 
Vil du helt tæt på, kan du indløse billet til slottet. På hjemmesiden kongeligeslotte.dk kan du læse mere om de mange muligheder på Kronborg – herunder også om de restriktioner og begrænsninger, som covid-19 har medført. 

Hold en god kaffepause
Hvis du ikke vil bruge tid og penge på at gå ind på slottet, bør du under alle omstændigheder slentre en tur i kasernebyen, som ligger i forbindelse med slottet. Her ligger blandt andet et rigtig hyggeligt kaffested, Strandvejsristeriet, hvor du til rimelige priser kan vælge mellem mange slags nymalede kaffebønner, og hvor du kan få en genopfyldning for en flad 10’er. Indenfor er der hyggelige sofagrupper, du kan slænge dig i, og når vejret er godt, er der naturligvis også mulighed for at drikke kaffen udenfor.  

Besøg flere museer på én dag
Hvis du har mod på mere kultur, kan det anbefales at besøge M/S Museet for Søfart, som ligger ved siden af Kronborg Slot. Museet holdt tidligere til på Kronborg Slot, men i 2013 rykkede det over i de nuværende og meget karakteristiske lokaler tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels Group. Museet har siden etableringen for syv år siden vundet en række priser for sin arkitektur – blandt andet kom det kort efter sin åbning på New York Times’ liste over ”52 places to go in 2014”. 
Selvom du ikke er interesseret i arkitektur, kan du roligt besøge museet, som giver et glimrende indblik i dansk søfart fra middelalderen og frem til i dag. Entreen er 120 kr., men der er flere muligheder for at komme billigere ind. Eksempelvis har Kronborg og Museet for Søfart indgået et samarbejde, som betyder, at du får 25 procent rabat på indgangsbilletten til søfartsmuseet, hvis du kan fremvise en billet til Kronborg Slot fra samme dag. 
Alternativt kan du få 20 procent rabat, hvis du kan fremvise en billet fra samme dag til Museerne Helsingør, som er et samarbejde mellem flere mindre, lokale museer. Du kan ligeledes få 20 procent rabat, hvis du kan vise en billet fra Danmarks Tekniske Museum fra samme uge. 
Sidstnævnte ligger på Fabriksvej i udkanten af byen og er med sine cirka 8.000 kvadratmeter med tekniske genstande som dampmaskiner, veteranbiler, computere, telefoner og fly et sandt eldorado for teknikelskere. 
I den nordlige del af byen ligger en anden attraktion, Øresundsakvariet, som er et saltvandsakvarium, der giver den besøgende et fint indblik i det – ofte ukendte – liv, der udspiller sig på bunden af havet. Som DCU-medlem får du og op til i alt fem personer 30 procent rabat på indgangsbilletten til Øresundsakvariet, når du fremviser DCU-medlemskortet.  

Skibsværftet har fået nyt liv
Helsingør har ikke længere et skibsværft, men i godt 100 år var det byens livsnerve og største arbejdsplads. Det havde sin storhedstid i efterkrigsårene, og i løbet af 1950’erne beskæftigede det cirka 3.600 mennesker. Op gennem 70’erne fik værftet gradvist vanskeligere ved at holde skruen i vandet, og i 1982 drog det sit sidste suk og lukkede efter flere år med millionunderskud. 
Til ære for de mange arbejdere og den rolle, værftet har spillet i byen, er kunstværket ”Værftsarbejderne” rejst foran de gamle bygninger. Det består af i alt fire bronzeskulpturer, hvoraf én forestiller en tidligere værftsarbejder ved navn Per Lindstrøm. Skulpturerne står foran det, som siden 2005 har været Værftsmuseet. 
I dag summer området atter af liv, efter at Helsingør Kommune i 2010 åbnede Kulturværftet i de ombyggede værftsbygninger. Kulturværftet ligger helt ned til vandet og rummer både spisehus og et bibliotek i tre etager. Derudover danner Kulturværftet rammen om blandt andet udstillinger, teaterforestillinger, koncerter, møder med mere. Om sommeren er der med jævne mellemrum koncerter på den store, udendørs plads foran Kulturværftet, hvor Kim Larsen gav en af sine sidste optrædener før sin død. 
I andre af de gamle værftsbygninger ligger ”Elsinore Street Food”, som er et marked med barer og mad fra alverdens køkkener. Elsinore er det engelske ord for Helsingør og siger noget om, at dette område tiltrækker meget andet end danske turister.
Parkerer du på pladsen foran madmarkedet, kan du holde gratis, hvorimod det koster penge at holde på den nærliggende, store parkeringsplads, som ligger tættere på lystbådehavnen.

Her er både kæde- og specialbutikker
I gåafstand fra Kronborg ligger Helsingørs handelsgader, som ikke kun har kædebutikker, men også flere specialforretninger. Blandt andet finder du i hyggelige Brostræde en forretning, som har specialiseret sig i salg af gamle LP’er, skilte, plakater, forsidecovers med mere. Retroforretningen er nabo til den kendte isbutik i Brostræde, som er berømt for sine lækre, hjemmebagte isvafler.
Bevæger du dig op i Stengade, som den store gågade kaldes i Helsingør, finder du blandt mange andre forretninger både en rigtig slagter- og en ostebutik. Den slags er med tiden forsvundet fra bybilledet i mange andre danske købstæder, men på gågaden i Helsingør findes de stadigvæk.  

Nyd lidt god mad
Det store antal turister, som normalt er på disse kanter, mærkes også på udbuddet af restauranter og caféer. Mange steder serveres smørrebrød og en kold pilsner til yderst rimelige priser, og generelt finder du et varieret udbud af mad og udendørs spisesteder i centrum. 
Vil du spise og samtidig støtte en god sag, kan du overveje at lægge vejen forbi Cafe Chaplin på Axeltorv. Cafe Chaplin er en socialøkonomisk virksomhed, hvor flere medarbejdere med særlige behov og udfordringer er ansat til at varetage den daglige drift. Medarbejderne har hvert deres ansvarsområde, som de varetager i samarbejde med professionelt, pædagogisk personale – og så smager maden ganske udmærket. 

Se de gamle huse
En byvandring i Helsingør bringer dig også forbi en række smukke, gamle huse, hvoraf de ældste blev opført i 1500-tallet. På den tid var der mange håndværkere i byen i forbindelse med byggeriet af Kronborg, og det udnyttede en del af byens mere velhavende borgerskab til at få bygget huse, som stadig kan ses i bybilledet. I Gl. Færgestræde ligger der eksempelvis adskillige gamle huse, og de smukke brosten, som i øvrigt blev omlagt i 2009, fuldender oplevelsen af at befinde sig i en tid for flere hundrede år siden. Også i gaderne omkring Anna Queens Stræde ligger gamle huse, der emmer af fortid og historie.

Her kan du bo i nærheden
Hvis du gerne vil gæste Helsingør, er det oplagt at bo på DCU-Camping Hornbæk. Den dejlige campingplads ligger cirka et kvarters kørsel i bil fra centrum af Helsingør, uanset om du kører langs kysten ad Nordre Strandvej, eller du vælger ruten inde i landet ad Holmenevej og Skindersøvej over Saunte og Nygård. 
Hvis I har planer om at spise og drikke i Helsingør, er det lille lokaltog et godt alternativ. Der er cirka halvanden kilometer fra campingpladsen til Hornbæk Station, hvorfra Lokalbane 940R afgår cirka hver halve time til Helsingør. Der er otte stop undervejs, og turen tager 23 minutter. Du kan tjekke afgange på rejseplanen.dk
Alternativt kan du bo på DCU-Camping Nærum, som ligger en halv time i bil fra Helsingør. Vil du med offentlig transport fra Nærum til Helsingør, kan du tage bus 40E fra Nærum Vænge til Skodsborg Station og derfra toget til Helsingør.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her