Nyd Hornbæks herligheder

Hornbæk
FERIE
Hornbæk er ikke kun en livlig sommerby – det er et spændende sted at besøge året rundt. Inden for en ganske lille radius finder du oplevelser af næsten enhver art.

Tekst og foto: Kirstine Krefeld 

Da planen om en smuttur til Hornbæk blev præsenteret for denne skribents bedre halvdel, så han først lidt bleg ud. Ikke på grund af Hornbæk som sådan, tværtimod, det var nok snarere listen over mulige aktiviteter, der tog pusten fra ham: Der er nemlig både slotte, en smuk strand, vidunderlige vandreture, et spændende kloster, stolt smørrebrød, ægte havneliv, frisk fisk og et fint fyrtårn inden for meget kort afstand. 

Her er spørgsmålet ikke, hvad i alverden man skal få tiden til at gå med i løbet sådan en miniferie – det er snarere et spørgsmål om, hvor meget man kan nå. Også uden for højsæsonen. 

Første stop er naturligvis selve campingpladsen, DCU-Camping Hornbæk, som ligger i rimelig gåafstand og i fred og ro oppe bag ved byen. 

Hornbæk

Her byder værterne Jan og Lone velkommen på den velplejede plads med de grønne omgivelser. På en lille bakke troner tre luksushytter med udsigt til træer, campingvogne og solnedgang – og pladsen føles på en gang overskuelig, rummelig og tryg. 

Og det er i en af disse hytter, vi vil tilbringe weekenden. 

En tur til Rusland 

Hytten er dejlig tempereret, da vi låser os ind, og her er alt, vi skal bruge til et par dage med maksimal hygge. Men hytten og al dens luksus må vente lidt – vi har jo en masse, vi skal nå at opleve. 

Det er stadig lyst, og derfor bliver kursen sat mod Dronningmølle, bare et kvarters kørsel væk. Her ligger det fascinerende Rudolph Tegners Museum midt i et 34 tønder stort lyngbeklædt område, der kaldes ”Rusland”. 

Muligvis ikke det bedst sælgende navn i disse tider, men det kan området jo ikke gøre for; det skyldes kun den afsides beliggenhed – og du må bestemt ikke snyde dig selv for at gå en tur rundt og se på Rudolf Tegners 14 statuer, der er placeret rundt om i det fredede landskab. 

Hornbæk

Eller rettere: Som han selv har placeret rundt omkring, for de danske kritikere lærte aldrig rigtig at elske ham, så han har selv anlagt museet med hjælp fra sin velhavende hustru, Elna. 

Rudolph Tegner (1859-1950) købte ”Rusland” tønde for tønde, fordi han følte sig i pagt med området, og selv om de lokale bønder dengang rystede på hovedet, så er det i dag meget nemt af forstå Tegners følelse, når man går rundt i det særprægede område. 

Museet er heller ikke som de fleste andre museer – det er bygget i beton, rummene er gigantiske, uden vinduer og fyldt med både mastodonter og mindre skulpturer. Nå ja, og så ligger han selv begravet i en krypt inde i midten. Uanset, om du bryder dig om Tegners kunst eller ej, er det i hvert fald et sted, du næppe glemmer igen. 

Frisk fisk og landidyl 

Efter sådan en omgang åndelig føde kan man godt længes lidt efter en fiskefrikadelle med hjemmelavet remoulade, så i eventyrets navn sætter vi kurs mod Gilleleje havn. 

Gilleleje

Vil du hellere have en god bøf med hjem som souvenir, kan du roligt standse ved det biodynamiske landbrug og besøgsgård Thorshøjgaard, som ligger lige om hjørnet fra museet. Det er som at komme til Morten Korchs 1950’er-idyl eller Astrid Lindgrens Bulderby, og der er ingen tvivl om, at både de dyr og mennesker, der bor her, har gode rammer. 

Lige om næste hjørne ligger Birkely, hvor du alt efter årstiden kan købe frisk frugt og grønt med hjem fra vejboden. Men tilbage til fiskefrikadellen. På havnen i Gilleleje ligger flere gode fiskehandlere, og selv om de røde pomfritskure nok mest er til for turisterne, så er det samtidig en rigtig havn med fiskekuttere, skræppende måger og masser af stemning. Vi provianterer rigeligt og sætter kurs hjem mod campingpladsen. 

Hornbæk

Besøg på blærerøvsslottet 

Lørdag morgen nyder vi en fredelig stund i hytten med kaffe, blødkogte æg og god tid. Ja, det er helt romantisk. Vi lader op til dagens første stop en halv times kørsel væk, og som er Christian den 4. s blærerøvsslot i Hillerød, Frederiksborg Slot. 

Han fik det bygget i begyndelsen af 1600-tallet for at vise, at han var en magtfuld monark, så den har fået fuld gas på udsmykningen. Det er i sandhed imponerende og et sted, som alle bør besøge mindst en gang i deres liv. Lige som Rosenborg Slot i København, som Christian den 4. også fik opført, så er Frederiksborg Slot et renæssanceslot – bare i meget større skala. 

Frederiksborg Slot

Det kræver mange besøg, hvis du gerne vil have alle detaljerne med, så vi ”nøjedes” med den imponerende slotskirke, riddersalen, portrætsamlingen og fotoafdelingen, som byder på skiftende, spændende udstillinger. Her er med andre ord noget for enhver smag, uanset om du er til det klassiske eller det moderne. 

Snaps og sol over Hornbæk 

Vi kunne sagtens have tilbragt flere timer i Hillerød og f.eks. gået en lang tur i de smukke slotshaver, men vi skal ”hjem” og spise frokost på Hornbæk Bodega. 

Vores vært Jan fra campingpladsen har anbefalet at bestille bord i god tid, og det viser sig at være en rigtig god idé. Det er lørdag, og der er mange, som må gå forgæves. 

”Vi anbefaler to-tre stykker smørrebrød og mindst en snaps”, står der på menukortet. Det behøver de ikke sige to gange, så vi bestiller røget sild, snaps, ”Sol over Hornbæk”, fiskefileter og en kartoffelmad – og får herlighederne serveret med smil, skummende øl og hjemmebagt rugbrød. 

Hornbæk

At det så ovenikøbet er til at betale – ikke mindst sammenlignet med nogle af de andre steder i byen – gør jo heller ikke noget. Vi to smørrebrødsentusiaster bliver hurtigt enige om, at det bestemt ikke er sidste gang, vi har lagt vejen forbi her. 

Gåtur ved rivieraen 

For enden af vejen fra restauranten ligger den lange, 30 meter brede, kridhvide sandstrand, der om sommeren er befolket af glade badegæster, ja, faktisk er det den mest besøgte strand i Nordsjælland, men der er heldigvis masser af plads. 

Her uden for sommersæsonen har vi denne del af ”Den Danske Riviera” helt for os selv. Det med rivieraen er en betegnelse for Nordsjællands 90 kilometer lange kyststrækning, som måske lyder lidt prætentiøs og lugter af smart marketing og dyre konsulenter, men faktisk blev navnet brugt helt tilbage i 1923 i en turistbrochure for området. 

 

Hornbæk

Og selv om temperaturerne måske ikke altid kan måle sig med dem på den franske eller den italienske riviera, så kan stedet sagtens måle sig med syden, når det kommer til skønhed. 

Luksus i hytten 

Og så er det hjem til hygge i hytten. Vi kunne snildt have været fire, ja, endda seks personer i hytten, hvis man tager sofaen i brug, og nogle af dem havde været børn. Det er endda lige før, at sengene er bedre end dem derhjemme – og alt er lækkert og indbydende. 

Den lange sofa inviterer til at lade sig synke ned i hver sin ende af den, gribe en fjernbetjening og så ellers prøve at zappe sig igennem nogle af de hundredevis af kanaler på TV’et. Har du Netflix eller lignende derhjemme, kan du logge på TV’et og se videre på din yndlingsserie. Det er de mange små detaljer, som tilsammen giver følelsen af luksus i den lune, rummelige hytte. 

Hornbæk

Flot udsigt fra fyret 

Søndag formiddag er det blevet tid til at tjekke ud fra campingpladsen. Til morgenmad har vi nydt brødet, vi købte dagen før hos Bagt, bageren på hovedgaden – hvor der i øvrigt ligger en lang række hyggelige butikker, hvor man nemt kan komme til at bruge sine sparekroner. 

Første stop på vejen hjemover er Nakkehoved Fyr, som ligger i retning mod Gilleleje. Fra toppen af fyret kan du nyde udsigten over kysten og virkelig få et indtryk af, hvor meget skov der er i området. 

Hornbæk

Faktisk ligger her to fyr, Nakkehoved Fyr og Østre Fyr. Og selv om man måske ikke tror, man interesserer sig for fyr, så kig alligevel ind i museets udstilling og få indblik i, hvor afgørende betydning disse særprægede bygninger har haft i forhold til historien. Vi bliver enige om, at vi en anden gang måske vil flotte os med at spise på den nærliggende Fyrkroen, der ligger med udsigt over sundet. 

Tid til at gå i kloster 

Herfra kører vi igennem det uforlignelige landskab, der så vidt, vi kan regne ud, må være en del af Kongernes Nordsjælland. Og hvis ikke, så er det nu flot alligevel. 

Vi skal til Esrum Kloster og Møllegård, omtrent 20 minutter væk, og hvor der er rundtur, som er inkluderet i billetten, kl. 11 og 14 i weekenderne året rundt. Det kræver ikke tilmelding – du møder bare op i Klostergården, og i løbet af 25 minutter er du blevet klogere på klosterlivet, munkenes hverdag og stedets historie. 

Hornbæk

Klosteret blev kort fortalt indviet til Jomfru Maria i 1151, og var ”moderkloster” for flere klostre i Danmark og Nordtyskland – og efter reformationen i 1536, hvor det med ét blev temmelig umoderne at være katolik i Danmark, blev munkene ganske vist boende en tid, men efter de sidste munke var borte, blev klosteret ramme for en omskiftelig blanding af alt fra stutterivirksomhed, jagtslot, posthus, børnehjem og skjul for særlige dokumenter, indtil det i 1997 åbnede for publikum. 

Munkenes urtehave byder også på overraskende viden. På et af skiltene i den del af urtehaven, hvor de giftige planter står, kan man f.eks. læse følgende om skarntyde: ”Lægges knust skarntyde på mandens lem, da forsvinder lysten til kvinder, og det ødelægger den sæd, der skal føde børn. Urten tjener bedst det renlivede og kyske klosterfolk”. Således advaret. 

Hornbæk

Heldigvis kan vi også her få stillet vores sult og fordøje de mange indtryk. Møllegården byder på velsmagende suppe og smørrebrød, der varierer efter årstiden, og alt sammen hjemmelavet og til absolut rimelige priser. Efter frokosten går vi en tur og hilser på de sorte får, der græsser på området, og hvor man ville skille sig ud, hvis man var et hvidt får. Det kan man så tænke lidt over. 

I de kendtes fodspor i Fredensborg 

Vi kører videre til Fredensborg, hvor vi kommer tre dage for sent til at opleve dronningens livgarde, som paraderer i byen om torsdagen med bjørneskindshuer, piber og trommer i de perioder, hvor dronningen eller kronprinsparret bor på Fredensborg Slot – som regel forår og efterår. 

Vi klarer os imidlertid fint uden og går i stedet en tur i den hyggelige by i fodsporene på tidligere prominente gæster som Bill Clinton, George W. Bush og paven, blot for at nævne nogle af dem, der har besøgt dronningen på hendes slot her. 

Der er dog næppe nogen af dem, der har været så heldige at besøge den indbydende café og butik Country Market og købe delikatesser med hjem. Vi kan se, at der udover de mange fristelser også er masser af arrangementer med jazz, ginsmagning, fredagsbar og andet hyggeligt. 

Det er blevet tid til at køre hjem til København, hvor vi bor. Det er ikke langt i afstand, men alligevel rigeligt til at føle, at vi har været på en lille rejse – og bevis for, at der er masser at opleve næsten lige uden for døren, uanset hvor du bor, bare du har øjne, ører og nysgerrighed med dig.

Open

Sommerferie nær Danmarks bedste strande

Strande
DCU-CAMPING
Sommermånederne venter forude, og hvis I vil tilbringe sommerferien ved nogle af Danmarks bedste strande, har DCU flere gode tilbud at vælge imellem.

Foto Rasmus Schønning og Lasse Løndahl Henriksen

Hver sommer drager tusindvis af os danskere til udlandet i jagten på det gode vejr, det lune badevand og de spændende historiske, kulturelle og kulinariske oplevelser. 

Men i takt med, at klimaet ændrer sig, og vejret bliver varmere og mere ekstremt i Sydeuropa, er strømmen af turister øget den modsatte vej, og ifølge Danmarks Statistik steg antallet af franske turister i Danmark i perioden fra 2014 til 2023 med 114 %, mens antallet af spanske turister i Danmark i samme periode steg med 108 %. 

Danmark fra sin bedste side 

Franskmændene, spanierne og de mange andre, som vælger at holde sommerferien i Danmark, kan se frem til at nyde flere tusinde kilometer kystlinje, rent badevand, vidunderlige strande, hyggelige byer, behagelige temperaturer og lange, lyse sommernætter, som alt sammen kendetegner Danmark i sommermånederne, hvor landet tager sig ud fra sin absolut bedste side. 

Og selvom vores badevand ikke er lige så varmt som sydpå, kan du til gengæld glæde dig over, at det både er rent og svalende, hvis du drister dig til at hoppe i. 

Mange valgmuligheder 

Holder du ferie på en af DCUs campingpladser, har du hele ni pladser at vælge imellem, hvis du gerne vil være helt tæt på vandet. Den østligste DCU-plads med adgang til strand er DCU-Camping Rønne Strand – Galløkken, der ligger ud til hyggelige Galløkken Strand, og som samtidig er i gåafstand til hyggelige Rønne, som er Bornholms største by. 

Strande

I den helt modsatte ende af landet ligger DCU-Camping Lyngvig Strand i det vestlige Jylland. Campingpladsen er ikke kun Danmarks største, men den er samtidig en vidunderlig strandplads med en placering i første klitrække til Vesterhavet og med Ringkjøbing Fjord på den modsatte side. 

Strande

Syder af liv

Udover disse to yderpunkter i øst og vest ligger syv andre DCU-campingpladser ud til vandet. 

I Nordsjælland ligger DCU-Camping Rågeleje Strand ud til en fin badestrand og samtidig tæt på hyggelige sommerbyer som Rågeleje, Tisvilde og Gilleleje. 

Strande

Også DCU-Camping Rørvig Strand kan prale af at have en vidunderlig sandstrand i gåafstand fra campingpladsen, ligesom der kun er en kort cykeltur til såvel Rørvig by som Nykøbing Sjælland, der begge syder af liv og glade dage om sommeren. 

Strande

Holder du ferie på Fyn, er der to dejlige strandpladser at vælge imellem. På den nordlige del af øen ligger DCU-Camping Flyvesandet Strand, som er Fyns nordligste strand med dejligt badevand og hyggelige klitter, hvor man kan ligge i fred og nyde solen og sommeren. 

Strande

På den sydlige del af Fyn ligger DCU-Camping Åbyskov Strand helt ud til vandet og samtidig i overskuelig køreafstand til Svendborg, som er en rigtig hyggelig by med masser af liv, shoppingmuligheder og gode spisesteder. 

Strande

Nyd roen i Gjerrild 

Foretrækker du badeferie i Jylland, er der andre muligheder end føromtalte DCU-Camping Lyngvig Strand. En vidunderlig campingplads er DCU-Camping Gjerrild Strand på Djursland, hvor stranden er i topkvalitet, og hvor der hersker en stærkt vanedannende fred og ro. 

Strande

Skulle du få lyst til at opleve andet end campingpladsen, er der gode gang- og cykelstier langs vandet til de omkringliggende småbyer, ligesom Kattegatcentret, Ree Park Safari, Skandinavisk Dyrepark og Randers Regnskov er indenfor overskuelig køreafstand i bil fra DCU-Camping Gjerrild Strand. 

Ikke så langt derfra ligger DCU-Camping Aarhus – Blommehaven helt ud til Aarhus Bugt og en lille, fin sandstrand. Campingpladsen ligger desuden lige ved Marselisborgskoven, og vil du have andet end skøn natur og havvand, er der ikke mere end godt 5 km ind til centrum af Aarhus og alle de fristelser, som Smilets by har at tilbyde. 

Strande

Længere mod nord har DCU endnu en dejlig campingplads, DCU-Camping Ålbæk Strand, der ligger i første række til Ålbæk Bugt og en virkelig dejlig sandstrand. 

Har du lyst til at opleve nærområdet, er der veje eller gode cykelstier til blandt andet Skagen og vandreklitten Råbjerg Mile. 

Strande

Udover de her nævnte campingpladser ligger DCU-Camping Kulhuse også helt tæt på vandet, ligesom DCU-Camping Hornbæk er i cykelafstand fra såvel en hyggelig by som en af landets bedste badestrande.

Open
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her