Range Rover: Den ukronede konge

Range Rover
BILTEST 2023 | MEDLEM
Den store Range Rover er nobel og luksuriøs, og den er en sjælden kombination af alle de egenskaber, man kan have brug for
Locked

TEKST Morten B. Bek
FOTO Lasse Løndahl Henriksen

Ingen bil kan alt. En Porsche 911 er en af de sjoveste biler i verden, som også kan bruges i hverdagen, men den har kun plads til to personer. Toyota Aygo X er en prisbillig og god lille bil, men den kan ikke trække noget eller klare alt for lange ture på motorvejen. Sådan kan jeg blive ved. Biler laves til at opfylde en række behov, men når de skal opfylde mange behov på en gang, bliver det med kompromisser.

Range Rover er en af de biler, der kommer tættest på at kunne dække alle behov. Den store britiske SUV har fascineret siden 1971 som en af de første luksusbiler, der gik i højderne. Range Rover, som både er navnet på mærket i Land Rover-familien og selve topmodellen, er britisk overklasse med bredde i egenskaberne, som er sjælden - og også i 1971 var sjælden.

Range Rover er luksuriøs som få, rummelig, statelig, tidløs, stærk, komfortabel, sikker, prestigefuld. Den er også, hvilket overrasker de færreste, meget dyr. 

Så mange krydser på ønskelisten kræver også, skal jeg sige, plads i økonomien. Selv den “prisbillige” version, en afgiftslettet plug-in-hybrid, koster 1.839.900 kr. En dieselversion som den testede, med sekscylindret motor, 350 hk og det fineste antræk, kaldet Autobiography, koster 3.104.900 kr., men metallak koster altså stadig ekstra.
 

 

 

 

 

TEKST Morten B. Bek
FOTO Lasse Løndahl Henriksen  

Ingen bil kan alt. En Porsche 911 er en af de sjoveste biler i verden, som også kan bruges i hverdagen, men den har kun plads til to personer. 

Toyota Aygo X er en prisbillig og god lille bil, men den kan ikke trække noget eller klare alt for lange ture på motorvejen. Sådan kan jeg blive ved. Biler laves til at opfylde en række behov, men når de skal opfylde mange behov på en gang, bliver det med kompromisser.  

Range Rover er en af de biler, der kommer tættest på at kunne dække alle behov. Den store britiske SUV har fascineret siden 1971 som en af de første luksusbiler, der gik i højderne. Range Rover, som både er navnet på mærket i Land Rover-familien og selve topmodellen, er britisk overklasse med bredde i egenskaberne, som er sjælden - og også i 1971 var sjælden. 

Range Rover er luksuriøs som få, rummelig, statelig, tidløs, stærk, komfortabel, sikker, prestigefuld. Den er også, hvilket overrasker de færreste, meget dyr. Så mange krydser på ønskelisten kræver også, skal jeg sige, plads i økonomien. 

Selv den “prisbillige” version, en afgiftslettet plug-in-hybrid, koster 1.839.900 kr. En dieselversion som den testede, med sekscylindret motor, 350 hk og det fineste antræk, kaldet Autobiography, koster 3.104.900 kr., men metallak koster altså stadig ekstra. 

Svævende på en sky

Sæder

Der er noget majestætisk over Range Rover, og en Audi, BMW eller Mercedes-Benz vil aldrig fremkalde helt det samme indtryk. Det er ikke bare designet, som er elegant og fri for overvældende tiltag, men også den store firehjulstrækkers grundlæggende form og størrelse. 

Range Rover er faktisk kortere end BMW X7 og kun få centimeter højere, men den syner af mere. Denne helt nye generation fås i en 20 cm længere udgave, som også fås med syv siddepladser mod standardudgavens fem, og det er en massiv SUV, der signalerer luksus som få andre SUV’er.  

I en Range Rover sidder man højt og med et godt overblik over omgivelserne, og indretningen er, som en selvfølge, præget af smukt læder og behagelige, smagfulde farver. Der er ingen farver eller materialer, som der kan være i en Mercedes-Benz, der stikker i øjnene. 

Infotainmentsystemer var tidligere en hovsa-løsning hos Land Rover og Range Rover, men systemet i de nyeste modeller er både intuitivt og hurtigt. 

Kun en så stor SUV som Range Rover kan frembringe en affjedringskomfort af så høj klasse, og denne britiske SUV hører til blandt de absolut bedste. Luftaffjedringen er sensationelt komfortabel, men uden de mindste nøkker i form af krængning eller ustabilitet. 

Bilens størrelse mærkes selvfølgelig. Range Rover kræver manøvrerum, og så er der mange danske veje, hvor bilens bredde giver nervepirrende oplevelser.  Langturskomforten er SUV’ens stærkeste side. 

Det er klart, at 3 millioner kroner eller mere - prislisten går til langt over 5 millioner kroner med ekstraudstyr - skal levere perfektion, men af erfaring ved jeg, at prisen ikke altid er en garant for sublime køreegenskaber. I Range Rover lægger jeg kun mærke til én irriterende ting: Den høje front og forrudens vinkling giver for meget vindstøj. 

Den sidste af en overlegen art

Motor

I 2024 kommer Range Rover med sin første elbil. Det er netop den store model, jeg tester her, der bliver den første elektrificerede Range Rover, og jeg er sikker på, at en støjsvag elmotor med øjeblikkelige kræfter vil gøre oplevelsen af luksus endnu større. 

Men jeg er også sikker på, at mange vil komme til at savne de vidunderlige dieselmotorer, der fås i Range Rover i dag. De er med os en rum tid endnu, dieselmotorerne, og jeg kan ikke rose 3-liters motoren i testbilen nok. Dens eksistensberettigelse er hævet over enhver tvivl.  Motoren har sine seks cylindre liggende på række i det enorme motorrum, og mens motorens lyd stort set ikke når ind i kabinen, er der en svag buldren, som lyder af magt og styrke. 

Motoren fås med 300 hk eller testbilens 350 hk, og 700 Nm giver mig ingen tvivl om, at også 3.500 kilo på krogen vil være en smal sag. Med testens campingvogn er det nemt at glemme, både i kraft af motorydelse og fantastisk stabilitet i vogntoget, at jeg har valgt at køre med noget på trækkrogen. 

En dieselmotor har samtidig, uanset om den er på 1,5 liter og har 115 hk eller den er på 3 liter og kører med 350 hk, effektivitet i omgang med brændstoffet, som er og bliver en uvurderlig styrke.   

Jeg har svært ved at se for mig en bil, der på samme måde som Range Rover rummer så meget bredde i sine egenskaber. Man kan køre i fuld luksus med lavt forbrug på motorvej i timevis og bare nyde det, eller man kan køre væk fra asfalten ud i terræn, hvor den opfører sig som om, den udelukkende er lavet til det. 

Prisen er derefter. Skulle den være for høj, lader det sig gøre at få en Range Rover plug-in-hybrid med 460 hk med elektrisk rækkevidde op til 109 kilometer og en klækkelig afgiftsrabat til “kun” 1.840.000 kr. 

Morten portræt

———- 

Uforlignelig komfort

Overdådige trækevner

Klarer næsten alt i terræn 

Vindstøj omkring forruden

Fylder meget på vejen

Kræver en stor lottogevinst   

 

DATA  Range Rover 3,0 Diesel Autobiopgraphy 

MOTOR   R6, 2.997 cm3

YDELSE   350 hk/700 Nm

GEARKASSE   8-trins automatisk  0-100 KM/T   6,1 sekunder

TOPFART   234 km/t

FORBRUG   13,3 km/l

CO2-UDLEDNING  197 gram/km 

MÅL (L/B/H)   505/205/187 cm

BAGAGERUM  818-1.841 liter

KØREKLAR VÆGT  2.455 kilo

TOTALVÆGT   3.350 kilo

MAKS. VÆGT  PÅ TRÆK   3.500 kilo

VOGNTOGSVÆGT  6.850 kilo 

KØREKORTKRAV Maksimal trækkapacitet kræver kørekort i kategorien BE  

PRISER  Kontant - 3.104.900 kr. (Range Rover fås fra 1.839.900 kr.)

Beskatningsgrundlag for firmabilister - Kontakt forhandler

Privatleasing - Kontakt forhandler

På gule plader - Kontakt forhandler 

Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her