DCU tester Subaru Forester som campingtrækker (2020-model)

...
Af Morten Bek Bruunsgaard
Foto: Lasse Løndahl
Der er mainstream, og så er der specialisterne. Mainstream er bilmærker, som følger strømmen, gør det som alle de andre - og sælger bil efter bil efter bil, som var det en pakke rugbrød. Specialisterne er bilmærkerne, som gør det på deres egen vis, tager tingene i en anden retning - og sælger biler som noget særligt.
Japanske Subaru hører i Danmark på alle måder til den sidstnævnte kategori. 12 danske forhandlere forvalter et lille udvalg med bare tre bilmodeller, og de biler er bygget op som stort set ingen andre på markedet. De har den særlige boxermotor, som er kendetegnet ved at være flad og have stemplerne liggende overfor hinanden, hvor de “bokser” ind mod hinanden.
Subaru og Porsche er de eneste bilproducenter, som endnu sværger til boxermotoren, og Subaru er såmænd alene om kun at have biler med denne specielle motortype.
I USA er Subaru vokset år efter år som mærke og i salg, og på mange måder er mærket blevet mainstream på den anden side af Atlanterhavet. I mange egne af det store land sætter man stor pris på soliditeten i bilerne, men også det faktum, at en Subaru altid har firehjulstræk (sportsvognen BRZ er nutidens eneste undtagelse).
For amerikanerne er Subaru lig med friluftsliv, sikkerhed for familien og holdbar mekanik. I Danmark er salget forsvindende lille, for Subarus biler kommer ikke blot ud fra et begrænset antal forhandlere, de er også dyre.
Den nyeste Subaru til at lande i Danmark er en helt ny generation af SUV’en Forester. Forester er på flere måder rygraden i modelprogrammet, den mest populære og udbredte af modellerne, og også den Subaru får umiddelbart prædikatet “dyr”. 460.000 kr. er prisen for lavest prissatte udgave af Forester, og mens firehjulstræk og automatisk gearkasse er standard, er en benzinmotor med kun 150 hk det også.
Forbruget imponerer ikke
Drivlinjen i den nye Forester er også ny, og de 150 hk fra en 2-liters benzinmotor uden turbo får selskab af en lille elektrisk motor, indsat i gearkassen, som lægger ekstra 17 hk til den ydelse. Subaru har døbt kombinationen af boxermotoren og el-motoren e-Boxer (og et batteri til at fodre den elektriske motor), og grundlaget for at tilføre mild elektrificering er aflastning af benzinmotoren, så brændstofforbruget falder. Den elektriske motor går ind og spæder til med kræfter, som den får fra den energi, der er samlet op ved nedbremsninger i batteriet.
Det lyder som en god plan, men resultatet imponerer ikke. Hverken når vi ser på brændstofforbruget i brochuren eller det forbrug, vi ser i virkeligheden. Gennemsnitsforbruget lyder officielt på 12,3 km/l, og en Volkswagen Tiguan 2,0 TSI med firehjulstræk, automatisk gearkasse og turbomotor med 190 hk har et forbrug på 11,9 km/l, og den kører helt uden fordyrende elektrificering af nogen art. Uden campingvogn spændt efter Forester 2,0 e-Boxer oplever vi forbrug omkring 10-11 km/l. Et resultat, som altså ikke imponerer.
Man skal indstille sig på forholdsvis adstadig kørsel i den nye Forester e-Boxer. Mange kilo, tæt på 1.800 kilo i køreklar vægt, skal aktiveres af få kræfter. 194 Nm fra benzinmotoren og 66 Nm fra den elektriske afdeling, som ikke blot kan lægges sammen, fordi benzinmotoren først yder sit moment ved 4.000 o/min, giver i bedste fald passende kræfter. Den trinløse CVT-automatgearkasse lader benzinmotoren køre med konstante omdrejninger, og det er høje omdrejninger, hvis man hurtigt vil have den op i fart.
1.870 kilo ville for alvor få sveden til at pible
Vi har hverken oppakning i bilen eller campingvognen, da vi kører af sted med campingvognen på krogen. Vi er dermed langt fra den maksimale vægtgrænse og belastning, hvoraf trækkrogen må stå for op til 1.870 kilo. Med den tomme campingvogn efter Forester er SUV’en presset på kræfter, og vi ville nødigt have flere hundrede ekstra kilo at slæbe på. Det går trægt, og det går langsomt i Forester.
Motorvej er, hvor vi starter, og det er svært at forestille sig, at tusindvis af kilometer bag rattet ville være behagelige. Selv de stigninger, der er på motorvejen mellem Slagelse og Sorø, er nok til at give sved på panden, og med den alvorlige mangel på kræfter er en overhaling desværre en længere rejse - og en potentiel gene for andre bilister.
Landevejene er mere passende for Forester, for der er motoriseringen tættere på at være tilstrækkelig. Køreegenskaberne er der desværre ingen grund til at rose, for undervognen føles urolig og giver en campingvogn, som for let laver en lille dans bag bilen. Forester har en komfortabel affjedring, mere blød end de tidligere generationer, og det har sandsynligvis en indvirkning på den manglende stabilitet.
Det ville give mening med en stærk dieselmotor i Forester, men den valgmulighed får man ikke. Subaru producerer ikke længere dieselmotorer, og den testede e-Boxer er desværre eneste motorisering.
Indholdet står ikke mål med prisen
På dette tidspunkt i testen er der intet, som kan rette op på, at den nye Forester føles mindre egnet til at trække en campingvogn end mange andre biler i samme prisklasse. Der er mange positive ting ved den japanske SUV, men de har desværre ikke med dens evner som campingtrækker at gøre.
Forester er særdeles rummelig og dermed virkelig velegnet til fire-fem personer og en pæn mængde oppakning. I sæderne har man rigtig god plads og masser af støtte, og Subaru laver biler med fremragende udsyn, som i dag er et særsyn i bilindustrien: Tynde stolper og store ruder giver den fine overskuelighed.
Kabinen er præget af mestendels flot kvalitet, både hvad gælder materialer og samlekvalitet, og det konservative interiørdesign er en smagssag. Som Subaru gennem længere tid har haft det, er der flere skærme med forskelligt indhold, man skal overskue. Der er den almindelige instrumentering med en lille skærm, en touchscreen til infotainmentsystemet og en mindre skærm i “kassen” over den, som fungerer som tripcomputer og som overblik for firehjulstræk, aktive sikkerhedssystemer og meget mere.
Forester har et væld af sikkerhedssystemer som standard, og det er prisværdigt. I den testede Summit-version, den dyreste af dem alle til hele 575.000 kr., overvåger kameraer førerens koncentration - bl.a. om øjnene er på vejen. Systemet er dog alt for følsomt, så man end ikke kan kigge ganske kort på speedometeret uden at få at vide, man skal holde øjnene på vejen.
Den nye Forester udmærker sig på ingen måde som campingtrækker, og også som bil uden noget på krogen har den svært ved at overbevise. Den mangler kræfter, og den er dyr. Subaru er på den måde langt fra mainstream i Danmark.