Legacy tid
888

Uopdyrket potentiale i dansk camping

Airstream Park, Camping Ca’ Savio, Italien
Fremtidens camping
Reglerne skal gøres mindre strikse på de danske campingpladser, så pladserne kan udvikle deres produkt og tiltrække flere gæster, mener Sune Jensen, fagleder for turisme i Dansk Industri.

Tekst: Torben Brandt

Antallet af campingpladsovernatninger viser en nedadgående tendens i Danmark, men der er vækstpotentiale, vurderer Sune Jensen, fagleder for turisme i Dansk Industri.

Han skrev tidligere på året en artikel på det sociale erhvervsnetværk LinkedIn under overskriften ”Vækstpotentiale i dansk camping”. Her opfordrede han folketingspolitikerne til at give campingpladserne nogle bedre vilkår, når de inden længe skal drøfte det sidste element i en modernisering af planloven, som handler om netop reglerne for campingpladserne.

 

Frihed og samvær

– Man kan nemt få det indtryk, at camping er yt, når man ser på camping i Danmark alene, og faktisk er antallet af overnatninger på danske campingpladser siden 2009 også faldet med 0,7 mio., men i samme periode er antallet af overnatninger på de tyske campingpladser steget med 5,4 mio. Det tal er drevet af især tyske campister, som efterspørger kombinationen af frihed og samvær, som en campingplads giver, skriver Sune Jensen i artiklen.

Han tilføjer, at de tyske turister ikke kun strømmer ind på tyske campingpladser – det samme gør de på campingpladser både i Holland og Sverige.

– Havde Danmark fulgt den gennemsnitlige udvikling i tyske campister, ville vi have haft en meromsætning på 130 mio. kr., skriver Sune Jensen og konkluderer, at der altså er interesse for campingproduktet.

 

Hytter er afgørende

Til DCU siger Sune Jensen, at han ind imellem oplever politikere og andre tale om camping, som var det et overstået kapitel.

– Den forestilling vil jeg gerne slå et søm igennem, fastslår han.

Han henviser til en undersøgelse, et tysk analyseinstitut for nylig har lavet over turisternes rejseforventninger. I undersøgelsen spørges der også til interessen for at rejse med campingvogn eller autocamper, og her viste besvarelserne, at der var en fremgang i antallet af tyskere, der gerne ville holde ferie i campingvogn eller autocamper.

– Så når vi kigger på den anden side af grænsen, ser vi fremgang. Desværre mærkes den store tyske interesse for camping ikke helt så meget i Danmark som i Tyskland, Holland og Sverige, siger Sune Jensen.

– Selvfølgelig har Danmark en prisudfordring som en forholdsvis dyr rejsedestination, men det handler også om de danske regler, der gør det svært for campingpladserne at investere i deres produkt.

– Jeg kunne godt tænke mig, at politikerne gav campingpladserne mulighed for at opføre flere campinghytter. For campingpladserne har en højere omsætning pr. hytte end pr. teltplads, og samtidig har man i hytterne en længere sæson, så man kan have gæster i en længere periode. Det kunne give pladserne en bedre økonomi og dermed forbedre mulighederne for at investere. På den måde er det hinandens forudsætninger, påpeger Sune Jensen.  

hytter, DCU-Camping Mols, Danmark

 

Byg gerne højere

Han ser også gerne mere kreative hytter, end reglerne tillader i dag.

– Man kunne måske give mulighed for at bygge lidt højere, så campingpladserne kunne bygge nogle anderledes og sjovere hytter, end man gør med de nuværende højdemål, siger Sune Jensen.

Men risikerer man så ikke, at campingpladserne bare giver los og bygger nogle meget høje hytter, der skæmmer både naturen og campingpladsen?

– Det er ikke et spørgsmål om, at der skal gives frit spil. Der vil stadigvæk være nogle begrænsninger for, hvor meget man kan, og kommunerne kan jo også stille krav til, hvordan byggeriet skal se ud og finde nogle gode løsninger i samarbejde med campingpladsen, så det hele falder ind i naturen og pladsen. Der er jo ingen, der har interesse i, at det stikker helt af, slutter Sune Jensen.

Open
Emneord

Fremtidens campingplads skal satse på naturoplevelser for hele familien

DCU-Camping Åbyskov Strand, Fyn, Danmark, naturoplevelser
Fremtidens camping
Campingbranchen oplever lige nu et fald i antallet af overnatninger, men ifølge en forsker fra AAU findes der potentiale til at vende udviklingen.

Sommeren 2017 har været hård for de danske campingpladser. Ifølge Campingrådet har pladserne haft 56.000 færre overnatninger i forhold til året før. Den våde og kølige sommer har sandsynligvis spillet en rolle, men ifølge Marie Vestergaard Mikkelsen, som netop har færdiggjort en ph.d.-afhandling om fremtidens campingplads ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet, er det ikke hele forklaringen. 

Støvet image
– Campingbranchen har et støvet image, som den bliver nødt til at ændre, hvis den vil tiltrække flere besøgende i fremtiden. Udfordringen er, at mange campingpladser har udviklet sig til at ville være noget for alle, og det er ikke muligt. På den måde gør man alting halvt. Campingpladserne bliver derfor nødt til at differentiere sig og satse helhjertet på en særlig profil, hvis de vil tiltrække flere gæster.
Ifølge forskeren kan det fx handle om at fokusere fuldt ud på glamping (glamourøs camping), som er på vej frem i Danmark, eller ved at lade campingpladsens beliggenhed spille en større rolle.

– Mit råd er, at campingpladserne generelt skal blive bedre til deres fortælling om naturen og den kontekst, de befinder sig i. De kan i den forbindelse også lægge op til, at gæsterne bruger naturen bl.a. gennem inspiration til aktiviteter i lokalområdet. Men også fortællingen om maden på campingpladsen kan blive meget bedre. I dag er maden på de danske campingpladser meget af det samme og sjældent af god kvalitet, så det er et oplagt sted at starte. Det nytter fx ikke at satse på glamping, og så skal morgenmaden hentes i kiosken. Det kræver, at man lægger vægt på komfort og kvalitet. På campingpladsen kan man fx invitere en kok til at komme og lave mad med lokale råvarer, foreslår Marie Vestergaard Mikkelsen.

Stigende interesse for friluftsliv
På trods af de aktuelle tal er forskeren dog ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale for den danske campingbranche i fremtiden. Ikke mindst fordi der lige nu er en stigende interesse for friluftsliv. Ifølge Friluftsrådet er 91 pct. af danskerne ude i naturen mindst én gang om året.

– Traditionelt set var en campingplads en primitiv plads midt i naturen. I dag er der typisk tale om større pladser med bl.a. pool, legeplads og minigolf. Nogle pladser er endda næsten ferieparker. Der er ingen tvivl om, at det tiltrækker ét publikum, men der er en stor gruppe af børnefamilier, som campingpladserne ikke får fat i nu, og her ser jeg et stort potentiale. Det handler om de familier, der lægger vægt på at være sammen som familie, og som er interesserede i at få nogle spændende naturoplevelser. Man må derfor skabe flere platforme for at få folk ud i naturen og muliggøre kortere ture samt stille udstyr til rådighed. Det skal gøres hverdagsagtigt og tilgængeligt for børnefamilier at tage på campingferie. Og så er campingpladserne nødt til at have fokus på aktiviteter, gæsterne kan lave, når det regner. I dag er der solskin på alle billeder på de danske campingpladsers hjemmesider. Vi må bare erkende, at det ikke er realistisk i Danmark, understreger Marie Vestergaard Mikkelsen.

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her