Klar til Kalmar

Kalmar
Ferie
Kalmar ligger cirka tre en halv timers kørsel fra Danmark og er en dejlig by, som byder sine gæster på både historie, shopping og natur. Og så rummer byen et usædvanligt velbevaret slot fra 1100-tallet.

Der er forholdsvis beskedne 300 km fra Øresundsbroen til Kalmar på Sveriges sydøstlige kyst, men det tager alligevel lidt mere end tre en halv time at tilbagelægge strækningen, som for en stor dels vedkommende går via landeveje. Til gengæld er det køretiden værd, for Kalmar ligger vidunderligt ud til Kalmarsund og med udsigt til en af svenskernes favorit-feriedestinationer, Öland, som er forbundet til Kalmar via en gratis broforbindelse. 

Slottet er det store trækplaster 

Der bor godt 36.000 mennesker i Kalmar, der er Smålands tredjestørste by efter Jönköping og Växjö. Byen er populær blandt turister, og det skyldes ikke mindst Kalmar Slot, som er opført i 1100-tallet og Nordens bedst bevarede renæssanceslot. Slottet blev i sin tid bygget som værn mod sørøvere og andre fjender i Østersøen. Siden dannede det rammen om en af de helt store begivenheder i Nordens historie, Kalmarunionen, der blev indgået mellem Danmark, Sverige og Norge på slottet 17. juni 1397, og som blandt andet indebar, at landene havde en fælles forsvars- og udenrigspolitik, og at den samme konge skulle regere i alle tre lande. De tre riger blev samlet under én konge, Erik af Pommern, som dog kun var 15 år på det tidspunkt, og derfor var det reelt den danske regent og hans danske adoptivmor, dronning Margrete 1, der havde magten og regerede over de tre lande. Hun døde i 1412 og ligger begravet i Roskilde Domkirke. 

Kalmar slot

 

Blodige krige 

Samarbejdet mellem de skandinaviske lande var dog ikke gnidningsfrit, og blandt andet fordi svenskerne blev trætte af at være under dansk overherredømme, faldt Kalmarunionen i 1523. I årene, der fulgte, var danskerne og svenskerne ofte på kollisionskurs, og området var hærget af flere blodige krige, blandt andet den nordiske syvårskrig fra 1563 til 1570, Kalmarkrigen fra 1611 til 1613, Den skånske krig fra 1675 til 1679 og Den store nordiske krig fra 1709 til 1720. I dag har vi heldigvis et fortrinligt forhold til vores svenske naboer, og danskerne er, sammen med tyskerne og hollænderne, den største turistgruppe i denne del af Sverige. 

Du kan høre meget mere om Kalmarunionen, krigene og Kalmar Slot, hvis du tager en guidet rundvisning, hvor du også får at vide, at slottet i 1700-tallet blev brugt som fængsel i en periode. Og selvom du ikke er så interesseret i historie, er det spændende at gæste det meget velbevarede slot med dets overdådige sale, smukke vægmalerier og flotte loftsudsmykninger. 

Om sommeren er der desuden forskellige aktiviteter for børn. I 2022 var entreen til slottet 165 svenske kroner for en voksen, mens børn i alderen 4-19 år kom ind for 105 svenske kroner. To voksne og to børn kunne sidste år købe en samlet billet for 500 svenske kroner, hvilket svarer til cirka 332 danske kr. Slottet har åbent året rundt, men åbningstiderne varierer hen over året. Fra 1. april er der åbent hver dag. Du kan læse mere på kalmarslott.se 

 

To museer 

Har du mod på mere kunst og historie, kan du overveje at besøge Kalmar Läns Museum, der viser skiftende udstillinger, og som også har en udstilling om orlogsskibet Kronan, der sank i 1676 og tog mere end 700 søfolk med sig i døden. I 1980 lokaliserede man vraget og fik bjærget en række værdifulde effekter, hvoraf en del af dem kan ses på museet, der ligger på Skeppsbrogatan 51. Derudover har Kalmar også et kunstmuseum, der ligger i Gamla Stan, med udstillinger af såvel svenske som udenlandske kunstnere. 

 

Park og vand 

Når du har fået nok af museer og slotte, kan det anbefales at gå en tur i den smukke stadspark, der ligger lige ved indgangen til slottet, og som blev anlagt i slutningen af 1800-tallet. Stadsparken er et åndehul, og på en god sommerdag er den velbesøgt af både lokale og turister, der slentrer rundt på de brede stier, motionerer eller bare nyder en stille stund på en af de bænke, der er opstillet til formålet. Parken har også en restaurant, der ligger ved siden af en musikscene, hvor der om sommeren ofte er musikalske arrangementer. Parken ligger helt ud til vandet, hvor der er en livlig trafik af kano- og kajakroere, der nyder at sejle med udsigt til både stadspark og slot. 

Den gamle by 

Den gamle bydel, Gamla Stan, ligger tæt på slottet og var i middelalderen byens centrum omgivet af hav og voldgrave. Desværre brændte en stor del af Gamla Stan i 1647, og beboerne blev flyttet til Kvarnholmen nordøst for slottet, hvor der blev bygget en moderne by med stærke fæstningsanlæg, der skulle kunne modstå angreb fra især danskerne, som svenskerne ofte var i krig med på den tid. Når man går rundt i Kalmar, kan man flere steder fortsat se rester af de gamle fæstninger, der er med til at gøre byen og dens historie meget nærværende. Der ligger fortsat nogle af de gamle huse tilbage i Gamla Stan tæt på slottet, hvor det er mægtig hyggeligt at slentre rundt, og hvor man får følelsen af at befinde sig i en tidslomme. 

 

Snup et dyp 

Kun 800 meter fra slottet ligger Kalmarsundsbadet, der er en strand med rent vand, en 180 meter lang badebro og en lavvandet bugt, som giver optimale betingelser for de badende og ikke mindst for børnefamilier. Som strandgæst er det vanskeligt at finde en mere idyllisk plet, end når man på én og samme gang har udsigt over både Kalmarsund og Kalmar Slot. Hvis du ikke er så vild med sand, er der også et stort græsområde, du kan ligge på. 

Kalmar strand

 

Overvej parkering uden for centrum 

Er du i bil til centrum af byen, kan det på de varme sommerdage være en udfordring at finde en parkeringsplads, men der er blandt andet parkeringsmuligheder på vejen over for det grønne område ved Kalmarsundsbadet eller ved siden af Södra Kirkegård langs Söderportsgatan. 

Har du cykler med på ferien, er det et godt alternativ at parkere bilen eller autocamperen i udkanten af byen og så cykle det sidste stykke ind til centrum. Parkerer du bilen ved nogle af de store indkøbsområder lige uden for Kalmar, kan du holde gratis, men her skal du dog være opmærksom på, at der typisk er en tidsbegrænsning på tre eller fire timer. Er du i autocamper, er der blandt andet inde ved havnen et udmærket parkeringsområde, men der er rift om pladserne, så i højsæsonen skal du ikke komme ud på eftermiddagen og forvente, at der er plads. 

Smuk domkirke 

Det meste er inden for gåafstand i Kalmar, og hvis du har begyndt din sightseeing ved slottet, er der ikke langt derfra til den hyggelige bymidte, der har et fint udvalg af butikker – også mindre, lokale forretninger, som danner en fin modvægt til de store kædebutikker, der findes alle steder. Centralt i byen ligger den store og smukke domkirke, der er bygget i perioden fra 1660 til 1703, og som er meget imponerende både ude- og indefra. Det ældste, faste inventar i kirken er prædikestolen, som stammer fra midten af 1600-tallet. 

Det kan godt anbefales at stikke hovedet ind for at se det smukke kirkerum, hvor der desuden på de varme sommerdage er en behagelig temperatur. En anden iøjnefaldende og karakteristisk bygning i Kalmar er det gamle vandtårn, der blev etableret i perioden fra 1897 til 1900, og som i en årrække dels forsynede byens borgere med vand, dels havde en vigtig rolle i forhold til at levere vand, når det brændte i byens centrum. Vandtårnet blev taget ud af brug i 1972, da et andet vandtårn var klar til at overtage opgaven, men 11 år senere, i 1983, fik det gamle vandtårn nyt liv, da det blev forvandlet til 11 lejligheder med en af byens allerbedste beliggenheder. 

 

Kalmar kirke

 

Prisbelønnet by 

Kalmars charme og dens velbevarede bygninger og fæstninger, som alt sammen bidrager til at give et særligt bymiljø, har medvirket til, at Kalmar to gange er blevet belønnet med Europa Nostra-prisen. Dele af centrum omkring Norra Langgatan var dog i sommeren 2022 gravet op, fordi man var i gang med at lægge fjernvarme- og elkabler samt fibernet i jorden. Det pyntede naturligvis ikke på bybilledet, men kommunen benyttede samtidig lejligheden til at forny belysning og belægning, så det ender med at give byen et løft. Arbejdet blev færdigt ved udgangen af 2022.

Open
Emneord

Campingmesse og svensk idyl

Elmia/Jönköping
Har du planer om at besøge den store campingmesse i Elmia, kan det anbefales samtidig at se både Jönköping, der ligger for foden af Sveriges næststørste sø, Vättern, og nogle af de andre spændende steder i nærområdet.

Tekst: Torben Brandt. Foto: Destination Jönköping og Torben Brandt 

Hvis det kribler efter at komme på campingmesse, og du hverken har tålmodighed til at vente på Autocamper Show i Fredericia i november eller Ferie for Alle i Herning i februar 2025, så får du her en mulighed: Besøg Elmia-campingmessen i Jönköping fra 11. til 15. september. Det er samtidig en god anledning til at bruge nogle dage i området omkring Jönköping, der ligger cirka 150 kilometer fra færgen i Gøteborg, 240 kilometer fra havnen i Helsingborg og cirka 310 km fra den svenske side af Øresundsbroen. 

I KABES baghave 

Messen præsenterer altid et stort udvalg af de svenske vogne fra KABE og Polar, men der er også talrige andre campingvogne og autocampere at se på i messehallerne, hvor der desuden er en fin repræsentation af telte, campingudstyr og campingpladser. 

Messen plejer at have et besøgstal på mellem 31.000 og 35.000 gæster. KABE er i den grad på hjemmebane på denne messe, for KABE producerer sine vogne på fabrikken i Tenhult, der ligger under et kvarters kørsel fra messehallerne i Elmia. Nogle år har der været danske KABE-forhandlere, der har arrangeret ture ud til fabrikken, så kunderne har haft mulighed for at opleve produktionen af det svenske kvalitetsmærke på nærmeste hold. Ligesom det er tilfældet både på Ferie for Alle i Herning og Autocamper Show i Fredericia, kan du også overnatte i egen campingvogn eller autocamper lige uden for messeområdet på en campingplads, som er oprettet til formålet, mens messen foregår. Alternativt findes der campingpladser i nærheden af Jönköping. 

Besøg Jönköping 

Og når du nu alligevel er taget til Elmia, kan det anbefales at tilbringe et par dage med at se Jönköping og nogle af de andre interessante områder, som ligger i overskuelig køreafstand fra den svenske by. Jönköping har cirka 100.000 indbyggere og ligger på sydspidsen af søen Vättern, der er Sveriges næststørste sø. Den ligner næsten et hav, når man kigger ud i horisonten, for så langt øjet rækker, er der vand. Søen er med til at give byen en særlig stemning, og især i sommermånederne er der et herligt leben på de mange cafeer og restauranter, der er vokset frem langs havneområdet i tidens løb. 

Om sommeren er det muligt at komme på sejltur på Vättern, så du kan se Jönköping og resten af området fra vandsiden. Der er gode cykel- og gangstier langs søen, som på de varme dage tiltrækker mange lokale, som bader og slapper af langs bredden. Lige syd for Vättern ligger søen Munksjön, som er overkommelig at cykle omkring på gode stier. Rundt om søen er der opstillet skilte, der fortæller om den nye bydel, Skeppsbron, der i disse år vokser frem på Munksjöns sydlige bred, og hvor der både er planlagt moderne boliger, restauranter og cafeer. 

 

 

Stadsparken 

Et andet populært åndehul i byen er Stadsparken, som ligger på en højderyg i byens vestlige del, hvorfra der er en rigtig fin udsigt over store dele af byen. Parken er ikke en traditionel park med velplejede stier, men er mere end naturpark, som er et populært mødested for byens borgere, når der skal holdes picnic og slikkes sol. Den rummer også en stor legeplads, der er populær blandt børnefamilierne, mens fugleentusiaster kan fornøje sig med et besøg på parkens fuglemuseum, der viser cirka 1.450 svenske fugle.

 

 

Tændstikmuseet 

Det kan lyde både nørdet og uinteressant, men Jönköping har et tændstikmuseum, som fortæller om tændstikkerne og deres betydning fro Jönköping. Fabrikken eksisterede fra slutningen af 1840’erne til 1975 og var med til at bringe velstand til byen, som i den periode udviklede sig til en moderne industriby. 

Tændstikmuseet viser nogle af de gamle maskiner, der blev brugt i produktionen, og man kan også se etiketter, æsker, værktøj og meget andet. Museet holder til i en træbygning fra 1848, som var hjemsted for den første tændstikfabrik i byen, og ligger i det, som kaldes Tændstikområdet, der består af hyggelige gamle huse med blandt andet gallerier, kunsthåndværk, biograf og cafe. 

 

By af træ 

Træ er også omdrejningspunktet for træbyen Eksjö, der ligger omgivet af dejlig natur og byder på rige muligheder for at være aktiv, uanset om man er til cykling, vandring eller sejlads. Det er dog især de smukke træhuse, der lokker turister til byen, som ligger cirka en times kørsel øst for Jönköping. 

Husene i centrum af byen er nemlig særdeles velbevarede træhuse, som for de flestes vedkommende er opført i det 16., 17. og 18. århundrede, og det er som at blive ført mange år tilbage i tiden at slentre rundt på de brostensbelagte gader, der er hjemsted for adskillige hyggelige butikker, cafeer og restauranter. Byen var i 2015 ramt af en alvorlig brand, men heldigvis fik man begrænset skaderne, og der er fortsat cirka 50 af træhusene, som har prædikatet ”bevaringsværdige”. Mindre end to kilometer øst for byens centrum, ud til søen Hunsnäsen, ligger Eksjö Camping & Konferens, som har 115 pladser, der alle er med strøm. Og ellers er Östanå Camping en halv time syd for Eksjö en vældig hyggelig campingplads. 

 

Polkagrise hitter

Et andet oplagt udflugtsmål er den lille by Gränna, der ligger cirka 30 kilometer nord for Jönköping. Gränna er kendt for at være hjemby for Salomon August Andrèe, der i slutningen af 1800’tallet i en alder af 42 år forsøgte at nå Nordpolen i luftballon, hvilket der berettes meget mere om på Gränna Museum. Derudover er byen i høj grad også kendt for at være hjemsted for de små polkagrise, som er rød-hvide bolsjestænger med pebermyntesmag, der sælges overalt i byen. I højsommeren bliver den lille by nærmest invaderet af turister, hvilket i min optik godt kan tage noget af charmen ved byen. Derimod er der færre gæster i sensommeren i Gränna, der har en ganske udmærket campingplads, der ligger lige ned til Vättern, og hvor der både er hytter og matrikler til telt, campingvogn og autocamper. 

 

 

Hyggelige Visingsö 

Og hvis du alligevel har taget turen til Gränna, skal der lyde en anbefaling om at tage turen til Visingsö, der er den største ø i Vättern. Den er cirka 3 km i bredden og 14 km lang og er et meget populært udflugtsmål. Der går mange daglige færger fra Gränna til Visingsö og retur, hvor det tager cirka 25 minutter at tilbagelægge de godt 6 km fra fastlandet til øen. 

Det er muligt at have autocamper eller bil og campingvogn med på færgen, men der er ingen campingpladser på øen. Teltcampister har dog mulighed for at benytte allemandsretten. Du kan bestille billet til færgen ved færgeterminalen, men du kan også reserve på nettet på forhånd, hvis du ved, hvornår du gerne vil af sted. Er du i nogenlunde fysisk form, kan det anbefales at tage cykler med på Visingsö, der de fleste steder er forholdsvis flad, og som har en størrelse, der egner sig perfekt til at cykle. 

 

 

Pilgrimsbyen 

Lidt længere mod nord, godt en times kørsel fra Jönköping og stadigvæk direkte ud til Vättern, ligger byen Vadstena, der ikke mindst er kendt for at være hjemsted for en klosterkirke, som blev grundlagt af den hellige Birgitta i midten af 1300-tallet. Hendes familie tilhørte en gammel svensk kongeslægt, og hun døde, inden kirken blev færdig, så hun nåede aldrig selv at se den, men den påvirker stadig livet i byen cirka 600 år efter, at den blev indviet. Ved siden af kirken ligger der et pilgrimscenter, der drives af den svenske kirke, og det center tiltrækker hvert år pilgrimme fra hele verden, som præger bybilledet en stor del af året. 

Tre kilometer nord for byen ligger Vadstena Camping, der er en stor campingplads med god plads til både telt, campingvogne og autocampere.

Open
Emneord

Svensk naturområde klar med legeplads og udkigstårn

Halland
CAMPING
I Halland, Sverige, er naturen i fokus med nye oplevelser for alle aldre. Naturum Getterön åbner en fugletema legeplads og et udkigstårn denne sommer.

Naturum Getterön, et af regionens populære naturområder, er klar med flere nyheder her i sommeren 2024. I juni åbnede en ny naturlegeplads med fugletema, og senere på sommeren åbner et nyt udkigstårn. Halland er kendt for sin idylliske natur med lange strande, skove og marsklandskaber. Naturum Getterön er et yndet udflugtsmål med små hyggelige sand- og klippestrande og tusindvis af fugle, der årligt besøger og yngler i reservatet. 

- Vi ser stor værdi i at udvikle vores naturområder, så de bliver endnu mere attraktive for alle vores gæster. Denne sommer byder på nyheder, som særligt gør naturen til et mere alsidigt tilbud for børnefamilier, siger Jimmy Sandberg, destinationschef, Visit Halland. 

Naturum Getterön ligger centralt på Hallands kystlinje mellem Halmstad og Göteborg, med direkte færgeforbindelser fra Danmark. Naturområdet består af flere dele, og både udkigstårnet og den nye legeplads er placeret i det nye friluftsområde Fågelbacka. 

Denne sommer åbner Naturum Getterön et nyt udkigstårn. Udkigstårnet Kärven er bygget af 140 lægter på 13 meter hver, som skaber tårnets karakteristiske timeglasform. En hvirveltrappe fører op til udkigsplatformen i toppen, hvor man kan nyde udsigten hele vejen rundt. Platformen byder også på bænke til hvil eller for de mindste fuglekiggere. Man kan låne kikkerter og fuglebøger i Naturum Getterön for nemt at få øje på og identificere reservatets mange fugle, som hvid vipstjert, viber og strandskader. 

Halland

 

Prins Julians legeplads 

Den nye legeplads, Prins Julians legeplads, er inspireret af naturreservatets fugle. Hovedattraktionen er en stor naturtro havørn med spredte vinger. Børnene kan klatre på rebstiger op ad vingerne og rutsje ned ad halen. Legepladsen er opkaldt efter prins Carl Philips yngste søn, hertug af Halland, og blev indviet i midten af juni. 

Halland byder også på museer, kulturoplevelser og en rig gastronomisk scene. Fra København tager det cirka to timer at komme til Halland, og fra Jylland kan man sejle fra Grenaa til Halmstad. Om sommeren byder Halland på aktiviteter for hele familien, fra aktivitetsparken Kungsbygget og Tjolöholms slott til Vallarnas friluftsområde og SUP-board eventyr ved kysten eller på Hallands åer.

 

 

Open
Emneord

Den elegante storby

Stockholm, Sverige
INSPIRATION
Er det første gang, du skal campere i udlandet, er Stockholm et glimrende sted at begynde. Byen er en vidunderlig blanding af natur, historie og kultur, og så ligger den i overkommelig køreafstand fra Danmark.

Tekst: Torben Brandt

Det kan bogstavelig talt være græseoverskridende første gang at krydse den danske grænse i autocamper eller med camping-/teltvogn på krogen.

Hvis du gerne vil til udlandet, men alligevel ikke for langt væk, er Stockholm et godt begyndersted. Byen er lidt overset, fordi det ligger dybt i mange danskeres dna at vende næsen mod syd, når ferien kalder. Stockholm har imidlertid masser at byde på, uanset om man er til kultur, natur, historie eller shopping. Den er samtidig let at komme til, for vejene derop er ikke ret trafikerede, og du kan komme dertil på en enkelt dag.

Stockholm-StadshusOmringet af vand
Det er svært at imponere danskere, når det kommer til vand og øer, men Stockholm er rigtig godt med på vandvognen. For byen er omringet af vand og består af hele 14 øer, hvilket sætter sit tydelige præg på hovedstaden. Stockholm bliver ikke mindre attraktiv af at blive set fra vandsiden via turistbåde eller ved at stige om bord på en af de små både og færger, der i fast rutefart transporterer stockholmere og turister rundt.

Overvej toget
Der ligger flere campingpladser i udkanten af Stockholm – eksempelvis Bredäng Camping 14 km sydvest for centrum. Der er offentlig transport tæt ved pladsen, fordi Stockholms Tunnelbana – et metrosystem med cirka 100 stationer, hvoraf de 75 findes i forstæderne – ligger i nærheden.

Er du ikke fan af offentlig transport, kan du selv køre til byen. Det er let at komme omkring i Stockholm, og parkeringspladser er som regel til at finde, eksempelvis i nærheden af stadshuset, som er byens rådhus.

Når du er færdig med at nyde stadshuset, kan du passende spadsere over den nærliggende Centralbron, hvor adskillige små bænke er placeret helt ude ved rækværket, så man kan holde små pauser og nyde udsigten over vand og by.

Stiger du af broen ved Riddarholmen, kan du se den fine Riddarholmskyrke, ligesom en herlig statue af den folkekære visesanger og nationalskjald, Evert Taube, er placeret helt ned til vandet med det smukke rådhus i baggrunden.

Klokkespil med Pippi Langstrømpe
Herfra er der ikke mange meter til Gamla Stan, Stockholms gamle bydel, hvor smukke huse ligger side om side på snævre, brostensbelagte gader, der giver den besøgende følelsen af at være flere hundrede år tilbage i tiden. Området er fyldt med restauranter, caféer, butikker og naturligvis turister, så indstil dig på at få selskab.

Da den verdensberømte børnebogsforfatter, Astrid Lindgren, i 2002 blev begravet, skete det fra den smukke katedral i Gamla Stan. Mange år efter Astrid Lindgrens død, er det en lidt surrealistisk oplevelse at gå rundt i Gamla Stan, mens kirkens klokker spiller ”Her kommer Pippi Langstrømpe” – titelsangen fra Astrid Lindgrens måske bedst kendte børnebogsfigur. Så ved man, at man er i Stockholm, og at den fantastiske forfatters værker ikke bliver glemt foreløbig.

Har man hang til Astrid Lindgren, er der i øvrigt mulighed for at besøge hendes lejlighed i Dalagatan 46, der i 2015 blev åbnet for offentligheden. Her skrev hun nogle af sine bedst kendte værker, og hun boede her frem til sin død.

Stockholm-Gamla-StanDet kongelige slot
I Gamla Stan ligger også Kungliga Slottet, et barokslot med 600 værelser og flere museer, der er åbent for offentligheden.

Passer det i tidsplanen, kan det anbefales at se et vagtskifte, der afviger en del fra det danske. For i Stockholm kommer soldaterne, der med svensk fokus på ligestilling naturligvis består af både mænd og kvinder, løbende med halvhøje knæløftninger for at afløse deres kolleger. Den kongelige familie bor dog ikke på slottet i Gamla Stan. Deres permanente bopæl er på Drottningholm Slott i byens vestlige del, hvor man kan komme til enten i bil, bus eller med  udflugtsbåd fra byens centrum. Slottet er optaget på UNESCO’s verdenskulturarvliste og ligger smukt ned til søen Mälaren. Det er et populært udflugtsmål for både lokale og turister, der ynder at slappe af i de smukke haver og grønne områder, slottet er omgivet af.

Et velbevaret museum
Vasamuseet er en anden af Stockholms store seværdigheder, du ikke må snyde dig selv for. Det ligger på øen Djurgården lige efter Djurgårdsbron og er Skandinaviens mest besøgte med mere end en million gæster om året.

Vasamuseet handler om skibet Vasa, der skulle have været et af den svenske flådes flagskibe, men efter byggeriet var påbegyndt, blev tegningerne ændret, så skibet fik langt flere kanoner end normalt fordelt på to kanondæk. Resultatet var, at skibet blev for tungt i toppen, og trods rolige vindforhold forliste det på sin jomfrurejse i august 1628 kort efter at have forladt havnen i Stockholm.

Da det i 1961 blev hævet efter 333 år på Østersøens bund, viste det sig at være meget velbevaret. Det skyldes, at de pæleorme, der normalt æder forliste træskibe, ikke findes i Østersøen på grund af det lave saltindhold. Ud over skibet lykkedes det også at bjærge mere end 14.000 løse genstande, heraf 700 skulpturer.

Det menes, at mellem 30 og 50 ud af de i alt 150 ombordværende gik ned med skibet. Nogle af dem er ”genskabt” i skikkelse af meget livagtige modeller, der er placeret rundt på skibet, og som bidrager til at gøre det til en stor oplevelse at gæste museet.

Stockholm-AftenSvenske verdensstjerner
Og når du alligevel er i gang med museerne, kan du passende gå de cirka 650 meter fra Vasamuseet til ABBA-museet, der åbnede i 2015 og ligger på Djurgårdsvägen. Her kan du få et indblik i den svenske supergruppes liv og karriere, der for alvor tog fart med sejren i det internationale Melodi Grand Prix i 1974 med sangen Waterloo, og som sluttede i 1982, hvor bandet gik i opløsning. På de få år formåede ABBA at blive det næstbedst sælgende band i verden og efterlade sig en perlerække af hits, som verden fortsat synger med på.

Drag fordel af lav svensk krone
Når I ikke magter flere kulturelle oplevelser, kan I passende koble af med lidt shopping. Bedst kendt er den lange Drottninggatan, hvor der både er svenske og internationale kæder for enhver smag og pengepung at boltre sig i. Er man til shopping i den dyre ende, skal man søge mod Biblioteksgatan, hvor luksusbutikker som Gucci og Prada holder til, men hvor der dog også findes lidt mere jordnære forretninger. Som dansker er svensk shopping ekstra gunstig i øjeblikket, hvor den svenske kronekurs betyder, at 100 svenske kroner kun koster cirka 63 danske.

Sådan kommer du dertil
Fra København er der cirka 650 km til Stockholm. Selvom motorveje sjældent er den store oplevelse, er turen op gennem Sverige ad E4 via Jönköping til Stockholm faktisk en ganske smuk tur, hvor man undervejs passerer en række store skovområder.

Har du god tid, kunne et alternativ være at køre mod Stockholm ad den svenske østkyst med indlagte stop i f.eks. kystbyen Kivik, der er kendt for sine strande og æbleproduktion, og videre til Kalmar, som ligger ud for Øland. Fra Kalmar er der godt 400 km til Stockholm.

Bor du i Midt- eller Nordjylland, er den hurtigste vej til Stockholm via færgen fra Frederikshavn til Göteborg. Husk at du som DCU-medlem kan få rabat på overfarten. Fra Göteborg er der cirka 470 km til Stockholm via Jönköping.

Open

Ferie og frihed på to hjul i Sverige

Sverige, cykelrute, VisitSweden
Rejseinspiration
Tag på cykelferie i Sverige og nyd de mange naturskønne cykelruter.

270 kilometer svensk cykelparadis giver første parket til varieret natur med glitrende søer, saltvand til næseborene ved de have, man passerer, og masser af hektar jord med æbleplantager og blomstrende enge, som vi kender dem bedst fra Brødrene Løvehjertes Nangijala.

 

Cykelferie på den ukomplicerede måde

Mere end 80 % af ruten er belagt med asfalt og er så godt som bilfri. Sydostleden er en nyere kvalitetscykelrute. Sydostleden snor sig fra Växjö i Småland til Simrishamn i Skåne – eller i den anden retning, hvis man ønsker det.

– Vi ved, at danskerne er begejstrede for cykling, og at cykleferie er en dejlig form for aktiv ferie, uden at det behøver være vildt avanceret eller kompliceret. Man kan tilbagelægge de kilometer, man ønsker, og tage alle de hvil, man har brug for.

På Sydostleden cykler man herudover forbi det ene stykke smuk, svensk natur efter det andet, og Sydsverige viser sig fra sin allerkønneste side, fortæller Anna Kron Boysen, PR Manager i VisitSweden. 

Ruten går fra Växjö mod søen Åsnen, som står for at blive udpeget til Sveriges næste nationalpark. Herefter cykler man ad små landeveje i Småland og igennem dybe skove og forbi de traditionelle, røde gårde.

Og vil man fiske lidt i en af de bedste fiskesøer i Sverige, kan snøren kastes ud i Mörrum Kronolaxfiske. Herefter passeres Kristianstads Vattenrike, som er et beskyttet vådområde med et rigt fugleliv og mange fiskearter.

Siden 2006 har vandriget været et UNESCO-beskyttet biosfærereservat, som også kan nydes fra sadlen. Man passerer kridhvide strande og foranderlige klitlandskaber ved Ålakusten i Åhus og videre ned gennem de store æbleplantager i Kivik. 

Man kan selv vælge, hvor stor en del af Sydostleden, man begiver sig ud på og i hvilket tempo, den skal tages i. Der ligger adskillige Bed & Breakfasts, campingpladser og små, skønne hoteller langs ruten, som man kan nyde en nats ro på. 

Se mere Sydostleden her
 

Cykelferie i Sverige


Flere cykelmuligheder i Sverige

Kattegatleden
Kattegatleden er en 370 kilometer lang cykelrute mellem Helsingborg og Göteborg, og størsteparten af ruten er asfalteret.

Ti svenske kommuner er gået sammen om at skabe Kattegatleden, og de er: Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka og Göteborg, og det er også de områder, man kører igennem.

Kattegatleden var Sveriges første nationale cykelrute, og denne har tilmed en helt unik beliggenhed ved vestkysten. Cykelryttere skal blot følge røde og hvide skilte med nummer 1 påtrykt, og så forbliver man på den smukke rute. 

Cykelruten kører mellem Helsingborg i syd og Göteborg i nord, hele vejen igennem Halland. I stil med Sydostleden kan man køre den længde og etape, man ønsker, og man kan starte på ruten, hvor man finder den mest spektakulær eller interessant.

Kattegatleden giver en række store – og små – oplevelser ud over cykelturen. Et fantastisk kystlandskab med nærhed til smukke sandstrande og fine udsigtspunkter er bl.a. det, man kan glæde sig til. Herudover kører man igennem maleriske, små, gamle fiskerlandsbyer og hyggelige byer.

I løbet af turen vil man også passere flere historiske steder, som kan være interessante for en selv og også poderne – hvis de er med. 

God svensk mad og komfort

Der er caféer og restauranter på hele ruten, og mange af stederne serveres de lokale svenske råvarer.

Når benene synes ømme, er der – som på Sydostleden – et hav af forskellige overnatningsmuligheder at vælge imellem – alt fra campingpladser og Bed & Breakfasts til hoteller.

Der er også mange kurbade og badehoteller langs kysten, hvor man kan få hjælp til både ømme led og muskler eller bare nyde det for en stund, inden cykelturen går videre.

Man kan endda få transporteret sin bagage fra A til B, hvis man ønsker det, så en endnu højere grad af komfort opnås.

Se mere om Kattegatleden her

Open
72626
72655
72704
72868
Emneord

Kast anker i Karlskrona

Karlskrona i Sverige
Rejseliv
Tag med til en del af Sveriges sydligste skærgård, blot tre timers kørsel fra København.

Karlskrona ligger i det sydøstlige Sverige, og byen er optaget på UNESCO-listen over verdensarv, fordi den i mere end 300 år har været en vigtig og markant flådeby.

 

Tekst og foto Torben Brandt

Det er svært ikke at blive betaget af Karlskrona, som den ligger der fredfyldt badet i sollys og omgivet af glitrende vand en tirsdag i begyndelsen af august.

Helt så fredeligt har der ikke altid været på de kanter, hvor Danmark og Sverige gennem flere hundrede år kæmpede om magten og herredømmet i Østersøen, og netop det er baggrunden for, at Karlskrona overhovedet blev den by, den er i dag.
 

Værn mod danskere

Byen blev grundlagt i 1680 af den daværende svenske konge, Karl XI, der, ganske beskedent, valgte at opkalde byen efter sig selv.

Da byen blev anlagt, var det fordi, svenskerne ønskede at beskytte sig mod danskerne, som var hovedfjenden for svenskerne i den periode, for formålet med Karlskrona var først og fremmest at etablere en stærk flåde som værn mod de aggressive naboer mod vest.
 

Flådebyen Karlskrona
Flere steder ses det, at Karlskrona er en gammel flådeby.


Svenskerne havde ganske vist på det tidspunkt en flådebase i Stockholm, men den lå ikke særlig hensigtsmæssigt, for dels frøs vandet ofte til is om vinteren på de kanter, og dels var Stockholm langt væk fra Danmark.

Derfor blev der bygget en flådebase i Karlskrona, som byen voksede op omkring, og her ligger både by og flådebase stadigvæk i dag, 342 år senere.

Netop de mange år som flådeby var årsagen til, at UNESCO i 1998 udnævnte Karlskrona som verdenskulturarv, men her stoppede det ikke med hæderen fra UNESCO, for derudover blev Blekinge Skærgård, der omfatter øer, bugter og holme i Karlshamn, Ronneby og Karlskrona Kommuner, i 2011 udnævnt af UNESCO til biosfærereservat.

 

Campingplads tæt på byen

Karlskrona ligger i regionen Blekinge og spreder sig ifølge sydsverige.dk over cirka 33 øer i skærgården og ind på fastlandet. Der bor cirka 36.000 indbyggere i Karlskrona. Fra Øresundsbroen er der godt 250 km til Karlskrona, og det er let at komme dertil ad glimrende veje.

Som campist er det oplagt at bo på Dragsö Camping, der er en firestjernet campingplads, som ligger på øen Dragsö, kun 2,8 kilometer fra centrum.

Dragsö Camping har cirka 300 pladser med el og er en livlig plads, hvor der både er restaurant, legeplads og en minigolfbane, der er udformet som en miniatureudgave af Karlskronas UNESCO-verdensarv.

På den østlige side af campingpladsen er der en smuk udsigt over vandet og byen, mens der på den vestlige side ligeledes er udsigt til vandet, men ikke til byen.

Det er smag og behag, hvor man foretrækker at ligge, for udsigten er fremragende, hvis man ligger i første række på den østlige side, hvorimod der er mere fredeligt og privat på den vestlige side, hvor der som nævnt også er kig til vandet mange steder fra.

Campingpladsen er tilpas stor til, at der er mulighed for at gå en hyggelig aftentur, hvor du undervejs kan gå på stier i et lille skovområde. En del af området er lavet til ”troldeskov”, hvor små troldefigurer står og griner af de forbipasserende.

De sanitære forhold på pladsen er glimrende, og man får sin egen digitale kode til at åbne døren, når man skal i bad eller på toilettet.

Ellers er det værd at bemærke, at eftersom campingpladsen ligger i den svenske skærgård, kan det nogle steder være en udfordring at få slået pløkker i jorden, fordi der en del steder ligger sten og klipper i undergrunden.

 

Cykelsti i KarlskronaDer går en fin cykel- og gangsti direkte fra campingpladsen til byen og dens omgivelser.
 

Cykelsti fører ind til byen

Hvis du har cykler med, er det uhyre let at komme ind til Karlskrona fra campingpladsen. For lige uden for pladsens bom ligger der en vej, der går over i en asfalteret cykel- og gangsti, der fører lige ind i hjertet af byen.

Cykel- og gangstien er bred de fleste steder, og såvel cyklister som gående er flinke til at tage hensyn til hinanden, så det går ret smertefrit at deles om pladsen.

Ikke ret langt fra campingpladsen går cykelstien forbi et lille hus, der er så svensk, at man næsten fristes til at tro, at det er en kulisse lavet til ære for turisterne.

 

KABE og rødt hus
Så bliver det næsten ikke mere svensk.

 

Træhuset har den rødlige farve, der er så karakteristisk for husene hos vores svenske naboer, og over verandaen hænger et svensk flag og vajer, mens der i forhaven står en fin KABE-campingvogn af ældre dato. Jeg tog mig selv i at kigge efter Pippi Langstrømpe, men spejdede forgæves.

 

Præcis som Venedig

Den største af de øer, der udgør Karlskrona, er Trossö, der huser Karlskronas hyggelige centrum, som ligger 6 km fra fastlandet – ”præcis som Venedig”, som de lokale lidt kækt ynder at sige.

Men der er noget om snakken, for man kører meget ofte over små broer, der forbinder de mange små øer med hinanden, og man er hele tiden tæt på vandet, når man befinder sig i Karlskrona.  

Byens centrum huser både store kædebutikker og også mindre specialforretninger. Restauranter og cafeer er her også mange af, og på de varme dage er der masser af leben udenfor, fordi mange af stederne har udendørs servering.

 

Smukke kirker

Som så mange andre byer er Karlskrona en blanding af nyt og gammelt.

Inde i centrum ligger byens imponerende torv, Stortorget, der er det højeste punkt på Trossö, og som er et brostensbelagt torv, der både er hjemsted for den lokale byret og for de to smukke kirker, Fredrikskirken og  Trefaldighetskirken.

 

Kirker i Karlskrona
Stortorget rummer to kirker. Her er det Trefaldighetskirken.

 

Kirkerne ligger i hver sin ende af torvet og er begge bygget efter romersk forbillede. Når der ikke er kirkelige handlinger, er der offentlig adgang til kirkerne, som begge er storslåede og smukke, og som minder en om, at kirkerne historisk set tilsyneladende aldrig har manglet penge, uanset hvor fattigt samtidens mennesker har levet.

 

Gammelt arbejderkvarter

Trossö har adskillige moderne byggerier og lejligheder, hvoraf nogle af dem er placeret helt ned til vandet, som vi også kender det fra flere danske byer.

Helt anderledes er bydelen Björkholmen, der ligger på den vestlige del af Trossö, lige ved broen til Saltö.

Björkholmen er et gammelt arbejderkvarter, hvor blandt andet byens værftsarbejdere i sin tid boede i de små huse, hvoraf mange af dem stadig står og er usædvanlig velbevarede.

Husene er bygget i 1700- og 1800-tallet og er en interessant kontrast til de langt mere moderne byggerier på hovedøen Trossö.

Et andet dejligt åndehul i byen er Hoglands Park, der ligger cirka 1,5 km fra Fredrikskirken på Stortorget. Parken er etableret omkring 1820, og det ses på træerne, der har fået tid til at vokse sig majestætisk store. Parken er Karlskronas smukkeste og har gode stier, smukke skulpturer og masser af blomsterbede, som de besøgende kan nyde, mens de hviler sig på en af de bænke, som er opsat i stor stil. I den sydlige del af parken er der en scene, som bruges til optræden og underholdning i løbet af året.

 

Spændende museer

Når du har fået nok af at slappe af på campingpladsen, cykle rundt i byen, kigge på butikker og gå på cafe, har byen nogle fine museer, der er værd at besøge.

På Blekinge Museum kan både børn og voksne på pædagogisk vis gennem leg, film og digitale løsninger få forklaret, hvorfor Karlskrona  ser ud, som den gør, og hvorfor den blev udpeget som UNESCO-by i 1998.

Derudover sætter museet også fokus på hele Blekinges historie med særlig fokus på 1700-tallet. Hvis børnene får nok af de historiske fakta, har museet også en legeplads, hvor de mindste kan hygge sig undervejs.

Som flådeby har Karlskrona naturligvis også et Marinemuseum, der blandt andet viser krigsskibe, kanoner, uniformer og modelskibe, og som også fortæller, hvordan strategi og taktik blev lagt i datidens søslag.

 

Open
Emneord

Svensk skærgårdsidyl

Västervik
Rejseinspiration
Västervik er byen, hvor Abba-legenden Bjørn Ulvaeus voksede op, men Västervik er først og fremmest Sverige, når det er bedst. Det har en svensk rejseguide kvitteret for ved to gange i træk at kåre byen til ”Årets Sommerstad”.

Tekst Torben Brandt

Foto Torben Brandt, Nathalie Chavez og Hugo Kulas

Om sommeren er der en ganske speciel atmosfære i Västervik, hjemsted for cirka 37.000 indbyggere og beliggende ud til den svenske skærgård på østkysten.

For det bliver aldrig helt mørkt på denne årstid, og bykernen og havneområdet summer af liv fra de mange turister, der hvert år gæster byen.

 

Hædret to år i træk

Västervik har ikke nogen turistmæssige magneter i stil med operahuset i Sydney eller Eiffeltårnet i Paris, men den har sin egen særlige charme i årets varmeste måneder, og det er ikke kun denne artikels forfatter, der synes det. Udsagnet bakkes op af en svensk rejseguide, der hvert år spørger de svenske turister, hvilken svensk by de bedst kan lide om sommeren. Her stemte et flertal både i 2020 og 2021 på Västervik, der således, når disse linjer læses, fortsat kan smykke sig med titlen ”Årets Sommerstad”. Begge år kom sejren i hus foran Kalmar, der ligeledes ligger på den svenske østkyst, små to timers kørsel syd for Västervik.

Kajakker mod Västervik
Et par kajakker nærmer sig Västervik.

De svenske turister er i overtal i Västervik efterfulgt af gæster fra Tyskland, Danmark og Holland. En del af turisterne kommer sejlende til byen på vej rundt i den svenske skærgård.

 

Abba-legende fra Västervik

Västervik er byen, hvor Abba-musikeren Bjørn Ulvaeus voksede op og både havde sin barn- og ungdom, inden han rejste væk for at indtage verdens musikalske scener.

Han etablerede i 2018 Slottsholmen, et flydende luksushotel med tilhørende restaurant, der ligger på havnefronten i Västervik, ”hvor Västervik møder verden – og vice versa”, som der står på Slotsholmens hjemmeside.

Tidligere lå der en danserestaurant på stedet, hvor Bjørn Ulvaeus som 12-årig fik sit første sommerjob, og hvor han altså nu har etableret et hotel, der giver noget tilbage til byen, hvor han voksede op.

 

Stort campingresort

Som campist er det dog vigtigere at vide, at et af Sveriges største campingresorts, Västervik Resort, ligger i udkanten af byen kun få minutters kørsel fra centrum. Det er 5-stjernet, har åbent året rundt og byder på 166 hytter og godt 800 enheder til telte, teltvogne, campingvogne eller autocampere. Nærheden til havet er naturligvis et stort trækplaster her, men det hele er ikke vandaktiviteter, for der er også mulighed for at spille blandt andet padeltennis. Västervik Resort kan også besøges, selvom man ikke bor der.

Foretrækker I lidt mindre campingpladser, er der flere alternativer tæt på byen, og ellers er Långsjön Stugor & Camping kun 25 minutters kørsel vest for Västervik et glimrende alternativ, for her findes blot 42 enheder, hvoraf mange har udsigt over søen. Campingpladsen har dog den ulempe, at den ligger tæt på en hovedvej, så vil du slippe for de gener, skal du så vidt muligt undgå enhederne helt ned til vejen.

Pladsen ligger midt mellem Västervik og Vimmerby og er derfor også et glimrende udgangspunkt, hvis I vil besøge Astrid Lindgrens verden i Vimmerby.

Ud over at bade i Långsjön har pladsen ikke de store børnefaciliteter, så hvis det er vigtigt for jer, er det ikke den plads, I skal vælge.

 

Overvej toget

Få hundrede meter fra campingpladsen ligger Smalspåret, der er en lille, lokal jernbane med et hyggeligt, gammeldags tog, der kører de cirka 75 km mellem Hultsfred og Västervik. Toget stopper på Långsjön station tæt på campingpladsen, så har I lyst til at slippe for at tage bilen frem og tilbage og samtidig nyde turen med det lille tog, er Smalsåret en mulighed. Jeg prøvede det ikke selv, men vores hollandske naboer tog turen og var begejstrede for oplevelsen.

Tog
Det lokale tog, Smalspåret, kører til Västervik og holder lige ved Långsjön Camping.

I 2021 kostede det 120 svenske kroner (cirka 88 danske kroner) for en voksenreturbillet fra Långsjön til Västervik, så det vælter næppe feriebudgettet. Børn rejser til halv pris.

Lader I bilen stå, kan I spise en god frokost på en af Västerviks restauranter med dertil hørende svensk øl, der efter min bedste overbevisning er ganske glimrende og langt bedre end sit rygte.  

 

Parkering ved havnen

Tager I bilen eller autocamperen til Västervik, er der glimrende parkeringsmuligheder mange steder. I kan eksempelvis holde ved havnen, hvor det med store skilte ganske vist understreges, at camping er forbudt, men I må gerne parkere og kan betale med Easy Park-appen. Mange steder i byen opkræves der betaling for parkering i tidsrummet fra 9-18, således også på havnefronten, hvor det koster cirka 10 danske kroner at parkere i små tre timer. Fra havnen er der en skøn udsigt over skærgården og kun få minutters spadseretur til bykernen, hvor flertallet af byens spisesteder og forretninger ligger.

 

Gamle huse

Byen har en del gamle træhuse fra 1600-tallet, som i forening med den nærliggende skærgård, byens mange forretninger, caféer og restauranter bidrager til den afslappede sommerstemning. Er I mere til at handle i store butikker, ligger der nogle outlets i udkanten af byen.  

Har I cykler med på ferien, kan I sagtens medbringe dem og se Västervik fra den tohjulede. Der er ikke mindst smukt langs vandet og i havneområdet, hvor de lokale hopper i vandet, når vejret tillader det.

Har I brug for at få stimuleret de kulturelle muskler, kan I lidt nord for byen besøge Västervik Museum, der fortæller om områdets historie og kultur. Er I mere til teknik og maskiner, ligger der et knallertmuseum (Moped Museum) i Hjorted en halv times kørsel syd for Västervik.

 

Tag ud i skærgården

En tur ud i skærgården og dens cirka 5.000 skær og småøer, der findes i dette område, bør også stå på listen over ting, I skal gøre. Billetter kan købes på skærgårdsterminalen i Västervik havn, hvorfra båden sejler ud til Hasselö, der byder på fred og ro i metermål. På Hasselö er der om sommeren blandt andet café, bageri, restaurant, loppemarkeder og minigolf, ligesom du kan leje kanoer og cykler.

I højsæsonen er der 3-4 daglige afgange fra Västervik til Hasselö og et tilsvarende antal retur, så I ikke strander på Hasselö, der ligger cirka en times sejlads fra Västervik. En voksenreturbillet kostede sidste år 220 svenske kr. (161 danske kroner). Enkelte afgange lægger også til på Idö, hvor især kroen er et trækplaster i sommerperioden. Begge øer er oplagte, hvis I har brug for at bade og komme ned i fart. Skærgårdsbåden lægger i sommerperioden til ved Gränsö Slot, hvor der både er restaurant og café, og på Västervik Resort.

Hässelø
På Hasselö er der god skiltning, så det er til at finde rundt.

Fra Västervik er det også muligt at tage færgen til Gotland, hvor I kan tage ud og hjem samme dag, men I kan naturligvis også overnatte på Gotland, så I har lidt bedre tid til at opleve øen.

 

Outdoor og musik i centrum

Västervik er også et slaraffenland for naturelskere. Er I glade for havet, kan I give jer i kast med paddleboard eller sejlads i kano eller kajak, ligesom området omkring byen indbyder til klatring og vandre- og cykelture. I kan læse mere om outdoor-mulighederne på www.vastervikoutdoor.com

Västervik lægger også jord til en række arrangementer i løbet af året, deriblandt en visefestival, der første gang fandt sted i 1966, og som er en fast tilbagevendende begivenhed hver sommer i uge 28.

Open
Emneord

Tag en tur til herlige Halland i Sverige

Foto: Lasse Løndahl
Campingferie i Sverige
Langt væk er på ingen måde lig med en bedre ferie. Lige uden for Danmarks grænser gemmer der sig herlige ferieoplevelser, og Halland i Sverige er et af de steder. 
Locked

Af Anne-Vibeke Isaksen
Foto: Lasse Løndahl

 

Samme dag, som du pakker din campingferiebolig, er du fremme i Halland i Sverige, og det er uanset, hvor du bor i Danmark. Dem, der bor i Sønderjylland og på sydhavsøerne, har længst, fordi fynboer og jyder kan sejle over Kattegat og derved spare en masse kilometer bag rattet. Fynboer kan naturligvis også vælge vejen over Sjælland. Lige der på den anden side af “sundet” ligger Halland, der er fyldt med skønne campingpladser, holdepladser til autocampere, uberørt natur i form af både hav, søer, skov og bakker, men også kultur, gastronomi og historiske byer. På en uges campingferie eller på en af de mange forlængede weekender, der kommer i foråret, kan man nå en hel del.

Hyggelige Halmstad
Halland største by hedder Halmstad og er yderst charmerende. Den er kendt for en del, bl.a. er det hjembyen for det svenske popband Roxette, der fik gigantisk verdenssucces med deres ørehængere. For historisk interesserede er der flere ting at kaste sig i lag med. De første kendte købstadsprivilegier fik Halmstad i 1307 udstedt af kong Erik Menveds bror, Christoffer 2., der var hertug af Halland. Christian IV, der var konge af Danmark fra 1588-1648, har også sat sit præg på Halmstad. Han opholdt sig meget i det dengang danske Halland og byggede både Halmstad Slot og et fæstningsværk, hvilket ses den dag i dag. Slottet, der blev bygget i begyndelsen af 1600-tallet, ligger smukt midt i byen ned til vandet og er bestemt et besøg værd, hvis man er historisk interesseret. 

Tæt forbundet historie
Danmark og Halland er historisk forbundet, og selv om en del af historien har været særdeles barsk med krig, ødelæggelse og andre grimme ting, som krig fører med sig, så er det hele noget, svenskerne har lagt bag sig. Man føler sig meget velkommen, og hvis man ovenikøbet gør sig umage med at tale langsomt, så gør svenskerne det samme. Unge har det med at slå over i engelsk, men det er altså slet ikke nødvendigt. Man skal bare gøre sig umage. Svensk er et smukt og forståeligt sprog, selvom glass betyder is og morotter er gulerødder. Det får smilet frem, og skulle man få noget andet end det, man tror, man har bestilt, så træk på smilebåndet og glæd dig over at kursen er lav, og man får meget for pengene.

Hallands imponerende natur
Sverige er uberørt, smuk og yderst varieret natur. Halland har det hele. Kattegatkysten med forrevne klippeskær og alenlange sandstrande, men også frodige skove, dybe søer, vandfald og en ås. På Hallandsåen er der 12 forskellige cykelruter, som alle bringer én over den 226 meter høje bakke, hvis man ellers er frisk på at trampe i pedalerne. Det kan man også gøre på Kattegatleden, der går gennem Halland eller på den 18 km lange Prins Bertils Sti, hvor alle kan være med. Er man mere til gåtur, kan en kort gåtur ind til det 35 meter høje vandfald ”Danska Fall” anbefales. Tæt på grænsen til Småland finder man de største søområder, hvor der også ligger en del campingpladser lige ned til vandet. Det kan anbefales at medbringe gode sko, en rygsæk og evt. en cykel, hvis man ikke vil leje. Naturen er lige uden for døren, og så er den hel gratis.


Kulturperler og UNESCO
Tjöloholm Slot, syd for byen Kungsbacka i den nordlige del af Halland, er hele områdets stolthed. 
I 1892 blev Tjolöholm købt af parret James Fredrik og Blanche Dickson, der indrettede det til det slot, man ser i dag. Der er guidede rundvisninger, og rummene er meget imponerende. Haverne er det også, men det, som slår alt, er udsigten direkte ud over Kattegat.
Et andet meget imponerende sted er Grimeton Radiostation, der blev bygget i 1920’erne og bruges den dag i dag som backup for moderne kommunikation. I 2004 kom stedet på UNESCOs Verdensarvsliste og viser et yderst interessant og vigtigt stykke verdenshistorie. For modige turister er det muligt at kravle med op i de 127 meter høje master.

Camping i Halland
Campingferie i Halland er oplagt, og det giver så meget mening med hjul under ferien, hvis man godt kan lide at opleve noget. Det kan man her, og campingpladserne ligger både helt ud til Kattegat og inde i landet ved søerne. Fælles for dem alle er skøn natur og højt til loftet, mens faciliteterne varierer en del i standard. Kører man i autocamper, er der også autocamperholdepladser, men hvis man vil bo på dem for at komme tættere på naturen, er det ikke muligt. Camping i Halland er altid meget tæt på naturen, og det er skønt.

 

Forslag til rundrejse fire dage eller mere:

Dag 1 
Kør til Halmstad
Tjek ind på First Camp Tylösand i Halmstad
Lille cykeltur på Kattegatleden langs kysten
Cykler kan lejes på campingpladsen

Dag 2
Frisk morgendukkert i Kattegat
Gåtur på Prins Bertils Stig
Spis frokost på “World of Ricardo” på Møllegård
Besø Steninge Glashytta og pust dit eget kunstværk i glas
Gå en tur i Halmstad – besøg slottet
Bo en nat mere på First Camp Tylösand
Hele dagen kan opleves på cykel, så bil eller autocamper kan blive stående. 

Dag 3 
Kør til Naturreservatet Simlångdalen og Danska Fall (30 min)
Der er parkeringsplads til autocampere og bil/campingvogn i lavsæsonen
Gå en tur ind i det smukke naturområde - husk gode sko
Eftermiddag: 
Kør til Österöö fårefarm (ca. 100 km) og nyd en god frokost
Besøg gården og oplev både får og højlandskvæg
Fortsæt til Grimeton Radiostation (10 km)
Overnat på Apelvikens camping i Varberg
Spis aftensmad hos hyggelige ”Brittas” på stranden

Dag 4
Hop en tur i poolen
Kør til Tjöloholm slot (50 km) og brug det meste af dagen i området inden hjemturen

Har du mere tid, så besøg:
Søområdet ved Unnared
Kungsbygget Äventyrspark med svævebaner og klatrebaner
Byerne Göteborg/Varberg/Helsingborg hvis man sejler hjem til Danmark
Malmø hvis man kører hjem til Danmark

Faktaboks
Indbyggertal: 327.000
Største by: Halmstad - ca. 60.000 indbyggere
Linkguide:
Oplevelser i Halland: www.visithalland.dk
DCU-Fordele: færgerabatter mm www.dcu.dk/fordele
First Camp Tylösand i Halmstad: www.firstcamp.se
Apelviken Camping: www.apelviken.se/
Find flere campingpladser: www.dcu.dk/campingpladser 

Emneord

5 måder du også kan campere på

Tag på camping til Tour de France
Campingferie
Hvis kreativiteten er stor, er mulighederne rigtig mange, når du planlægger din campingferie. Du kan både komme tæt på store sportsbegivenheder, storbyer, familien, festivaler og markeder.

Kom tæt på Tour de France

Det er med god grund manges store drøm at komme helt tæt på Tour de France, der er en af verdens største sportsbegivenheder med millioner af mennesker på gader og stræder. Især de populære bjergetaper som Mont Ventoux og Alpe d’Huez tiltrækker mange. Hvis man kører i autocamper, kan man holde ude på ruten og have seng, mad og drikkevarer lige ved hånden. Med telt og campingvogn er det lidt mere besværligt, men ikke umuligt. Med fornuftig planlægning og tålmodighed venter en uforglemmelig oplevelse.

Festivaler, markeder og messer

De store musikfestivaler i både Danmark og udlandet går ofte hånd i hånd med camping, og hvorfor ikke bo i eget telt, egen campingvogn eller egen autocamper i stedet for et dyrt hotel? Campingpladsen på f.eks. Langelandsfestivalen har plads til ca. 1.500 campingvogne og telte, mens Roskilde Dyreskue har 945 enheder. Fordelen ved at bo i eget telt eller egen vogn tæt på både markeder og koncerterer er også, at man lige kan smutte hjem og få et bad, en lille lur eller en bid mad, hvilket også er en kæmpe fordel, hvis man har børn med.

Den store årlige camping- og rejsemesse “Ferie for Alle” i Herning tiltrækker ligeledes en masse campister, selvom det er i februar måned, hvor mange måske ikke lige drømmer om camping. Ikke desto mindre kommer flere end 700 enheder på en enkelt weekend – nogle sågar i telt og teltvogn.

Besøg familie og venner

Når man nu alligevel har et telt, en campingvogn eller en autocamper, hvorfor så ikke bruge den, når man er på besøg hos venner og familie? Sengene er jo redt, og telt kan man som regel sætte op i haven. Et helt nyt koncept a la Airbnb, hvor private deler hjem, er opstået, hvor gæstfrie hus- og haveejere stiller deres have til rådighed for tilrejsende teltfolk.

Tæt på attraktioner

Flere og flere store attraktioner tilbyder muligheden for at holde “lige uden for døren”, hvis man ikke synes, man kan nå det hele inden for åbningstiden på en enkelt dag, så kan man bo lige uden for døren og dermed have direkte tilgang til oplevelserne uden at stresse. Disse overnatningssteder har ofte simple faciliteter som WiFi, mulighed for at hælde frisk vand på samt tømme spildevand og toilet, men koster mindre end en klassisk campingplads, hvilket det heller ikke kan sammenlignes med, fordi der ofte er asfalteret som på en hel almindelig parkeringsplads. Nogle af disse tager kun imod autocampere og ikke telt og campingvogne.

Kom tæt på naturen

Vi har ikke allemandsret i Danmark, men hvis man kører til Norge og Sverige, er det muligt at campere i den fri natur, hvilket er en kæmpe fordel, hvis man er jæger eller fisker, som kræver en masse tid og tålmodighed, hvor det kan være en stor fordel at have sin egen pakkede feriebolig lige ved hånden. Mange, som spiller golf eller surfer, kombinerer også ofte deres hobby med camping i stedet for at bo på dyre hoteller.

Open

Den elegante storby - Stockholm

Stockholm
Campingferie
Er det første gang, du skal campere i udlandet, er Stockholm et glimrende sted at begynde. Byen er en vidunderlig blanding af natur, historie og kultur, og så ligger den i overkommelig køreafstand fra Danmark.

Af Torben Brandt

Det kan bogstavelig talt være grænseoverskridende første gang at krydse den danske grænse i autocamper eller med camping-/teltvogn på krogen.

Hvis du gerne vil til udlandet, men alligevel ikke for langt væk, er Stockholm et godt begyndersted. Byen er lidt overset, fordi det ligger dybt i mange danskeres dna at vende næsen mod syd, når ferien kalder. Stockholm har imidlertid masser at byde på, uanset om man er til kultur, natur, historie eller shopping. Den er samtidig let at komme til, for vejene derop er ikke ret trafikerede, og du kan komme dertil på en enkelt dag.

 

Omringet af vand

Det er svært at imponere danskere, når det kommer til vand og øer, men Stockholm er rigtig godt med på vandvognen. For byen er omringet af vand og består af hele 14 øer, hvilket sætter sit tydelige præg på hovedstaden. Stockholm bliver ikke mindre attraktiv af at blive set fra vandsiden via turistbåde eller ved at stige om bord på en af de små både og færger, der i fast rutefart transporterer stockholmere og turister rundt.

 

Stockholm, Sverige

 

Overvej toget

Der ligger flere campingpladser i udkanten af Stockholm – eksempelvis Bredäng Camping 14 km sydvest for centrum. Der er offentlig transport tæt ved pladsen, fordi Stockholms Tunnelbana – et metrosystem med cirka 100 stationer, hvoraf de 75 findes i forstæderne – ligger i nærheden.

Er du ikke fan af offentlig transport, kan du selv køre til byen. I nærheden af det smukke Stockholms Stadshus (byens rådhus, red.) kan man eksempelvis parkere en hel dag for 150 svenske kroner, svarende til cirka 107 danske kr.

Når du er færdig med at nyde stadshuset, kan du passende spadsere over den nærliggende Centralbron, hvor adskillige små bænke er placeret helt ude ved rækværket, så man kan holde små pauser og nyde udsigten over vand og by.

Stiger du af broen ved Riddarholmen, kan du se den fine Riddarholmskyrkan, ligesom en herlig statue af den folkekære visesanger og nationalskjald, Evert Taube, er placeret helt ned til vandet med det smukke rådhus i baggrunden.

 

statue, Evert Taube, Stockholm, Sverige

 

Klokkespil med Pippi Langstrømpe

Herfra er der ikke mange meter til Gamla Stan, Stockholms gamle bydel, hvor smukke huse ligger side om side på snævre, brostensbelagte gader, der giver den besøgende følelsen af at være flere hundrede år tilbage i tiden. Området er fyldt med restauranter, caféer, butikker og naturligvis turister, så indstil dig på at få selskab.

Da den verdensberømte børnebogsforfatter, Astrid Lindgren, i 2002 blev begravet, skete det fra den smukke katedral i Gamla Stan. 16 år efter Astrid Lindgrens død er det en lidt surrealistisk oplevelse at gå rundt i Gamla Stan, mens kirkens klokker spiller ”Her kommer Pippi Langstrømpe” – titelsangen fra Astrid Lindgrens måske bedst kendte børnebogsfigur. Så ved man, at man er i Stockholm, og at den fantastiske forfatters værker ikke bliver glemt foreløbig.

Har man hang til Astrid Lindgren, er der i øvrigt mulighed for at besøge hendes lejlighed i Dalagatan 46, der i 2015 blev åbnet for offentligheden. Her skrev hun nogle af sine bedst kendte værker, og hun boede her frem til sin død.

 

Gamla Stan, Stockholm, Sverige

 

Det kongelige slot

I Gamla Stan ligger også Kungliga Slottet, et barokslot med 600 værelser og flere museer, der er åbent for offentligheden.

Passer det i tidsplanen, kan det anbefales at se et vagtskifte, der afviger en del fra det danske. For i Stockholm kommer soldaterne, der med svensk fokus på ligestilling naturligvis består af både mænd og kvinder, løbende med halvhøje knæløftninger for at afløse deres kolleger. Vagtskiftet foregår på hver- og lørdage klokken 12.15, mens det om søndagen er 13.15.

Den kongelige familie bor dog ikke på slottet i Gamla Stan. Deres permanente bopæl er på Drottningholm Slott i byens vestlige del, hvor man kan komme til enten i bil, bus eller med udflugtsbåd fra byens centrum. Slottet er optaget på UNESCO’s verdenskulturarvsliste og ligger smukt ned til søen Mälaren. Det er et populært udflugtsmål for både lokale og turister, der ynder at slappe af i de smukke haver og grønne områder, slottet er omgivet af.

 

Kungliga Slottet, Stockholm, Sverige

 

Et velbevaret museum

Vasamuseet er en anden af Stockholms store seværdigheder, du ikke må snyde dig selv for. Det ligger på øen Djurgården lige efter Djurgårdsbron og er Skandinaviens mest besøgte med mere end en million gæster om året.

Vasamuseet handler om skibet Vasa, der skulle have været et af den svenske flådes flagskibe, men efter byggeriet var påbegyndt, blev tegningerne ændret, så skibet fik langt flere kanoner end normalt fordelt på to kanondæk. Resultatet var, at skibet blev for tungt i toppen, og trods rolige vindforhold forliste det på sin jomfrurejse i august 1628 kort efter at have forladt havnen i Stockholm.

Da det i 1961 blev hævet efter 333 år på Østersøens bund, viste det sig at være meget velbevaret. Det skyldes, at de pæleorme, der normalt æder forliste træskibe, ikke findes i Østersøen på grund af det lave saltindhold. Ud over skibet lykkedes det også at bjærge mere end 14.000 løse genstande, heraf 700 skulpturer.

Det menes, at mellem 30 og 50 ud af de i alt 150 ombordværende gik ned med skibet. Nogle af dem er ”genskabt” i skikkelse af meget livagtige modeller, der er placeret rundt på skibet, og som bidrager til at gøre det til en stor oplevelse at gæste museet. 

 

Svenske verdensstjerner

Og når du alligevel er i gang med museerne, kan du passende gå de cirka 650 meter fra Vasamuseet til ABBA-museet, der åbnede i 2015 og ligger på Djurgårdsvägen. Her kan du få et indblik i den svenske supergruppes liv og karriere, der for alvor tog fart med sejren i det internationale Melodi Grand Prix i 1974 med sangen Waterloo, og som sluttede i 1982, hvor bandet gik i opløsning. På de få år formåede ABBA at blive det næstbedst sælgende band i verden og efterlade sig en perlerække af hits, som verden fortsat synger med på.

 

Drag fordel af lav svensk krone

Når I ikke magter flere kulturelle oplevelser, kan I passende koble af med lidt shopping. Bedst kendt er den lange Drottninggatan, hvor der både er svenske og internationale kæder for enhver smag og pengepung at boltre sig i. Er man til shopping i den dyre ende, skal man søge mod Biblioteksgatan, hvor luksusbutikker som Gucci og Prada holder til, men hvor der dog også findes lidt mere jordnære forretninger. Som dansker er svensk shopping ekstra gunstig i øjeblikket, hvor den svenske kronekurs betyder, at 100 svenske kroner kun koster cirka 69,50 danske (juli 2022).

 

Riddarhuset, Gamla Stan, Stockholm, Sverige

 

Sådan kommer du dertil

Fra København er der cirka 650 km til Stockholm. Selvom motorveje sjældent er den store oplevelse, er turen op gennem Sverige ad E4 via Jönköping til Stockholm faktisk en ganske smuk tur, hvor man undervejs passerer en række store skovområder.

Har du god tid, kunne et alternativ være at køre mod Stockholm ad den svenske østkyst med indlagte stop i f.eks. kystbyen Kivik, der er kendt for sine strande og æbleproduktion, og videre til Kalmar, som ligger ud for Øland. Fra Kalmar er der godt 400 km til Stockholm.

Bor du i Midt- eller Nordjylland, er den hurtigste vej til Stockholm via færgen fra Frederikshavn til Göteborg. Fra Göteborg er der cirka 470 km til Stockholm via Jönköping.

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her