Værd at vide hvis du lader vognen stå i udlandet

Camping udlandet
Forsikring
Hvis din campingvogn står i længere tid i udlandet, skal du have styr på, at forsikringen dækker, hvis uheldet er ude. En løsning kan være at tegne en forsikring hos et lokalt forsikringsselskab i udlandet.

En del danske campister sværger til den samme udenlandske campingplads år efter år, og har de campingvogn, er det forståeligt, hvis de på et tidspunkt lader vognen stå på campingpladsen eller på et opbevaringssted i lokalområdet og kører hjem i bilen uden campingvognen på krogen. 

For når campingpladsen i Sydeuropa forlades i juli, og du ikke har planer om at bruge campingvognen hjemme i Danmark, inden du til efteråret vender retur til samme udenlandske campingplads, er det både skånsomt for miljøet, og samtidig er der penge at spare på brændstof og vejafgifter ved at efterlade vognen på feriedestinationen frem for at slæbe den frem og tilbage mellem Danmark og udlandet. 

Hvor længe skal den stå i udlandet? 

Vælger du at lade campingvognen stå i udlandet i en længere periode, er det vigtigt, at du tjekker, om din forsikring dækker. 

På redaktionen er vi bekendt med en dansk familie, som kom i problemer, da deres campingvogn nedbrændte, mens den stod opmagasineret i udlandet. Opbevaringsstedet havde ikke en forsikring, der dækkede skaderne, og familiens egen forsikring dækkede som udgangspunkt heller ikke, fordi campingvognen havde stået i udlandet i længere tid, end betingelserne i forsikringspolicen tillod. Familien endte dog med at få en erstatning, men det var kun fordi, forsikringsselskabet indvilligede i at dække tabet, selvom det ifølge betingelserne ikke var forpligtet til det. 

Camping udland

 

Fastligger eller kørende? 

Selvom forsikringsselskabernes betingelser ofte ligner hinanden, kan der være forskelle, som kan have afgørende betydning. Nogle selskaber dækker kun stationære campingvogne i Danmark, og altså ikke når vognen står permanent i udlandet, andre dækker stationære campingvogne i udlandet, men højst i seks måneder, og der er også selskaber, som dækker i udlandet uden tidsbegrænsning, men kun når der er tale om kørende campister. 

I DCUs forsikringsaftale med Tryg er man dækket mod brand, hvis campingvognen står i udlandet på en aflåst plads. 

Tegn forsikringen lokalt 

Hvis dit forsikringsselskab ikke vil eller kan forsikre din campingvogn i udlandet, kan du først undersøge, om andre selskaber vil forsikre den, og ellers kan du forsikre vognen gennem et lokalt forsikringsselskab i det land, hvor campingvognen står. Det gjorde Ole Wæhrens, der til daglig er vært på Sindal Camping, hvor han sammen med sin kone Dorte i år kan fejre 35-års jubilæum som ejere af pladsen. 

De to havde tidligere deres campingvogn stående permanent på en campingplads i østrigske Sankt Johann, hvor de opholdt sig en stor del af vinteren. For at spare vægtafgift pillede de nummerpladerne af campingvognen, men det resulterede i, at deres danske forsikringsselskab ikke længere ville forsikre campingvognen. I stedet besluttede parret at søge efter et lokalt forsikringsselskab på nettet, og det var helt enkelt. De kontaktede Generali Versicherung, der er et verdensomspændende forsikringsselskab med kontor i Wien, og som på sin hjemmeside oplyser, at det har 70 mio. kunder i over 50 lande. Selskabet sendte en forsikringsagent ud til den campingplads, hvor vognen stod, og derpå tegnede parret en ansvars- og brandforsikring til en pris på cirka 550 kr. årligt. 

Dyr hjemtransport 

I dag har ægteparret en campingvogn på danske nummerplader, som er forsikret hos et dansk selskab. Og hvor det var let og billigt at forsikre campingvognen hos et lokalt selskab i udlandet, var det ikke helt så enkelt at få den hjem igen. 

- Det, der kan volde problemer, er hvis eller når, man vil have vognen til Danmark igen. Der kan ikke umiddelbart benyttes prøveplader, og fejebladstransport er ikke billig, siger Ole Wæhrens.

Open

Fastliggere skal tjekke policen inden vognen flyttes

Fastliggere
FORSIKRING
Som fastligger er der begrænsninger på, hvor ofte du må flytte campingvognen, og hos de fleste selskaber skal du give præcis besked om, hvornår vognen flyttes.

Det kan koste dyrt, hvis du er fastligger og vælger at flytte din campingvogn uden på forhånd at give dit forsikringsselskab besked. For som fastligger er betingelserne i forsikringen anderledes end for kørende campister, og hvis fastliggervognen beskadiges i forbindelse med en flytning, og du ikke har oplyst selskabet om, at du flyttede campingvognen, risikerer du selv at skulle punge ud for at få udbedret skaderne. Vi har tidligere skrevet om en fastligger på en DCU-campingplads, der fik vognen beskadiget i forbindelse med en flytning. 

I forsikringsbetingelserne stod, at forsikringsselskabet skulle have besked, hvis vognen blev flyttet, og det havde campisten ikke været opmærksom på, og derfor var der ingen hjælp at hente hos selskabet, da skaden var en realitet. 

Kig i policen 

Betingelser, vilkår og dækninger kan variere noget fra selskab til selskab, men generelt skelnes der mellem, om en campingvogn er kørende eller stationær, og for de stationære vogne er der en række begrænsninger i forhold til, hvor meget vognen må flyttes. 

Er du fastligger, er det derfor vigtigt, at du kigger grundigt i policen, hvis du skal have flyttet vognen for at få den på værksted, kørt den hjem til bopælen eller flyttet til en anden campingplads, hvor du hellere vil bo. Hos forsikringsselskabet Tryg står der f.eks. i betingelserne for stationære campingvogne, ”at en stationær campingvogn kun må flyttes to gange pr. kalenderår, og at kørselsskader under flytning af en stationær campingvogn kun er dækket, såfremt du i forvejen har meddelt os datoen for flytningen”. 

Nogenlunde tilsvarende er betingelserne hos Alka Forsikring, dog nævnes der ikke et krav om, at datoen for flytningen skal oplyses på forhånd. I Alkas betingelser står der, at ”en stationær campingvogn er som udgangspunkt ikke dækket ved kørselsskader. Dog dækkes kørselsskader ved maksimalt to flytninger pr. kalenderår”. Også hos Alm. Brand er der et loft over antallet af gange, den stationære campingvogn må flyttes. 

”En stationær campingvogn må maksimalt transporteres to gange om året henholdsvis til og fra det faste opholdssted. Transport i forbindelse med en dækningsberettiget skade tæller dog ikke med. Hvis der foretages mere end to transporter om året, betragter vi ikke længere campingvognen som stationær, og vi vil derfor ændre forsikringen til vores vilkår for kørende campingvogne”. 
 

Kontakt selskabet 

Det gode råd er derfor, at fastliggere, der har brug for at flytte den stationære campingvogn, enten tjekker policen, inden de kører med vognen, eller ringer til forsikringsselskabet og får opklaret eventuelle tvivlsspørgsmål, så de ikke risikerer at hænge på en dyr regning i tilfælde af uheld. 

Fakta 

I artiklen er forsikringsbetingelserne på stationære campingvogne for Tryg, Alm. Brand og Alka nævnt. DCU har surfet lidt rundt og fundet eksempler på, hvordan dækningen er hos fire andre forsikringsselskaber. 

IF: Ved stationære campingvogne dækker vi kørsel op til to gange om året, når du kører til og fra fast opholdssted. 

FDM: Husk, at en stationær campingvogn kun må flyttes to gange pr. kalenderår, og at kørselsskader under flytning af en stationær campingvogn kun er dækket, såfremt du i forvejen har meddelt os datoen for flytningen. 

Gjensidige: Husk at din campingvognsforsikring ikke dækker din stationære campingvogn ved kørsel på veje, medmindre køreturen på forhånd er godkendt af os. 

Codan: Du skal straks kontakte os, hvis du flytter din stationære campingvogn f.eks. til og fra din fastliggerplads. 

Thisted forsikring Vi har også en forsikring til din stationære campingvogn. Forsikringen dækker kasko, brand, tyveri og indbo. For en lille merpris kan du tilvælge op til seks transporter om året.

Open

Beskyt din bil mod uvejr på kør selv-ferien

Gode råd til at undgå haglskader
Forsikring
Sidste år blev 981 nordiske biler beskadiget af hagl i Italien. Her er tre råd fra SOS Dansk Autohjælp til at beskytte din bil mod uvejr på kør selv-ferien.

Selv om sommeren normalt er solrig, kan voldsomt vejr hurtigt opstå, som det gjorde sidste år i Norditalien med hagl på størrelse med tennisbolde. Det voldsomme vejr i sommeren 2023 skabte store problemer for mange ferierende danskere. 

- Vejret kan hurtigt ødelægge forruden, hvilket gør det usikkert at køre videre, siger vagtcentralchef Anette Bjørn Juncher fra SOS Dansk Autohjælp. Sådan sikrer du din bil mod uvejr: 

  1.  Parker overdækket, hvis det er muligt, især når vejret trækker op. 
  2.  Hvis du ikke kan finde et overdækket sted, læg hynder eller tæpper på for- og bagruden for at forhindre revner. 
  3. Tjek dit vejhjælpsabonnement før afrejse. Sørg for, at du er dækket i udlandet, og undersøg betingelserne for bugsering og hjemtransport. 

Sidste sommer resulterede det kraftige vejr i Norditalien i, at 731 biler måtte transporteres hjem, og 1.200 personer blev fragtet hjem i busser. Sørg for at være forberedt, så du kan nyde din ferie uden bekymringer.

Open

Husk det blå EU-sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort
FORSIKRING
Det blå EU-sygesikringskort er godt at have med på campingferien i udlandet, men husk at det kun løber i fem år, og at du skal selv sørge for at forny det.

Tekst Torben Brandt & Helle Midskov. Foto ATP 

Hvis du har planer om at tage på campingferie i udlandet, er det en god ide inden ferien at tjekke, om dit blå EU-sygesikringskort stadigvæk er gyldigt. Det er gratis at bestille det blå kort på borger.dk, og det har en gyldighedsperiode på fem år. Derefter skal du selv sørge for at forny det. 

Det blå EU-sygesikringskort så dagens lys i 2014, hvor det erstattede det gule EU-sygesikringskort. Mange danskere fik det blå EU-sygesikringskort, da det kom i 2014, og fik det fornyet igen i 2019. Ifølge ATP var der cirka 1,6 mio. danskere, som skulle have kortet udskiftet i 2024. 

Det blå EU-sygesikringskort gælder ved ophold i op til et år i de 27 EU-lande samt i Norge, Schweiz, Island, Liechtenstein og Storbritannien. Uden for disse lande dækker det blå kort ikke. Kortet omfatter kun den person, der har det, og altså ikke den øvrige del af familien eller husstanden. Børn skal have deres eget kort. 

 

 

Risikerer egenbetaling 

Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til sundhedsydelser på samme vilkår, som gælder for borgerne i det land, du besøger. Så hvis landets egne borgere selv skal betale enten hele eller dele af regningen for offentlig læge- og sygehusbehandling eller medicin, vil de samme regler gælde for dig. Det er en god ide på forhånd at undersøge, hvordan reglerne er i det eller de lande, som du vil besøge. Styrelsen for Patientsikkerhed har en glimrende hjemmeside, stps.dk, der indeholder en landeoversigt med oplysninger om dækningen i de lande, som er omfattet af det blå EU-sygesikringskort. 

Det tager 2-3 uger, fra du har bestilt kortet på borger.dk, til du får det med posten.

Hvad er ikke dækket? 

Der er en række ting, som det blå EU-sygesikringskort ikke dækker. Det dækker f.eks. ikke behandling på privathospitaler eller hos private læger, som ikke er en del af landets offentlige sygesikring, så hvis du søger behandling de steder, er det på egen regning. Behandling, der med rimelighed kan vente, til du er hjemme i Danmark, er heller ikke dækket. Det er den lokale læge eller anden sundhedsperson, som vurderer, om du har behov for en konkret behandling, eller om behandlingen kan vente, til du rejser hjem. Hjemtransport i forbindelse med sygdom eller dødsfald er heller ikke dækket, så hvis du vil være sikker på at få dækket dine udgifter til syge - og hjemtransport i forbindelse med sygdom eller dødsfald, skal du tegne en privat rejseforsikring. I den sidste ende er det helt op til dig og familien, om I er trygge ved den dækning, som det blå EU-sygesikringskort giver, og om I er villige til at stå med en del af udgifterne og problemerne selv, hvis uheldet er ude. Alternativet er at tegne en rejseforsikring hos et forsikringsselskab. 

Er du allerede dækket? 

Inden du kaster penge efter en rejseforsikring, bør du undersøge, om du allerede har én.  På nogle indboforsikringer er der tilknyttet en rejseforsikring, og der kan også være en rejseforsikring tilknyttet, hvis du har et kreditkort. Gå derfor dine forsikringspolicer igennem og kontakt gerne dit forsikringsselskab eller din bank for at få overblik over, om du allerede har en rejseforsikring, inden du køber en. 

Dækker ikke alt 

Selvom du tegner en rejseforsikring, hjælper den ikke i alle situationer. Behandling af lidelser, som du havde inden rejsen, er som regel ikke dækket, og det samme gælder, hvis du kommer til skade ved at dyrke f.eks. paraglidning, bjergbestigning eller faldskærmsudspring, hvor en rejseforsikring typisk hverken dækker hospitalsbehandling eller hjemtransport. Er du i tvivl, er det også her en god ide at spørge dit forsikringsselskab, inden du tager afsted.

 

Open

Husk kæledyrspas, hvis din hund eller kat skal med til udlandet

Hund og kat
Dyr på camping
Skal det kære kæledyr med på camping i udlandet, er der tre vigtige ting, du skal huske.

Skal hunden eller katten med på camping i udlandet, er der tre vigtige ting, du skal huske: Pas, id-mærkning og vaccination. Ellers risikerer du, at din ferie kommer til at vare noget længere end planlagt – og blive en del mere bekostelig.
 

Tekst Lars Milbæk og Fødevarestyrelsen

Dit kæledyr skal både være chipmærket, vaccineret mod rabies og have et pas, hvis du vil have det med til et andet EU-land. Alt sammen noget, som kan klares hos dyrlægen.

Ifølge kontorchef i Fødevarestyrelsen, Christina Rughede, får de mange henvendelser fra danskere på denne tid af året. De er i tvivl om, hvilke regler, der gælder, når man skal rejse med kæledyr. Og der er da også rigeligt at holde styr på som kæledyrsejer.

– Selvom EU-landene stiller stort set enslydende krav til turister, der har deres kæledyr med, kan der være forskelle. For eksempel stiller Sverige krav om, at din hund skal være i bur eller sikkerhedssele, hvis du har den med i bilen. Derfor anbefaler vi, at kæledyrsejere bruger Fødevarestyrelsens online-guide for ”Rejse med kæledyr” til at tjekke, om de har husket det hele, fortæller Christina Rughede.

Hun opfordrer også til at tjekke hvilke krav, du skal leve op til, for at du uden problemer kan få dit kæledyr med ind i Danmark igen fra en rejse til lande uden for EU. Kravene til udturen er ikke nødvendigvis de samme som dem, der stilles, når I skal hjem:

– Skal du for eksempel en tur til Tyrkiet, bør du senest tre måneder inden afrejse have taget en blodprøve på dit kæledyr, som bekræfter, at rabiesvaccinen virker. Den skal du nemlig kunne fremvise, når du skal ind i EU igen. Har du ikke den, skal blodprøven tages, mens du er på ferie, og herefter skal du vente tre måneder på, at dit kæledyr opfylder betingelserne. Dit kæledyr risikerer altså at strande i udlandet i månedsvis, hvis du ikke gør dit forarbejde.
 

Overvej grundigt, om dyrene skal med

I Øst- og Sydeuropa, og i lande uden for EU, findes der alvorlige infektionssygdomme blandt lokale gadehunde og vilde dyr, og nogle af disse  sygdomme kan smitte fra dyr til mennesker.

– Dit kæledyr kan blive smittet på ferieturen til udlandet, og vil i nogle tilfælde kunne give smitten videre til dig og din familie. Samtidig risikerer I at tage sygdomme med hjem, som kan smitte andre dyr og give en stor ekstraregning hos dyrlægen, forklarer Christina Rughede.

Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du også finde oplysninger om, hvilke krav der gælder for rejser med andre kæledyr som akvariefisk, krybdyr, gnavere, fugle og fritter, hvis du vil have dem med på campingeventyr.


 

Open

Hvordan afmeldes en autocamper for vinteren?

Afmeld autocamper
Forsikring
DCU-medlem Frank Pedersen spørger, hvordan man afmelder en autocamper hen over vinteren. Og hvordan og hvorledes med forsikring, gentilmelding og bestilling af plader?

Frank Pedersen:

Kan du kort beskrive, hvordan vi kan afmelde vores autocamper hen over vinteren? Er der f.eks. krav om en særlig forsikring, og skal vognen synes igen ved tilmelding? Kan man bestille plader hos en almindelig autoforhandler, som er godkendt som motorkontor?

 

Svar fra teknisk rådgivning i DCU-Huset:

Når man kigger på statistikken, er der ca. 500 autocampere, der genregistreres til samme ejer på årsbasis.

Det betyder, at man skal købe et sæt nye nummerplader.

Vognen er en personbil og skal til periodisk syn hvert andet år. Såfremt synet udløber, mens den står på stald uden nummerplader, betyder det, at man så kun kan flytte den på et prøvemærke, men de fleste sørger for at få den synet inden, den sættes bort.

Så henter man blot de nye nummerplader på vej ud efter vognen, hos det lokale synssted eller hos en større autoforhandler. Det nye syn gælder altid to år frem. Det er vigtigt.

Når nummerpladerne afmeldes (det koster kr. 60 kr.), skal man selv kontakte forsikringen, for at den kan fortsætte med en stilstandsdækning. Glemmer man det, er vognen IKKE forsikret.

Det er en god ide at gøre det på e-mail, så har man et svar, som bekræfter stilstandsdækning (som typisk koster ca. 200 kr. om måneden).

Den overskydende ejerafgift (opgjort på dagen) betales automatisk tilbage til ens nemkonto i løbet af ca. 14 dage.

 

Open

Hvornår og hvordan du kan klage over et produkt

Lad os klage
Køb & salg
I Danmark er forbrugerne beskyttet af et klagesystem, men systemet er ikke en garanti mod ærgrelser, økonomiske problemer, søvnløse nætter og den indædte følelse af uretfærdighed, som rammer dem, der er offer i en handel, der er gået galt.

Af Mogens Havsted

Først en forventningsafstemning: Denne artikel omhandler hovedsagelig hovedprincipperne i, hvornår og hvordan du som forbruger kan klage over et produkt. Den er ikke en opskrift på at få ret.

Er du som læser en lille smule skuffet? Det er sådan set også meningen, for den bedste beskyttelse, du som forbruger kan få mod at havne i en klagesag, er faktisk, at det købte lever op til dine forventninger. Og at du har gjort disse forventninger helt tydelige ved købet.

Det betyder, at du ved køb af for eksempel af en campingvogn eller autocamper, spørger helt ind til de ting, der bekymrer dig: Er der en utæthed ved et vindue? Få skrevet ned, præcis hvilke specifikationer, vognen skal opfylde f.eks. i form af en grundig test. Altså: er der fugt i vognen? Kan fugten fjernes? Vil der blive ved med at komme fugt?

Det betyder også, at hvis der er mistanke om en fejl ved produktet, skal du sørge for, at sælgerens løfter bliver givet skriftligt. Når sælgeren siger: ”Det er nok bare lidt kondens, men hvis der er en utæthed, så kommer du jo bare ned med vognen!”, ja så kan han også skrive det i jeres købsaftale.

Hvis han ikke vil skrive det ind i en købsaftale, ja så vil han formentlig heller ikke stå ved det, når du kommer senere med en klagesag.

Du skal være omhyggelig, når du indgår handlen, og det gælder både, når du køber brugt, og når du køber nyt. Den nye campingvogn eller autocamper kan nemt have skavanker, som ærgrer dig, hvis du først opdager dem efter et stykke tid – og så er det ikke helt sikkert, at du bare kan få dem udbedret uden omkostninger.

Vær omhyggelig, når du handler, så undgår du at skulle klage.

Klager over store køb

Som medlem af DCU har du jo altid den fordel, at du kan starte med at henvende dig til teknisk rådgivning, hvor du kan få den første rådgivning omkring dit køb.

Erfaringen hos Dansk Camping Union er, at ni ud af 10 sager handler om fugtskader. Ofte ender en sag med, at forbruger og forhandler finder en ordning, når han som udenforstående har givet en faglig vurdering.

Men det kan også ske, at sager må gå videre til et egentligt søgsmål eller til Campingbranchens Reklamationsnævn.

Et søgsmål kræver kontakt til en advokat. Spørg fra start om, hvad det vil koste, for hvis du ikke vinder sagen klart, men enten taber eller indgår forlig, må du selv betale dine advokatomkostninger. Det kan være svært at stå med sin ærgrelse og være helt sikker på, at man er blevet uretfærdigt behandlet af en sælger, og så samtidig holde hovedet helt koldt og overveje risikoen for, at man ikke får ret.

En god advokat vil fra start give dig en vurdering af, om din sag ”holder i retten”. Beslutningen om at køre en sag er imidlertid din.

En anden vej i større klagesager er at rette henvendelse til Campingbranchens Reklamationsnævn. Som navnet angiver, er det en brancheforening, som lægger navn til afgørelserne. Du kan kun indbringe en klage for reklamationsnævnet, hvis forhandleren er medlem af organisationen.

Hvis du vil have denne ekstra sikkerhed, skal du altså helt fra start sikre dig, at den forhandler, du køber hos, er medlem af brancheorganisationen. Du kan finde en liste over medlemmerne på den hjemmeside, vi har anført nederst i denne artikel.

Reklamationsnævnet hører under Camping Outdoor Danmark, som er inddelt i to sektioner: campingpladserne i sektion 1 og campingimportører, campingforhandlere og campingproducenter i sektion 2.

I vedtægterne står der:

”Camping Branchens Reklamationsnævn består af 4 medlemmer samt en suppleant for hver af disse, hvoraf DCU og FDM hver udpeger 1 person med 1 stemme samt 2 suppleanter for disse. Camping Branchen udpeger 2 medlemmer med hver 1 stemme og 2 suppleanter. I nævnets møder deltager ligeledes en uvildig advokat. Denne udfærdiger i overensstemmelse med nævnets beslutning udkast til afgørelser, der herefter tilsendes nævnets medlemmer til godkendelse.”

Nævnet skriver endvidere, at det behandler klager fra forbrugere vedrørende mangler ved autocampere, campingvogne, teltvogne og fortelte, som er købt af medlemmer af Camping Branchen/Camping Outdoor Danmark. Der behandles kun klager, hvor vederlaget udgør mere end kr. 100.000,00.

Camping Outdoor Danmark oplyser, at kun ganske få sager indbringes for nævnet.  Nævnet har aldrig behandlet en sag, hvor forhandleren har nægtet at følge nævnets afgørelse.

Klager over mindre køb

”Mindre køb” – det lyder så smukt, men vi taler om køb under 100.000 kr., så der kan for den enkelte forbruger være tale om et ganske alvorligt tab. Og selv om et køb på f.eks. 5.000 kr. betegnes som ”mindre”, er det jo stadig en skuffelse og ærgrelse, når der er noget i vejen med produktet.

Men du er altså ikke ladt helt i stikken.

Du starter med at gå på nettet og kommer frem til Nævnenes Hus. Her bliver du allerførst mindet om, at du altid skal starte med at henvende dig til den, du har købt noget af. Altid.

Du kan ikke henvende dig til Nævnenes Hus/Forbrugerklagenævn, uden at du har henvendt dig til sælger. I det følgende går vi ud fra, at du har forsøgt at få en dialog med sælgeren.

Du kan ikke henvende dig til nævnet for at få juridisk rådgivning, og du kan ikke ringe og få direkte adgang til en sagsbehandler.

Center for Klageløsning og Forbrugerklagenævnet kan kun behandle klager over forbrugerkøb. Det betyder, at du skal have købt varen hos en erhvervsdrivende sælger. Nævnet kan ikke behandle klager over en aftale mellem to privatpersoner, så har du købt en campingvogn af en privatperson, kan du ikke bruge klagesystemet. Du er henvist til et privat søgsmål.

Prisen for varen eller tjenesteydelsen, som du klager over, skal være mindst 1.050 kr. og højst 100.000 kr. For klager over tøj og sko skal prisen mindst være 680 kr.

Hos Center for Klageløsning koster det 100 kr. at klage, mens det koster 400 kr at klage hos Forbrugerklagenævnet.

Domstolenes småsagsproces

Du skal være opmærksom på endnu en beløbsgrænse. Domstolene har noget, der hedder en småsagsproces, hvor man kan indbringe sager under 50.000 kr.

Småsagsprocessen kan bruges, hvis din sag falder uden for Forbrugerklagenævnets eller et af de godkendte, private klagenævns kompetenceområder.

Med småsagsprocessen kan du få behandlet sagen ved domstolene på en lettere og billigere måde end ved en almindelig retssag.

Grunden hertil er, at du som udgangspunkt ikke skal repræsenteres af en advokat, fordi retten selv hjælper dig med at forberede sagen og ”skære den til”, som juristerne siger.

Langt de fleste småsager bliver løst med et forlig mellem parterne. En af årsagerne er, at dommeren så tidligt som muligt drøfter krav og argumenter med parterne. Det giver dommeren mulighed for at vurdere konflikten juridisk og i forlængelse heraf foreslå parterne et forlig.

Du skal altså som forbruger være forberedt på, at du ikke nødvendigvis ”får ret” i alle dine ønsker og krav, selv om du i bund og grund føler, at de er helt retfærdige.

I småsagerne er det rettens opgave at hjælpe parterne med at forberede sagen. Retten vil i den forbindelse kontakte dig og modparten for helt præcist at få afklaret, hvad I er enige om og uenige om.

Retten vil også tale med dig og modparten om, hvilke beviser der er i sagen, og om der eventuelt skal indhentes en erklæring fra en sagkyndig.

Hvis der er behov for at indhente en sagkyndig erklæring, hjælper retten med at formulere spørgsmålene til den sagkyndige. Hvis retten finder det nødvendigt, afholder retten et telefonmøde med dig og modparten.

Hvis retten ikke kan få dig og modparten til at finde en fælles løsning på sagen, vil retten lave en skriftlig fortegnelse over dine og modpartens påstande og begrundelser for påstandene. Fortegnelsen sendes til dig og modparten.

Retten vil herefter afslutte sagens forberedelse og indkalde til en hovedforhandling. Også her kan der indgås et forlig mellem dig og sælgeren.

 

Når du handler

  1. Se dig godt for.
  2. Vær tydelig i dine krav over for forhandler.
  3. Overvej, om forhandleren virker solid. Hvis forhandleren går konkurs, er du ringe stillet under alle omstændigheder.
  4. Hvis forhandleren går konkurs, er du stadig beskyttet af en fabriksgaranti – hvis betingelserne for garantien er opfyldt.
  5. Sørg for, at alle aftaler og betingelser bliver skrevet ind i købsaftale.
  6. Ved mindre kontantkøb, så gem bonen. Altid! Køb en lille mappe med plastlommer og smid dine bon’er og kvitteringer ind i den.
  7. Hvis du vil have mulighed for at indbringe en klage for brancheorganisationen, skal du sikre dig, at forhandleren er medlem af Camping Outdoor Danmark. Du finder en liste over tilknyttede forhandlere på denne adresse: campingdeterferie.dk/forhandlerliste.
  8. Hvis du er utilfreds, skal du i første omgang rette henvendelse til salgsstedet. Du skal være opmærksom på, at sælgeren har ret til at udbedre en fejl. Som hovedprincip skal fejlen være på produktet ved købstidspunktet eller være omfattet af en garanti. Du skal i en senere klagesag dokumentere, at du har kontaktet sælgeren og hvornår du har gjort det.
  9. Hvis problemet ikke bliver løst, så sørg for at kommunikere skriftligt. Det kan godt virke lidt fremmed eller emsigt, men du kan altid efter en samtale sende en mail med ordlyden:

    Hej xxx, for god ordens skyld sender jeg lige et referat af vores samtale i dag, hvor:

    Jeg klagede over, at ……
    Du efterfølgende lovede, at ….
    Samtidig afviste du, at …..”

 

Overraskende eksempler

På hjemmesiden for Nævnenes Hus kan du finde en lang række sager og afgørelser.

Du kan nok ikke finde en, som 100 procent ligner din egen sag, men det er alligevel nyttigt at læse nogle af dem igennem, for man får hurtigt et indtryk af, at nævnene lægger vægt på, om man kan bevise, at der er indgået aftaler i forhold til mangler ved et produkt, at man har overholdt frister og at man har opfyldt sine forpligtelser som forbruger.

Det kan godt virke overraskende, hvad juristerne baserer deres afgørelser på.

Her er et eksempel på en sag:

 

Forventning om gratis afhjælpning

En forbruger har som udgangspunkt en berettiget forventning om vederlagsfri afhjælpning, når der reklameres inden udløbet af købelovens 2-årige reklamationsfrist.

En forbruger købte en 10 år gammel Toyota for 65.000 kr. Få dage før købsaftalen blev indgået, var klimaanlægget blevet repareret og trykprøvet for sælgers regning.

Ca. 7 måneder efter købet konstaterede forbrugeren, at klimaanlægget ikke virkede korrekt. Forbrugeren reklamerede til sælgeren, der reparerede klimaanlægget.

Kort tid efter modtog forbrugeren en regning på 6.348,75 kr.

Forbrugeren afviste at betale regningen under henvisning til, at klimaanlægget stadig ikke virkede, og at sælgeren i forbindelse med købet havde lovet, at klimaanlægget ville blive lavet.

Sælgeren afviste kravet med den begrundelse, at fejlen ikke havde været til stede på leveringstidspunktet, da klimaanlægget inden leveringen var blevet trykprøvet uden nogen former for fejlmelding.

Endvidere havde forbrugeren ikke ved indleveringen af bilen til reparation oplyst, at han anså reparationen for omfattet af reklamationsretten. Sagen blev herefter indbragt for Forbrugerklagenævnet, som traf følgende afgørelse:

”Imod indklagedes benægtelse er det nævnets vurdering, at klageren ikke tilstrækkeligt har dokumenteret, at der er reklameret over en defekt aircon indenfor de første 6 måneder, hvorfor reparationen ikke anses for omfattet af indklagedes garantitilsagn.

Det er ubestridt, at der kort tid efter udløbet af 6 måneders 100 pct.-garantien er reklameret over aircon’en, og at indklagede har udskiftet aircon-rørene.

Klageren har gjort gældende, at indklagede ikke på noget tidspunkt har kunnet være i tvivl om, at de skulle afholde udgifterne på reparationen af aircon’en, da dette var mundtligt aftalt helt tilbage til købet af bilen.

Ved besigtigelsen blev det konstateret, at der er en mindre utæthed ved rørsamlingen, men at en sådan utæthed må betegnes som forventelig henset til bilens alder.

Nævnets sagkyndige har ikke kunnet fastslå, om fejlen på aircon’en der nødvendiggjorde udskiftning af to af rørene har været til stede på leveringstidspunktet, idet de udskiftede dele ikke er opbevaret og derfor ikke kunne undersøges ved den sagkyndiges besigtigelse.

Nævnet bemærker, at en forbruger som udgangspunkt har en berettiget forventning om, at reparationer udføres vederlagsfrit indenfor reklamationsfristen, medmindre den erhvervsdrivende kan godtgøre, at forbrugeren har accepteret at betale på forhånd.

Nævnets flertal (3 nævnsmedlemmer) udtaler, at den omstændighed, at der inden købet har været fejl på aircon’en, og at fejlen på anlægget forinden er blevet udbedret og trykprøvet, må have givet klageren en berettiget forventning om, at reparationer af anlægget indenfor reklamationsfristen ville blive udført uden beregning, hvorfor denne friholdes for betaling af indklagedes faktura.

Et mindretal (2 nævnsmedlemmer) udtaler, at en defekt aircon er forventelig på en 10 år gammel bil, og at fejlen ikke kan føres tilbage til leveringstidspunktet.

Klageren må efter 7 måneder forvente at skulle betale for reparationen. Afgørelsen blev truffet efter stemmeflertallet. Den erhvervsdrivende blev pålagt at betale sagsomkostninger til Forbrugerstyrelsen.

Open

Spar tusindvis af kroner ved at afmelde din autocamper om vinteren

Autocamper uden plader
FORSIKRING
Der er mange penge at spare i vægtafgift og forsikring ved at afmelde autocamperen i de måneder, du ikke bruger den.

 

Mange ejere af autocampere vælger at afmelde deres køretøj i de måneder, hvor det ikke bliver brugt, og de kan dermed spare penge på både vægtafgift og forsikring. Ole Poulsen og hans kone har gjort dette hvert år, og de sparer omkring 7.000 kroner om året. 

Når foråret nærmer sig, pakker de autocamperen og sætter kurs mod Sydeuropa, hvor de tilbringer 4-5 måneder på eventyr i lande som Frankrig, Spanien og Italien. 

Når de vender tilbage til Danmark i september eller oktober, bliver autocamperen stillet i garagen og afmeldt hos Motorstyrelsen. Dermed stopper opkrævningen af de løbende afgifter. 

Betydelige besparelser 

Ole Poulsen forklarer, at deres vægtafgift for autocamperen er på 7.000 kroner halvårligt, og forsikringen koster 5.000 kroner om året. Når autocamperen er afmeldt, sparer de penge på forsikringen, da forsikringsselskabet tilbyder en stilstandsordning, som giver en besparelse på omkring 1.000 kroner årligt. Efter gebyret på 1.500 kroner for nye nummerplader er fratrukket, opnår parret en besparelse på cirka 7.000 kroner om året. 

- Det tager mig blot fem minutter at afmelde og påmontere nummerpladerne igen, og i det tidsforbrug sparer vi altså cirka 7.000 kroner. Det er en rigtig god timeløn, siger Ole Poulsen. 

Behov for forbedring 

Når autocamperen er afmeldt, stopper vægtafgiften med det samme. Har man allerede betalt vægtafgift for en længere periode, får man det overskydende beløb refunderet. 

Aflevering af nummerpladerne kan ske enten hos SKAT, hvilket koster 60 kroner, eller hos en synshal, hvor prisen varierer. Selvom processen er enkel, undrer Ole Poulsen sig over, hvorfor man i Danmark skal skifte nummerpladerne hvert år. 

- I Sverige kan man bare afmelde sin autocamper online uden at skulle skifte nummerpladerne. Det ville være en meget smartere og mere miljøvenlig løsning, siger han. 

Mere end 35 år med autocamper 

Ole og hans hustru har haft autocamper i over 35 år og bruger den primært i sommerhalvåret. 

Når vejret bliver godt i maj, er de klar til at køre sydpå og nyde naturen og kulturen i lande som Frankrig og Spanien. På deres mange ture har de lært at sætte pris på de lokale autocamperpladser, hvor de ofte møder nye mennesker og får gode samtaler. 

- Frankrig er vores foretrukne destination, og vi kører tit rundt i de små byer. Det er en fantastisk måde at opleve landet på, fortæller Ole, som også nævner, at deres datter og svigersøn nu også har anskaffet sig en autocamper, hvilket gør det ekstra hyggeligt at tage på rejse. 

Stigende interesse for autocamperlivet 

Autocamperlivet tiltrækker flere og flere, og foreningen Alt om Autocamperen, som Ole også er aktiv i, har nu over 3.800 medlemmer. Her deler medlemmerne erfaringer. For Ole og hans kone er det ikke kun økonomien, der tæller. 

- Vi nyder at tilbringe tid med familien om vinteren og tager så afsted med autocamperen, når vejret bliver godt. Det giver os den perfekte balance, siger han.

Open

Kan jeg få dækket mine udgifter ifm. reparation?

Foto: Adobestock
Køb & salg
Et medlem af DCU måtte på værksted en masse gange, før en nødvendig reparation var færdig, men får man dækket sine udgifter ifm. kørsel til og fra værkstedet? Det svarer DCU på.

Vi købte ny vogn, hvor der viste sig at være problemer med køleskabet. Vi måtte køre fem gange på værksted, før fejlen blev udbedret. Det betød, at vi har kørt i alt 1.250 km og brugt 20 timer på at få lavet reparationen. Er vi berettiget til at få kompensation for vores udgifter og tid?

DCU svarer: Købelovens § 79 siger, at afhjælpning skal ske uden udgift for køber, og at man har ret til at få dækket sine udgifter ud over det bagatelagtige i forbindelse med sælgers forsøg på at afhjælpe mangler ved det købte.

§ 79 siger også, at hvis køberen giver meddelelse om en mangel, og hvis sælgeren tilbyder at afhjælpe den eller at foretage omlevering, kan køberen ikke hæve købet eller kræve et forholdsmæssigt afslag i købesummen eller, ved tilbud om afhjælpning, omlevering. Dette gælder dog kun, hvis afhjælpning eller omlevering sker inden rimelig tid og uden omkostninger eller væsentlig ulempe for køberen.

DCU har ikke megen praksis ved Campingbranchens reklamationsnævn, da det er meget sjældent, klager gør gældende, at sælger skal dække transportudgiften. Men der findes meget praksis ved Forbrugerklagenævnet, og praksis her er, at det er de faktiske udgifter, som køber kan dokumentere at have haft, som sælger pålægges at dække. Altså udgift til brændstof og eventuel bro eller færge. Der er ikke praksis for, at man får ”kilometerpenge”. Det betyder, at I i min optik skal have dækket jeres brændstofudgifter ved at køre fra bopæl til værksted.

 

 

Open

Hvordan lejer jeg ud til min datter?

Foto: Adobestock
Tips og teknik
Et medlem af DCU vil gerne låne sin campingvogn ud til datteren, som kører i en svensk indregistreret bil - men kan det virkelig passe, at hendes bil og hans campingvogn skal synes sammen først? Det giver DCUs mangeårige tekniske rådgiver Stefan Rosendal svar på her.

Jeg har en datter, som gerne vil låne min campingvogn, men kan det passe, at hun ikke må trække den på sin svensk indregistrerede bil i Danmark, uden at hun skal til syn med begge dele? Hun må tilsyneladende godt leje en campingvogn i Danmark og køre med den. Hvordan lejer jeg ud til hende - og skal jeg ændre min forsikring? 

Tidligere var det sådan, at hvis f.eks. en svensk indregistreret bil ville trække en dansk indregistreret campingvogn, skulle køretøjskombinationen først synes af en godkendt synsvirksomhed, inden den måtte køre på de danske veje, men den regel er blevet fjernet 1. juli i år. I stedet for er det nu reglerne i bilens hjemland, der er gældende.

Open
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her