Stilhed og gas eller effektivitet og kulde?

GasKøleskab
NYHED
Ovenstående lidt kryptiske spørgsmål afspejler dilemmaet: Skal vi vælge det såkaldte absorptions-køleskab eller kompressor-køleskabet?

Af Mogens Havsted

Der er groft sagt to slags køleskabe til campinglivet: de velkendte, gasdrevne absorptions-køleskabe og de stadig mere almindelige kompressor-køleskabe. De sidstnævnte tager en større og større andel af markedet, men de førstnævnte har nu stadig nogle fordele, som begrunder, hvorfor de – endnu – er de mest almindelige i fabriksnye vogne.

Vi kigger her på forskellene og fordelene ved de to kølingsprincipper. Først må vi lige helt ned i teknikken og se på, hvad forskellen egentlig er.

Absorption
Det lidt fremmedartede ord dækker over de principper, som udnyttes i de velkendte, gasdrevne køleskabe. Fra en beholder flyder en blanding af ammoniak og vand gennem et rør til et sted, hvor væsken opvarmes ved hjælp af strøm 230V eller 12V eller ved gas med åben flamme. Herved fordamper det meste af ammoniakken fra vandet. Den tilbageværende væske flyder gennem et tyndt rør til absorberen. Ammoniakdampene føres til kondensatoren, hvis lameller på bagsiden af skabet bliver afkølet af luften. Ammoniakdampene kondenserer igen til flydende ammoniak, som føres forbi køleskabets indre. Her opvarmes ammoniakken (hvorved skabet afkøles), og den føres sammen med vandet, som absorberer ammoniakken. Kredsløbet er nu sluttet. Fordelene ved denne teknik er: Ingen støjende motor. Mulighed for at bruge tre forskellige varmekilder.

Ulemperne er: Systemet er følsomt over for udvendig temperatur. Køleskabet skal holdes tæt på vandret. Reagerer langsomt på ydre påvirkninger. Når det ikke kører på gas, bruger det mere end dobbelt så meget strøm som et kompressor-køleskab.

Kompressor
Også i kompressor-køleskabet udnytter vi, at en væske skal fordampe, men her bruger vi ikke en varmekilde i form af en gasflamme. I stedet presser vi luftarten sammen til den fortættes til en væske. Væsken ledes gennem et rør til et område, hvor der er plads til, at den kan opvarmes og fordampe. Det er her processen trækker varme ud af selve skabet. Herefter skal den afkølede luftart igen komprimeres. Kredsløbet er i gang. Fordele ved denne teknik er: Hurtigere og mere effektiv køling. Derfor også mindre følsom over for udsving i udetemperatur. Det er ikke nødvendigt at holde køleskab vandret.

Ulemper: Kun én energikilde og dermed afhængigt af strøm. Afgiver lyd/støj.

Følsomt
Absorptions-køleskabet har traditionelt været set som mest robust i det lange løb, fordi det ikke indeholder mekaniske dele. Til gengæld er det altså mere følsomt på en række punkter. Lad os starte med at køleskabet helst skal holdes vandret. Umiddelbart tænker du måske (ligesom undertegnede), at campingvognen jo altid parkeres vandret, så det er vel ikke et reelt problem. Men nej, så let er livet ikke, siger servicemanager Jesper Flohr fra Dometic. Det sker faktisk, at campister sender deres vogn til service med gastest inden ferien, men kort efter vender tilbage til forhandleren: Køleskabet virker ikke. Det gør det bare lige pludseligt, når campingvognen igen står hos forhandleren. Og har forhandleren så husket at spørge, om kunden har haft campingvognen parkeret i en svagt skrånende indkørsel, mens den blev feriepakket? I enkelte tilfælde er mysteriet først blevet løst, når forhandleren har henvendt sig til Dometic.

Forholdet gør sig også gældende under kørsel, så vær opmærksom på, om du skal køre i bjerge samt om bilen er læsset korrekt. Hvis bagenden af bilen hænger, står campingvognen også forkert! Nogle autocampere har også en tendens til at stå lidt for højt med bagenden, hvis de ikke er lastet optimalt. Hvor skævt er skævt så? Din vogn bør holde sig under 8 graders hældning.

For koldt og for varmt
De fleste absorptions-køleskabe virker optimalt mellem 10 og 32 graders udetemperatur. Bruger du campingvognen om vinteren, er det nødvendigt at sætte et vinterdækken for luftindtaget bag køleskabet. Du må ikke dække det helt til, da det ofte er placeret så lavt, at det fungerer som sikkerhed for, at udsivende gas kan komme ud af campingvognen. I ydersæsonerne kan man opleve meget kolde nætter, men forholdsvis varme dage, hvorfor man må ud at fjerne vinterdækkenet om formiddagen.

Mere almindeligt er det at opleve problemer med køleskabet ved høje temperaturer. Det er gerne under rejse til Sydeuropa, hvor de fleste netop sætter pris på kølige mad- og drikkevarer. Som regel er der ikke meget andet at gøre end at sørge for, at vognen holder i skygge, eller at den side, hvor køleskabet sidder, i det mindste er i skyggesiden. Rigtig mange får installeret en ekstra blæser, som trækker luft ind gennem luftindtaget og blæser den op over køleribberne. Det hjælper på køleskabets effekt, men er ikke helt lydløst. Sørg for at blæseren er installeret korrekt med korrekt ledningsføring – og at den har en styring, så den ikke kører konstant. Også i Sydeuropa kan der være store forskelle på dags- og nattemperaturer.

Sluk det
Det gasdrevne køleskab skal naturligvis slukkes på færger, hvorved det æder en pæn mængde strøm. Vær opmærksom på, om det trækker fra bilen eller fra campingvognens batteri – især ved længerevarende overfarter.

Der er delte meninger om, hvorvidt man skal lade køleskabet drives af gas under kørsel. Jesper Flohr anbefaler, at man kører med gassen tændt. Men hvis du gør det, skal du være sikker på, at den automatisk slukker, når motoren stoppes ved tankning. Hvis ikke du har den automatik installeret, skal du stoppe før tankstationen for at slå gassen fra. Automatikken slukker typisk for gassen i 20 minutters tid. Vær opmærksom om strømmen trækkes fra bilen ved længere pauser.

Strømslugere
Alle køleskabe bruger energi. Når absorptions-køleskabet ikke kører på gas, er det storforbruger af strøm, men også kompressor-køleskabet sluger strøm.

Under kørsel giver det særlige udfordringer især på de helt nye biler. Her er generatoren ofte udformet, så den lige akkurat dækker de behov, bilen har. Bilproducenterne taler om intelligent opladning, men du skal selv være opmærksom på, om det intelligente dækker lige præcis dine behov. Bilen er beregnet til at producere strøm til lys, signalgivning, aircondition, blæser etc. etc., men ikke nødvendigvis til et storforbrugende køleskab i campingvognen.

På nogle nye biler skal du sørge for, at der trækkes en særlig 12 volts forbindelse til og gennem stikket ved anhængertrækket. Du skal sikre dig, at bilen producerer nok strøm til det forbrug, du har i campingvognen, og at ledningsnettet er dimensioneret til at transportere strømmen. Enkelte helt nye biler er udstyret, så de melder fejl, hvis forbruget er usædvanlig højt. I visse tilfælde kan det løses ved at omkode bilen. Når du bestiller et træk til din bil, er det altså bedst at gøre det på et autoriseret værksted og få pointeret, at det skal bruges til at trække en campingvogn – det, der kaldes kørestrøm – og ikke bare levere strøm til lyset på en lille trailer eller en lygtebom. Når der bestilles kørestrøm på dit 13-polede stik, er det nødvendigt med et skillerelæ, så du sikrer, at køleskabet ikke tapper bilens batteri for strøm, når du parkerer bilen. Skillerelæet sikrer, at strømmen på dit 13-polede stik automatisk slår fra på bilens tændingspunkt, når du drejer bilnøglen og slukker bilen.

Ledningers tykkelse
I det hele taget skal du være opmærksom på ledningsnettet. Kompressor-køleskabene vinder frem blandt andet fordi, der er stadig nemmere adgang til strøm – enten til campingpladsernes 230 V eller til de stadig billigere solceller, som leverer 12 V.  Hvis du vil udskifte dit absorptionskøleskab til et kompressorkøleskab, er det ikke nok at måle med tommestokken og finde et skab, som passer i størrelsen til indbygning. Du skal med al sandsynlighed skifte ledningsnettet, så ledninger har den korrekte tykkelse. Hvis du har strøm til det gamle køleskab – og det vil du typisk have til lys og elektronisk styring – er ledningerne ikke nødvendigvis dimensioneret til drift af køleskabet. Det bedste råd er at overlade installationen til fagfolk. Du må alligevel ikke selv afblænde den gamle gasforsyning, så lad nu bare forhandleren sætte det nye skab ind.

Lyd eller larm
De to helt indiskutable fordele ved absorptionskøleskabet er uafhængigheden af strøm, og at det er lydsvagt. Kompressorkøleskabene bliver dog hele tiden bedre – også på lydsiden. Om vi taler om lyd eller larm er jo en helt individuel afgørelse, men servicemanager Jesper Flohr fra Dometic gør opmærksom på, at mange bliver overraskede over, hvor meget et køleskab siger om natten, når man sover et par meter fra det, hvilket man jo ikke gør derhjemme i sin lejlighed eller hus. Visse køleskabe er forsynet med natindstilling, hvor det sjældent åbnes, og udetemperaturen også er lavere.

Det er svært at bedømme, hvor meget lyden kan genere. Står du midt på dagen og lægger øret til et moderne kompressorkøleskab, lyder det ikke voldsomt. Men kompressoren trænger måske mere igennem, når det er nat, og andre lyde er dæmpet – og du gerne vil sove! Dertil kommer, at kompressoren kan give en særlig resonans i netop din vogn, og det finder du først ud af, når køleskabet er installeret.

Sådan bruger du et køleskab
Nej, nu må de altså holde op! Du ved da udmærket, hvordan man bruger et køleskab. Ja, ja, men nu tager vi alligevel og gennemgår grundreglerne. Inden campingturen starter du køleskabet i tom tilstand. Absorptionskøleskabet skal helst køre i 8 – 12 timer i vandret tilstand, inden det fyldes med madvarer. Mindre tid er nødvendig ved kompressor-køleskabet, men rådet gælder stadig. Herefter fyldes køleskabet med mad- og drikkevarer, som er afkølet på forhånd. Nederst lægger du grøntsager og gerne i en afskærmet skuffe. I døren de tungere ting. Midt i skabet kød, fisk og ting til optøning. Øverst mælkeprodukter og tilberedte madvarer. Æg og smør.

Hvad skal du vælge?
Ja, det er et godt spørgsmål. Vi har lige skrevet en hel artikel om det. Kompressorkøleskabene vinder nok frem, fordi de i høj grad ligner det, vi har derhjemme. Vi tager for givet, at det skal virke, uden at vi tænker nærmere over f.eks. udetemperatur, afdækning, vandret placeret og så videre. Til gengæld er du afhængig af strømtilførsel, hvad enten det så er 230 V eller 12 V fra solceller.

Gassen giver dig lidt mere frihed og er billigere end strøm. I 2022 tog strømpriserne et ordentlig hak opad, mens priserne på flaskegas faktisk ikke fulgte med i samme takt. Siden er strømprisen faldet lidt igen, men det er stadig dyrt. Hvordan bliver det i fremtiden? Det ved ingen af os. Valget er dit, men jeg tænker, at de gasdrevne køleskabe ikke forsvinder helt lige foreløbig.

Open

Hold varmen i soveposen

Soveposer
Campingliv
Sover du i telt eller shelter, skal du kunne holde varmen, for ellers sover du dårligt. Her guider vi dig til, hvad du skal overveje og vide, inden du køber sovepose og liggeunderlag 

Tekst Torben Brandt

Det er altid ærgerligt at få købt det forkerte til at begynde med, for dels er det spild af penge, dels risikerer du en dårlig nattesøvn, hvis fejlkøbet er en sovepose eller et liggeunderlag.

For hvis du sover i ydersæsonerne eller kolde egne i telt eller shelter, er det helt afgørende, at du kan holde dig ordentligt varm.
 

Dyne eller sovepose?

Er du teltcampist med en bil til rådighed, kan det være, at du dropper soveposen til fordel for en dyne, for ikke alle er vilde med at krybe ned i en sovepose, fordi den kan virke klaustrofobisk.

Tager du dynen med hjemmefra, og har du plads til den, slipper du også for at bruge penge på at købe nyt udstyr. 

Dynen kan dog også have sin begrænsning i forhold til at holde varmen, fordi den ikke slutter tæt om hele kroppen som en sovepose.

Dertil kommer, at dynen, selv i en bil, kan blive for pladskrævende, fordi teltcampister også skal have plads til telt, stole, borde, køletaske og en masse anden habengut, og så er soveposen måske lettere at få plads til?
 

Dyne eller sovepose?
Nogle foretrækker at have dynen med hjemmefra, når de bor i telt, men den fylder og vejer, så det kræver, at du har god plads i bilen. Derimod fylder den sammenrullede sovepose noget mindre i bagagen.


Hvor skal du bruge den?

Inden du køber en sovepose, skal du overveje, hvor du primært skal bruge den?

Hvis den kun anvendes om sommeren på festival eller under sydlige himmelstrøg, hvor temperaturen sjældent kommer under 15 grader, behøver du ikke at betale i dyre domme for en sovepose.

Så skal du blot holde øje med, hvor meget den fylder, vejer og koster, og at den kan åbnes, så du kan bruge den som en let dyne. Og hvis du skal af sted i ydersæsonerne, kan du eventuelt tilkøbe en lagenpose, der giver dig yderligere et isolerende lag.

Skal du selv slæbe soveposen på cyklen eller ryggen, er både vægt og volumen noget, du skal tage i betragtning, hvorimod det ikke er helt så vigtigt i en kano, fordi vægten ikke er lige så svær at flytte på vandet. 


Dun eller fiber?

Soveposer er fyldt med enten kunstfiber eller dun, som har nogle forskellige kvaliteter. Kunstfiber er billigst, så skal du kun bruge soveposen en gang imellem i de lune perioder, kan en sovepose med fiberfyld være et fornuftigt køb. Samtidig er en fibersovepose ikke ret følsom over for fugt, fordi fibermaterialerne er lette at tørre.

Ulemperne ved soveposer med fiberfyld er, at kunststoffet ikke isolerer lige så godt som dun, og derfor skal der bruges en større mængde for at få en varm sovepose. Resultatet er, at hvis de skal være varme, vejer og fylder de mere end dunsoveposer.

Dun er et dejligt materiale, fordi det både er komfortabelt, varmt og let, hvilket betyder, at du kan få en virkelig varm sovepose, som hverken fylder eller vejer ret meget.

Minusserne ved dunsoveposerne er, at de er dyrere end fibersoveposerne, og samtidig er de meget vanskelige at få tørre, hvis først de er blevet våde.

Så skal der bruges en tørretumbler, og den slags er sjældent lige om hjørnet, hvis du holder ferie i afsides egne.

Køber du en dunsovepose, er der altid tilsat en vis mængde fjer for at undgå, at dunene klumper sammen som en snebold. Men nogle producenter putter mange fjer i, fordi de er billigere end dun, så vær opmærksom på hvordan blandingsforholdet er mellem dun og fjer.

Hos f.eks. Spejdersport er blandingsforholdet mellem dun og fjer 90/10.

Rul gerne din dunsovepose ud et stykke tid før du skal sove, så dunene kan nå at folde sig ud. 
 

Længde og pasform

Mænd og kvinder er ikke skabt ens, og derfor kan der også være forskel på den sovepose, de to køn skal købe.

Forskning har vist, at kvinder ofte fryser hurtigere end mænd, hvilket ifølge videnskab.dk sandsynligvis skyldes, at temperaturen på kvinders hud er lavere. Derfor vil det ofte være sådan, at kvinder skal have en varmere sovepose end mænd.

Uanset køn er er det klogt at vælge en sovepose, der passer til din størrelse. Hvis soveposen er alt for stor, kan den være svær at varme op, og hvis du fryser, sover du dårligt.

Vælg derfor en sovepose, der passer til din højde og drøjde. Det er også muligt at købe soveposer, der er ekstra isoleret i fodenden og i toppen.
 

Fælles standard

Det er let at blive forvirret, når du kigger på varedeklarationen på soveposen, for ofte har fiberfyldet mange forskellige navne, og det kan være svært at gennemskue, hvor varm soveposen egentlig er.

Soveposefabrikanterne skriver ofte om en komforttemperatur, som er den temperatur, hvor en gennemsnitlig person vil føle sig komfortabel i soveposen. Men mennesker er som bekendt ikke ens, og hvis du ved, at du har tendens til at fryse, bør det indgå i overvejelserne, når du vælger sovepose.

I et forsøg på at skabe større gennemsigtighed er der lavet en fælles, europæisk standard, der har fået det meget mundrette navn EN13537.

Standarden gør det muligt at sammenligne soveposerne, fordi alle mærker her bliver testet på samme måde. Ifølge eventyrsport.dk er denne teststandard baseret på en testperson, som dels har været iført et syntetisk basislag, dels en hue og dels har sovet på et lukket celle-skumunderlag.

Soveposer testet efter denne standard bruger udtrykket T COMF, som er den laveste temperatur, hvor soveposen vil holde en gennemsnitlig kvinde varm, mens T LIM er den laveste temperatur, der kan holde en gennemsnitlig mand varm.
 

Liggeunderlag, seng eller luftmadras?

Når du sover i telt eller shelter, skal du have noget at ligge på, og også her er der adskillige muligheder.

Sammenklappelige felt-/campingsenge produceres af adskillige fabrikanter og har de positive egenskaber, at de er hævet fra jorden, så det er lettere at komme op og ned i sengen, ligesom det kan være rart ikke at ligge direkte på jorden, hvis underlaget er ujævnt.

Campingsengene fås i forskellige længder og bredder og også som dobbeltseng. Ulemperne er, at der ikke er isolering i en standard campingseng, og så vejer og fylder de så meget, at det er svært at undvære en bil. 

Du kan også vælge en luftmadras, som kan pumpes op enten manuelt eller med elektrisk pumpe, og både kan bruges som gæsteseng derhjemme eller som seng på camping- eller shelter-turen.

Man sover glimrende på disse ret bløde luftmadrasser, men de fylder og vejer, så også her vil det være svært at undvære bilen, når de skal transporteres.
 

Forskellige underlag

Hvis du vandrer eller cykler, er det vigtigt, at dit liggeunderlag hverken vejer eller fylder ret meget, og at det er let at pakke sammen og transportere.

Skumunderlag, der ikke kan pustes op, kan enten have åbne eller lukkede celler. De billige har typisk åbne celler og isolerer derfor ikke så godt som de dyrere liggeunderlag med lukkede celler.

Fordelen ved de gode skumunderlag er, at de isolerer godt, at de ikke kan punktere, og at de er ret lette. Ulempen er, at de ikke er super komfortable at sove på, og at de fylder en hel del, fordi de som oftest bliver placeret udenpå eller under rygsækken.

En anden mulighed er de oppustelige underlag, som pustes op med en pumpe eller med munden. Fordelene ved dem er, at de er lette og ikke fylder ret meget, og at du ligger komfortabelt. Ulempen er, at de er forholdsvis dyre og kan punktere.

Endelig er der selvoppustelige liggeunderlag. De er komfortable at ligge på, de fylder ikke ret meget, og så skal du ikke bøvle med at pumpe eller puste, for det klarer liggeunderlaget selv gennem en indbygget ventil.

Ulempen er, at de kan punktere, og at de er tungere end såvel skumunderlagene som de oppustelige underlag.

Du kan også købe oppustelige hovedpuder i forskellige kvaliteter og prisklasser, så de ikke fylder og vejer ret meget, og så du undgår at bruge dit håndklæde eller en sammenlagt trøje som hovedpude.
 

Vigtigt at holde øje med R-værdien

Vægt, størrelse, pris og liggekomfort er vigtige størrelser i forhold til at vælge det rette liggeunderlag, men skal du overnatte i ydersæsonerne eller i kolde egne, skal du især tænke på, hvor godt de isolerer, så du kan holde varmen.

Også her er der kommet en standardisering, R-værdien, der gør det muligt at sammenligne produkter, og som fortæller noget om, hvor godt liggeunderlaget isolerer mod kulde nedefra. Jo højere R-værdi, jo bedre isoleret er liggeunderlaget.

Hvis det kun skal bruges i varme egne, behøver det ikke at have en høj R-værdi, men hvis du ved, at du kommer til at bruge det både i varme og kolde egne, bør du vælge et liggeunderlag, der også kan klare kulden, og er du bare generelt en frossenpind, vil det være klogt at købe et liggeunderlag med en høj R-værdi.

En R-værdi fra 0-2 er beregnet til overnatning i 15-25 graders varme, er R-værdien mellem 2 og 3,5, er underlaget beregnet til temperaturer mellem 5 og 15 grader, mens en R-værdi på 3,5 til 5,5 er til temperaturer fra 5 plusgrader ned til minus 10. Endelig skal du gå efter R-værdien +5,5, hvis du skal overnatte i temperaturer under minus 10 grader. 


Hold varmen om natten

Udover at vælge den rigtige sovepose, eventuelt supplere med en lagenpose og benytte et ordentligt underlag, er der andre ting, du kan gøre for at holde varmen, når du sover i telt eller shelter. 

  • Soveposen holder på den varme, du allerede har, men er du gennemkold, når du kryber i posen, får du svært ved at få varmen. Få derfor pulsen op (uden at svede) ved at hoppe på stedet eller lignende, lige inden du hopper i soveposen.
  • Vær mæt. Kroppen bruger energi på at holde varmen, og er du sulten, mangler kroppen energi til at holde dig varm.
  • Tis af, så du ikke skal ud af posen midt om natten – og hvis du alligevel vågner og skal tisse, så stå op og få det overstået.
  • Tag varme, tørre sokker på og gerne undertøj i f.eks. merinould, som hjælper dig med at holde varmen. En hue er også nyttig. 
     

Soveposer

Open
Emneord

Lille spejl på bilen der…

Lille spejl
Tips & Teknik
Campingspejle findes i forskellige prisklasser, kvaliteter og størrelser, men hvordan finder du det rigtige spejl til din bil?

Tekst Torben Brandt

Der er ikke noget lovkrav om, at du skal køre med campingspejle på campingferien, for reglerne siger blot, at du i din bil skal kunne opnå tilstrækkeligt udsyn både fremad, til siderne og bagud.

For de campister, der kører med campingvogn, vil det for de flestes vedkommende dog betyde, at de skal investere i et sæt campinghjælpespejle, fordi campingvognen som oftest er så bred, at det er umuligt at orientere sig tilstrækkeligt bagud i en almindelig personbil, hvis der ikke er monteret ekstraspejle.

 

Et spørgsmål om sikkerhed

Tilstrækkeligt udsyn kan i nogle tilfælde sikres uden hjælpespejle. Kører du med en teltvogn, vil du i de fleste biler have så godt et udsyn bagud, at du kan slippe for at montere ekstra spejle. Det samme er tilfældet, hvis du kører i en bred varevogn med en smal campingvogn bagpå.

Er du i tvivl, om dit udsyn bagud er tilstrækkelig godt, skal du ikke tøve med at købe og montere hjælpespejle. Det handler både om din egen og andre trafikanters sikkerhed, så du ikke med campingvognen bagpå lægger dig ud foran en bil, der kommer susende i høj fart på motorvejen, eller overser en cyklist i forbindelse med, at du svinger til højre med vogntoget.

 

Ordenligt udsyn

Teknisk rådgiver i DCU, Stefan Rosendal, siger, at der er nogle helt basale ting, man som campist skal vægte, når man køber campingspejle.

– Det er vigtigt, at hjælpespejlene er lette at montere, og at de kan sættes godt fast på bilens spejle, så de ikke falder af eller slår ind i bilens siderude, når eksempelvis en modkørende lastbil passerer tæt på og skaber et stort vindtryk. Spejlene skal naturligvis give et ordentligt udsyn, og især campister med brede campingvogne kan have glæde af at vælge et stort campingspejl, fordi det simpelthen giver et større billede at orientere sig i, når man kigger bagud, forklarer Stefan Rosendal, der også peger på muligheden for at købe reservedele.

– Det er jo brandærgerligt at måtte udskifte hele spejlsættet, hvis det ene spejl går i stykker. Derfor bør man på forhånd undersøge, om der kan købes reservedele, hvis uheldet skulle være ude, siger Stefan Rosendal. 

 

Forhør dig hos andre

Nogle hjælpespejle er specialkonstruerede til at sidde på specifikke bilmodeller. Det gælder f.eks. spejle fra Emuk og Oppi, der begge laver spejle til særlige bilmodeller. Eksempelvis laver Oppi et spejl, der er så specifikt, at det passer til Volvo V 60-biler bygget i perioden fra 2013 til 2018.

De fleste hjælpespejle er dog universal-spejle, som passer til et bredt udvalg af biler, men på nogle moderne biler kan sidespejlene have en udformning, der gør det svært at  montere et universal-hjælpespejl. Det gælder eksempelvis, hvis bilens spejle er meget dråbeformede, så hjælpespejlene har svært ved at få ordentligt fat.

– Universalspejle sidder ikke lige godt på alle biler. Derfor kan det være en ide, at man i et campingforum på nettet spørger andre campister, hvad de har af erfaringer med hjælpespejle til f.eks. en Mazda 6, Ford Mondeo, eller hvilken bil man nu har. En anden mulighed er, at man inden købet beder sin campingforhandler om lov til at montere hjælpespejlene på sin bil for at se, om de sidder ordentligt, siger Stefan Rosendal.

 

Test af 5 campingspejle

Her kan du læse om fem forskellige universal-hjælpespejle, som redaktionen i samarbejde med teknisk afdeling har monteret og prøvekørt på en Subaru Outback. Derudover har spejlene været monteret, men ikke prøvekørt, på yderligere en eller flere bilmodeller.

Testholdet er naturligvis bekendt med, at man kan få campingspejle med stropper, som monteres ved at vikle en kraftig gummistrop om bilens sidespejl. Her testes dog udelukkende klemspejle, der monteres ved at skrue hjælpespejlet fast på bilens spejl.

 


Mærke: T Hansen
Model: Speed Fix
Spejltype: Plant
Pris: 699 kr

Aero Grand Platinum

Et spejl til en ret rimelig pris. Spejlet er produceret af Reich og leveres samlet, men uden en opbevaringspose, hvilket havde været rart. Spejlarmen er kortere på dette spejl end på hovedparten af de andre spejle, hvilket betyder, at det ikke kan benyttes til 2,5 meter vogne. En smart justeringsdetalje er, at det kan ”knække”, så det kan justeres til at sidde på, selvom bilens sidespejl buer lidt. Hjælpespejlet blev monteret på såvel Subaru som Skoda Octavia og sad udmærket på dem begge, hvorimod det ikke sad ret godt, da vi forsøgte at montere det på en lille Ford Fiesta. Der er ikke blødgørende gummi på spejlfoden, så når det skrues på bilens spejl, er det plastik mod plastik. Det vibrerede en del under kørslen, hvilket gav et noget rystet billede, når man kiggede bagud.


Mærke: Falcon (by Milenco)
Model: Super Steady mirror
Spejltype: Konveks
Pris: 499 kr.

Super Steady Mirror

Milenco sidder tungt på markedet for campinghjælpespejle, og selvom mærket her hedder Falcon, er det Milenco, som står bag. Spejlet er testens billigste og var samlet, da det blev pillet ud af æsken. Der fulgte en opbevaringspose med, så spejlene kan ligge samlet, når de ikke er i brug. Trykfødderne kan kun strammes fra toppen og ikke fra siden, og der skulle justeres noget for at få det til at sidde, og overordnet set var det lidt vanskeligere at få til at klemme fast om bilens spejle. Skruerne på monteringsklemmerne var ret små, så de var ikke helt så behagelige at skrue på, da hjælpespejlene skulle fastgøres. Selve spejlhovedet var stort og gav et fint udsyn, men det havde en tendens til at vibrere og gav et lidt rystet billede. Spejlet blev også monteret på en Renault Megane, hvor det sad godt.


Mærke: Milenco
Model: Aero Grand Platinum
Spejltype: Konveks
Pris: 1.119 kr

Aero Platinum

Dette spejl havde en lang spejlarm, et stort spejlhoved og er beregnet til 2,5 meter vogne. Det har konkave (det betyder, at de vender indad, red.), gummibelagte trykfødder, som former sig rigtig fint omkring bilens sidespejl, og den meget store, konvekse spejlflade giver et fremragende udsyn bagud. Monteringsklemmerne kan spændes omkring bilens sidespejl både fra toppen og siden, hvilket giver et rigtig fint greb. Samtidig er skruerne både store og ergonomiske, hvilket gør det let at få fat og stramme til. Et stort spejl vil også have en større flade, som vinden kan tage fat i, og der var også enkelte rystelser, da bil og campingvogn var ude på en testkørsel, men overordnet set var det et meget roligt spejlbillede, vi fik. Der er mulighed for at tilkøbe reservedele til dette spejl, som var testens dyreste.


Mærke: Milenco
Model: Aero Platinum
Spejltype: Konveks
Pris: 929 kr.

Speed Fix

BEDST I TEST

Dette spejl er samlet, og der medfølger en pose til at holde styr på spejlene. Det har gummibelagte, konkave trykfødder, som kan spændes til både fra toppen og siden, så det får et fast greb om bilens sidespejl. Spejlet har en meget lang spejlarm, glasset kan vinkles efter behov, og det konvekse glas – et konvekst spejl buer udad – gør det samlet set velegnet til vogne på op til 2,5 meter. På testkørslen passerede vi en modkørende lastbil, som skabte et stort vindtryk, uden at det gav anledning til nogen problemer, og Milencos spejle er lavet til at klare mosten, for producenten tester dem ved hastigheder på op til 250 km/t. Spejlet vibrerede en smule under kørslen, men overordnet set gav det et meget roligt billede og et fint udsyn. Da vi senere monterede det på en Skoda Octavia, sad det også her perfekt og meget stramt. Der er mulighed for at tilkøbe reservedele til dette spejl, som leverer en fornem balance mellem pris og kvalitet og derfor vinder denne test.


Mærke: Milenco
Model: Aero 3-4 med korte arme
Spejltype: Plant spejl
Pris: 799 kr.

Aero 3-4

Som på alle de andre spejle har også dette spejl en udførlig monteringsvejledning på æsken, og i lighed med de øvrige Milenco-spejle har også dette kraftige monteringsklemmer, som spændes på både fra toppen og siden, så det griber solidt fat om bilens sidespejl. Dette er det billigste af de tre Milenco-spejle, og det ses blandt andet ved, at det har en flad, gummibelagt trykfod, som ikke griber helt så godt om bilens spejl som de mere luksuriøse spejle med konkave trykfødder. Alligevel sad spejlet udmærket på bilens sidespejl. Milenco Aero 3 fås både med lange og korte arme. Det testede spejl havde korte arme, hvilket betyder, at det ikke egner sig til campingvogne på 2,5 meter. Spejlet var ret roligt under kørslen og havde kun en smule vibrationer. Der er mulighed for at tilkøbe reservedele.

 

Husk…

at en anhænger maksimalt må være 255 cm bred, hvis den skal kunne trækkes af en bil eller varevogn, og at anhængeren maksimalt må være 70 cm, 35 cm i hver side, bredere end den bil, der trækker den. Har du en campingvogn med en bredde på 250 cm, skal din bil altså mindst være 180 cm bred. Du finder bilens bredde i instruktionsbogen.

 

 

Tips og tricks til hjælpespejle, når du kører med campingvogn

 

 

Open
Emneord

Populær model fås nu med kompressor

Foto: PR
Udstyr
Dometics køleskabe i 10-serien med dobbelthængslede døre er hurtigt blevet populære. Nu kommer de både med kompressorkøling og i en mindre model til montering under køkkenbordet.

Af Torben Brandt. Foto: Dometic

Det vakte opsigt, da Dometic for et par år siden præsenterede sine nye absorptionskøleskabe i 10-serien, der kombinerede effektiv køleevne med dobbelthængslede døre, så køleskabet kunne åbnes fra både højre og venstre side i dets fulde højde. 10-serien blev hurtigt populær, og nu har Dometic udvidet produktporteføljen i 10-serien med en række kompressorkøleskabe. Derudover har Dometic lavet en mindre køleskabsmodel til montering under køkkenbordet eller et andet sted i vognen, og det fås både i absorptions- og kompressorudgaver.

Brug købsvejledningen

Kompressorkøleskabe i caravanindustrien bruger samme køleteknik som køleskabe i vores private boliger, og de har den fordel, at de køler effektivt selv ved høje udendørs temperaturer. På minussiden er, at de kun kan køre på strøm, og at de ikke er så lydløse som absorptionskøleskabene.

Valget af køleskab er vigtigt, fordi behov og ønsker er individuelle, ligesom de forskellige køleteknologier både har styrker og begrænsninger. Det kan imidlertid være svært at navigere rundt i behov, fordele og ulemper, og derfor har Dometic lavet en købsvejledning, som du kan læse ved at klikke ind på http://catalogs.dometic.com/assets/tp/catalogs/guide-fridges_dk/pdf/complete.pdf

Nem udskiftning af gammelt køleskab

Hvert eneste år er der diskussioner på diverse campingfora om køleskabe og deres til tider mangelfulde køleevner. Hvis du fortsat er glad for din vogn, men træt af dit køleskab, er det i mange tilfælde muligt at købe et nyt køleskab og få det monteret i campingvognen eller autocamperen. De udvendige mål for de nye modeller i 10-serien er de samme som for de fleste andre køleskabe til fritidskøretøjer, ligesom du kan købe andre køleskabsmærker til montering i din campingvogn eller autocamper.

Priserne varierer bl.a. efter mærke, størrelse og kvalitet, men regn med, at et køleskab til campingbrug er noget dyrere i anskaffelse end et køleskab til den hjemlige husholdning.

 

Open
Emneord

Hvorfor dækker forsikringen ikke tyveri af vores grill på campingpladsen?

Foto: Adobestock
Forsikring
Her er reglerne for tyveri på campingpladsen og på tyveri fra f.eks. egen have.

Efter en hyggelig grillaften lod vi den varme grill stå uden for campingvognen på campingpladsen – og næste morgen var den blevet stjålet. Vores forsikring vil ikke dække tyveriet, fordi det er en grill, vi bruger på camping, og fordi den ikke var låst inde i vognen. Forsikringsselskabet siger, at hvis grillen var blevet stjålet hjemme fra vores have, så havde den været dækket. Kan det være rigtigt?

Ja. En indboforsikring dækker som udgangspunkt tyveri af løsøregenstande, hvis det er i aflåst bygning, f.eks. et hus, og der er synligt opbrud på bygningen.

Alt andet er defineret som ’simpelt tyveri’, som ikke er forsikringsdækket, medmindre det specifikt står nævnt i betingelserne. Simpelt tyveri er defineret i forsikringsbetingelserne som: ’Simpelt tyveri, dvs. tyveri uden for bygning eller fra uaflåst bygning eller lokale’.

Generelt dækker en indboforsikring også uden for bygningen, hvis det er i haven o.l. Det gælder dog ikke smykker, penge og husdyr. En grill er altså ikke undtaget, og derfor dækker indboforsikringen, hvis grillen var blevet stjålet fra haven derhjemme. Grillen er også tyveridækket af forsikringen, hvis den står i en lukket og aflåst bagageboks, en beboelsesvogn, campingvogn, telt, privat sø- eller luftfartøj, men i så tilfælde skal der være tydelige tegn på voldeligt opbrud.

Såkaldt ’tyvetækkelige ting’ er kun dækket, hvis genstanden er placeret, så den ikke er synlig udefra, og yderligere er betingelsen for dækning for tyveri, at medbragte ting kun er dækket, så længe du opholder dig der eller overnatning finder sted.

Så der er flere betingelser, der skal være opfyldt for at få dækning for en stjålet grill på en campingplads, i modsætning til hvis den ’bare’ var blevet stjålet fra jeres egen have.

Open

Dometic lancerer branchens førende cykelholderkamera

Dometic Cam2000 Bikerack$
Nyheder
Dometic introducerer nu en innovativ løsning på et kendt problem – cykelholdere og cykler, der forhindrer et godt udsyn bagud ved at blokere for bakkameraet. Dometic CAM200 Bike Rack Camera er en unik, patenteret løsning, der sikrer et perfekt udsyn bagud for alle, der kører med cykelholder.

Cykelholderkamera giver fuldt udsyn bagud

Autocamper-ejere, der elsker at tage deres cykler med på ferie, kender situationen: Bakkameraet, der typisk er monteret øverst på køretøjets bagende, giver kun et meget begrænset billede af situationen bag køretøjet, når cykelholderen er i brug.

Dometics unikke idé, som løser dette problem, er at montere et bakkamera nederst på cykelholderen. Enheden, som sidder i et kompakt hus, sikrer det perfekte udsyn bagud uden forhindringer i synsfeltet. På den måde risikerer man heller ikke at fejlbedømme cykelholderens længde.

Det nye CAM200 Bike Rack Camera fra Dometic er let at installere på de fleste cykelholdere på markedet. Kamerahuset skubbes helt enkelt ind i cykelholderens udvendige skinne, hvorefter de indbyggede skruer strammes.

Justerbare kameralinser giver optimal synsvinkel

Den kompakte enhed har to kameralinser, der kan justeres individuelt for at opnå den bedst mulige synsvinkel. Den intelligente elektronik i CAM200 cykelholderkameraet skifter automatisk mellem de to kameraer for at give chaufføren perfekt udsyn bagud, også når cyklerne hænger på holderen.

Kamerasystemets ledning er aftagelig, så cykelholderen nemt kan fjernes fra køretøjet. Produktet er støv- og vandtæt i henhold til kapslingsklasse IP69K, og denne produktinnovation er patenteret.

Dometic CAM200 Bike Rack Camera kan købes fra d. 1. februar 2020.

Priserne starter fra kr. 3.199,-


Du kan finde flere informationer om produktet ved at klikke her.

Open
Emneord

Dansk firma producerer tæpper til Adria-campingvogne

Kvalitetstæpper fra AnnTex til Adria campingvogne
Campingvogne
Adria i Danmark er gået i samarbejde med den danske tæppeproducent “AnnTex” om markedsføring af to eksklusive og skræddersyede tæpper, der passer perfekt i Adrias design.

Hører du blandt dem, som er mere til tæppe end trægulv? Og er du campist? Så er der godt nyt til dig.

Det danske firma AnnTex har i mange år været specialiseret i fremstilling af skræddersyede kvalitetstæpper til campingvogne, og nu er firmaet gået i formelt samarbejde med Adria i Danmark.

– Vi har sammen udvalgt to tæppedesigns, som passer perfekt i Adrias modelprogram. Så uanset om du vælger en dyr eller billig model, vil et af de to tæpper passe i designet, forklarer indehaveren af AnnTex, Ann Kjær.

Ved at indgå i et formelt samarbejde forventer parterne at kunne øge salget af tæpper, og det har gjort, at man får et komplet skræddersyet tæppesæt for knap 3.800 kr.

DET SKAL VÆRE NEMT 

Sandy nature og Dark nature Antex tæppedesigns til Adria campingvogne
Tæpperne kan købes hos Adria-forhandlere landet over efter samme pris-filosofi, som Adria er kendt for – nemt og simpelt.

Derfor er der også kun to forskellige designs, som begge koster det samme. Hertil er der to priser – en for vogne med indvendige mål op til 5,89 meter og en for vogne som er større.

– Det var vigtigt for os at gøre det nemt at tage en beslutning, og det synes vi selv, at vi er lykkedes rigtigt godt med, forklarer Per Højgaard fra Adria.

De to tæppedesigns er skræddersyede til 2020-modellerne, og AnnTex sælger tæpperne direkte til forhandlerne udenom Adria, hvilket har medført, at man kan komme op med en meget skarp pris.

Tæpperne findes i to designs med vejledende pris på henholdsvis kr. 3.795,- og 4.795,- for vogne under og over 5,89 meter indvendig længde. Du kan allerede nu se tæpperne hos udvalgte Adria-forhandlere landet over.

Open
Emneord

Ny generation af elektriske kølebokse fra Dometic

Dometic CFX-serien
Nyheder
Dometic lancerer nu den nye generation af sin populære CFX-køleboks: CFX3. Den næste CFX-generation har både fået et designmæssigt løft og er den mest energieffektive på markedet. Det nye sortiment omfatter blandt andet verdens første køleboks med indbygget isterningmaskine.

Af redaktionen

Januar 2020

 

Under udviklingen af den nye CFX-generation har Dometic spurgt brugerne, hvilke krav de har til en køleboks. Undersøgelserne har vist, at moderne forbrugere ønsker at fortsætte deres daglige vaner, selv når de er langt væk hjemmefra. De vil have adgang til friske og sunde madvarer uden at skulle tænke over, om der er strøm nok til at holde køleboksen kørende.

CFX3 er de mest energieffektive i branchen og køleboksene har fået energimærke A++ (CFX3 35-55). Samtidig kan de holde en konstant køle- eller frysetemperatur, så friluftsentusiaster kan rejse længere væk i længere tid og tage frisk frugt, grøntsager, kød, fisk og andet med på rejsen.

Innovativt design

Dometics nye CFX3 100 køleboks

Dometics globale designteam har vundet flere priser for deres designs. Deres udgangspunkt i brugernes adfærd og behov har gjort, at den nye CFX3 har fået mange innovative egenskaber: Et bedre og mere brugervenligt betjeningsdisplay, en lås, som er let at åbne, bedre bærehåndtag og forbedret LED-belysning er bare nogle af dem.

CFX3 er stadig lige så robust som tidligere modeller, hvilket er nødvendigt, når køleboksen skal med på eventyr. Det nye betjeningspanel er vandtæt og vejrbestandigt, og boksene har fået et mere effektivt USB-opladerstik, som kan oplade mobiltelefonen hurtigt.

 

Moderne elektronik

Elektronikken har fået en stor opgradering, så CFX3 lever op til behovene i nutidens digitale verden. Udover wi-fi kan CFX3 nu også forbindes til en mobiltelefon eller tablet via Bluetooth®. Det giver en mere pålidelig forbindelse og bruger mindre energi.

Den nye mobilapp giver et godt overblik med en graf, der viser temperaturer og strømforbrug over tid. Appen advarer også brugeren, hvis temperaturen i boksen afviger fra det indstillede niveau.

 

Verdens første med isterningmaskine

Dometic CFX3 55IM med indbygget isterningmaskine

Dometic CFX3 55IM-modellen er helt unik: Som den første køleboks i verden har den en indbygget isterningmaskine, som laver isterninger til drinksene, samtidig med at man kan have køleskabstemperatur i resten af køleboksen.

    Sæt strøm til øjeblikket

    Med Dometic CFX3 vil små og store eventyr på vejen, ude i naturen, på vandet eller i baghaven få næring fra friskere og
    sikrere madvarer, mindre spild og mere tryghed, så brugerne får mere overskud til at være til stede i nuet.

    Dometic CFX3-serien vil være tilgængelig på markedet fra 1. februar 2020. Priserne starter ved kr. 6.499,-

     

     

     

    Open
    Emneord

    Hopla på sengekanten

    seng i naturen
    Udstyr
    Felt- eller campingsenge er til teltcampisten, der hverken ønsker at ligge ved jorden eller at gå ned på udstyr. Læs med her, hvor DCU laver en minitest af fire campingsenge.

    Af Torben Brandt 

    Det hører til de forholdsvis overkommelige opgaver, når man af sin chef bliver bedt om at teste campingsenge.

    Som de pligtopfyldende mennesker, DCU’s tekniske rådgiver og redaktionens journalist er, gør man naturligvis, hvad man bliver bedt om. Og som bekendt kan den opgave kun løses ved at placere sig på langs og på egne kroppe mærke sengenes hårdhed, komfort, længde og bredde. Og naturligvis også notere sig, hvor lette – eller i nogle tilfælde svære – sengene er at få slået op og ned.
     

    Reimo campingseng, feltseng

    Leverandør: Reimo
    Model: Camp4 Euphrat II feltseng/campbed
    Vægt: 7,8 kg
    Længde: 199 cm
    Bredde: 73 cm
    Højde: 44 cm
    Maks. belastning: 120 kg
    Stel: Aluminiumsprofil, ø-mål 25 x 32 mm
    Pris: 449 kr.

    Sengestoffet er i en kraftig polyesterkvalitet. Ved hovedgærdet er der på siden af sengen en stor, indsyet lomme med tre rum til løse genstande som mobiltelefoner og lignende. Sengen er udstyret med et net, der minder om et bagagenet, som kan holde på puden.

    Når sengen slås op, er den største hurdle, at det kræver en del kræfter at få de to medfølgende, løse tværstivere i hver ende sat på plads. Stellet er rundt, så man ikke generes af skarpe hjørner, hvis man ligger med armene ud over kanten. Sengen er kun 44 cm høj, så man sidder og ligger temmelig lavt.

    Sengen er ikke til meget store mennesker, for de vil nemt komme til at ligge med enten hovedet eller fødderne mod tværstiverne for enden af sengen, som det skete for begge på testholdet, hvilket ikke er videre komfortabelt.

    Sengen føles ret robust, men den rokker en del i længderetningen, når man bevæger sig.

     

    Biltema campingseng, feltseng


    Leverandør: Biltema
    Model: Campingseng
    Vægt: 6 kg
    Længde: 189 cm
    Bredde: 62 cm
    Højde: 44 cm
    Maks. belastning: 120 kg
    Stel: Firkantet aluminiumsstel med ø-mål 25 x 34 mm
    Pris: 299 kr.

    Sengens polyesterstof er solidt med en liggekomfort til den faste side. Det hedder i de officielle tal fra leverandøren, at sengen kan tage personer op til 120 kg, men liggemålene er så beskedne, at det i praksis vil være mere end vanskeligt at få en person med så høj en vægt ned i sengen, for så vil enten hoved eller fødder komme i karambolage med metalrammen, som det skete for begge på testholdet. Den er derfor mere velegnet til et barn, en teenager eller en lille voksen.

    Også denne seng skal have to tværstivere monteret, før den er klar, og det kræver godt med kræfter at få dem på plads. Sengen, der er testens billigste, bevæger sig en del i længderetningen, når man vender sig.

    Skal den kun bruges i ny og næ til børnebørn eller andre, der ikke er så store, kan den godt gå an – især hvis man lægger en topmadras på, hvilket i øvrigt kan anbefales til alle de testede senge. Men ellers er det ikke en seng, der imponerer.

     

    Isabella campingseng, feltseng


    Leverandør: Isabella
    Model: Feltseng
    Vægt: 8,2 kg
    Maks. belastning: 100 kg
    Længde: 203 cm
    Bredde: 76 cm
    Højde: 53 cm
    Stel: Aluminiumsprofil, ø-mål 25 x 25 mm
    Pris: 599 kr.

    Her er det hele monteret og samlet, så når man åbner det kraftige sengehylster med håndtag, er det bare at slå sengen ud og sikre sig, at benene er i den korrekte position, så den står rigtigt. Lige så let er det i øvrigt, når sengen skal slås sammen igen.

    DCU’s to testpersoner er ikke ens hverken i bredde eller vægtklasse, og måske var det derfor, at oplevelsen af sengen var lidt forskellig. Den letteste og smalleste på testholdet lå glimrende, selvom stoffet føles løsere og mindre fast end i de andre senge – lidt som at sove i en blød seng. Testens tungeste medlem følte derimod, at det bløde stof resulterede i, at han i nogen grad kunne mærke det firkantede sengestel mod kroppen.

    Sengehøjden på 53 cm betyder, at den er let at komme op fra, uanset om man har ligget eller siddet. Der er ingen skarpe kanter i enderne af sengen, så selvom arme eller ben når ud til kanten, er det ikke generende. Alt i alt en solid og stor seng, der er testens dyreste.

    Kampa campingseng, feltseng


    Leverandør: Kampa
    Model: Dream XL
    Vægt: 9,5 kg
    Maks. belastning: 120 kg
    Længde: 207 cm
    Bredden: 78 cm
    Højden: 51 cm
    Stel: Stålrør, ø-profil 22 mm
    Pris: 498 kr.

    Også i denne seng ligger man på en kraftig polyesterdug. Det er uhyre let at få sengen slået op, for det hele ligger samlet i ét stykke i en medfølgende bæretaske. Så når sengen er ude af hylstret, er det altså blot at sørge for, at benene står rigtigt, og så er den klar til brug.

    Der er en god fasthed i polyesterstoffet, så man ligger behageligt, uden at det føles hverken for hårdt eller blødt. Sengestellet er rundt, så selvom man er meget bredskuldret eller høj, er der ingen skarpe kanter til at genere på kroppen. I øvrigt skal man være meget stor for at rage ud over sengemålene, for sengen er testens største både i længde og bredde.

    Der er forstærkede dobbeltsyninger på sengestoffet, hvilket sammen med stålstellet vidner om, at vi har fingre i et kvalitetsprodukt.

    Konkurrencen om at vinde testen stod mellem Kampa- og Isabella-sengen, som minder meget om hinanden både i kvalitet og opbygning. Det er begge gode, store kvalitetssenge, men fastheden i Kampa-dugen kombineret med den store liggeflade, et rundt stålstel og en pris, der i runde tal er hundrede kroner lavere end Isabellas, gør, at Kampa løber med prisen som vinder af denne minitest.

    DCU tager forbehold for prisændringer.

    Open
    Emneord

    10 ting til vinteren

    campingudstyr, vintercamping, campinggrej, grej
    Vinterklar
    Det kan være skønt at campere om vinteren, hvis du og din vogn er ordentligt forberedt. Her kan du se et bud på 10 ting, der er bekvemme eller direkte uundværlige på vinterturen.

    Tekst: Torben Brandt


    Selvregulerende varmekabel

    FrostGuard er en god medspiller at have på banen, når vandrørene skal sikres mod frost. Det er et varmekabel, som selv holder temperaturen på et sikkert niveau, fordi kablet er selvregulerende, så det ikke risikerer at overophede. Det lægges på røret direkte under isoleringen og fås i forskellige længder. Det kan anvendes på alle typer rør og skal monteres i en stikkontakt med jord. Den viste pakke indeholder et kabel på fire meter.

    Vejl. pris: 799 kr.

    FrostGuard, varmekabel, campingudstyr

     

    Slut med ødelagte vandhaner

    Winter Ban er et frostbeskyttelsesmiddel, der forebygger ødelagte blandingsbatterier, vandhaner og -slanger som et resultat af, at man glemte at tømme vognen af for vand, da man brugte den i efteråret. Det kan bruges både i drikkevandssystemet og i spildevandstanken, fordi indholdet er et organisk stof, der både er lugt- og smagfrit, og som er ufarligt for både mennesker og dyr.

    Vejl. pris: 235 kr.

    Winter Ban, frostbeskyttelsesmiddel, campingudstyr

     

    Lys over land

    Når vintermørket sænker sig, er der brug for ordentlig belysning, og det får man med Isabella TripLight, som er en LED-lampe med batteri. Lampeledningen er syv meter lang, så du kan flytte den rundt i forteltet, men det er også muligt at tage lampen med rundt uden ledning og bruge den som lommelygte. Så får den strøm fra batteriet, der kan køre i cirka fem timer. Lampen kan klikkes på både en teltstang, på Isabella Cosy Corner og på Eclipse-frontsolsejlet.

    Vejl. pris: 395 kr.

    Isabella Cosy Corner, TripLight, lys, LED-lampe, belysning

     

    Hold vinden ude

    Køleskabsristen bag køleskabet er et sårbart punkt om vinteren, for når det blæser, kommer vinden ind gennem risten og skaber dermed et ubehageligt kuldeindfald i vognen. Du kan forhindre det ved at montere en vinterafdækning. Den viste afdækning er til et stort Thetford-køleskab og kan monteres ved 4 grader eller koldere. Det er vigtigt at fjerne den igen, når udendørstemperaturen stiger, for ellers får køleskabet svært ved at komme af med overskudsvarmen, og så bliver der for varmt i køleskabet. Vinterafdækningen er også fornuftig at bruge, hvis vognen stilles væk i længere tid.

    Vejl. pris: 259 kr.

    køleskabsrist, campingudstyr

     

    Skorsten med vokseværk

    Hvis du camperer på steder, hvor sneen falder i store mængder, kan du risikere, at sneen ligger så højt, at den forhindrer røgen fra skorsten i at komme ordentligt væk fra vognen. Det kan i værste fald resultere i udvikling af kulilte, som er så farlig, fordi den hverken kan ses, høres, lugtes eller smages. For at forhindre det scenarie er det en rigtig god idé at montere en skorstensforlænger, som monteres på den eksisterende skorsten. Dermed sikrer man sig, at skorstenen rager op over sneen.

    Vejl. pris: 41 kr.

    skorsten til camping, campingudstyr, campinggrej

     

    Varmen slippes fri

    Hvis din vogn har en ovn med blæservarme, er du allerede godt hjulpet i forhold til at have det lunt i vognen, men varmen skal jo også kunne komme ud af slangerne. Ved at montere WL-ventiler på de varmeslanger, der fordeler varmen, kan du sikre dig, at varmen kommer ordentligt op bag ryglæn og madrasser. WL-ventilerne placeres rundt i hele vognen med 30-40 cm afstand. Ventilerne sættes på ved at skære varmeslangen over dér, hvor ventilen skal sidde, og derpå skære yderligere et par centimeter slange af, så WL-ventilen kan monteres mellem de to slangeender.

    Vejl. pris: 59 kr.

    WL-ventiler, campingudstyr, campinggrej

     

    En hård nyser

    På vintercamping vil du jævnligt opleve, at jorden er stenhård af frost. Det stiller krav til dine pløkker, hvor et rigtig godt bud til vintercamping er Tarzanpløkker, der er formet som et stålsøm, og kan slås i meget hård jord. Men mindst lige så vigtigt er det, at du har en ordentlig hammer, der kan få pløkkerne banket ned. Kampas Thor-pløkhammer har et behageligt gummihåndtag, som ikke glider ud af hånden, men nok så væsentligt har hammeren skaft og hoved af stål, så den kan banke pløkker ned i selv det mest genstridige jord.

    Vejl. pris: 98 kr.

    Kampa Thor pløkhammer, campingustyr, campinggrej

     

    Koppen skrider ikke

    Hvad er bedre end at få en kop skoldhed te eller kaffe efter en kold dag udenfor? Den viste kop er i solid melaminkvalitet og kan klare temperaturer op til 90 grader, så man kan blive tøet helt op indvendigt. Koppen har antislip, så den ikke skrider rundt i vognen. Synes man, at den grønne farve er lovligt frisk, fås den også i andre og mere afdæmpede farver som f.eks. sort. Vil man bruge koppen derhjemme, kan det som en lille bonusinfo oplyses, at den tåler at komme i opvaskemaskinen.

    Vejl. pris: 48 kr.

    skridsikker kop, campingudstyr, campinggrej

     

    Til hyggestunden

    Selv den mest effektive varmeovn og den bedste isolering kan ikke erstatte følelsen af at hygge sig under et lunt tæppe eller en plaid. Hos KG Camping fandt vi denne plaid i en blommefarvet nuance, der er praktisk i forhold til snavs, og som kan give kroppen lidt ekstra varme på de kolde vinteraftener. Plaiden er i målene 150 x 200 cm, så der er stof nok at putte sig under. Prisen ligger normalt på 319 kr., men vi fandt den på tilbud.

    Udsalgspris: 159 kr.

    plaid, tæppe, campingudstyr, campinggrej

     

    Prisvindende varmelampe

    Ofte sluger elektriske varmelamper så meget strøm, at man får nervøse trækninger med tanke på elregningen, men den tyske producent, Solamagic, oplyser, at det kun koster fra 2,85 kr. i timen at opvarme et område på 14 kvadratmeter med deres varmelampe. Det er, ifølge Solamagic, helt op til 80 procent billigere end tilsvarende opvarmning med gas. Solamagic har i en test, som det eneste produkt, fået bedømmelsen ”excellent” i varmeevne i det anerkendte tyske gør-det-selv-magasin, Selbermachen. Lamperne fås både på 1.400, 2.000 og 2.500 watt og kan monteres meget fleksibelt f.eks. under en markise, på en parasol eller på terrassen. Hos KG Camping har man desuden en løsning, hvor de kan monteres på en teltstang. Der gives op til fem års garanti på produktet. Den angivne pris er for den mindste af varmelamperne.

    Vejl. pris: 2.316 kr.
     

    elektrisk varmelampe, Solamagic, campingudstyr, campinggrej

     

    Alle de viste produkter er fundet i butikken hos KG Camping i Kolding.

    Open
    Meld dig ind

    Danmarks største camping-fællesskab

    Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

    • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
    • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
    • 20% rabat på hytter i lavsæson
    • Rabat på attraktioner i hele Danmark
    • Teknisk rådgivning
    • Rabat på service hos DCU Servicecentre
    • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

    Bliv medlem her