Sådan gør du din gamle vogn klar til vintercamping

Vintercamping
Camping
Du kan godt campere i din ældre campingvogn eller autocamper om vinteren, selvom den ikke som udgangspunkt er en vintervogn. Men hvis det skal blive en god oplevelse, bør du forbedre vognen, inden du tager af sted.

Kan det overhovedet blive en god oplevelse at bo i en ældre campingvogn eller autocamper på en af de vinteråbne campingpladser, der findes i Danmark, hvoraf de otte er DCU-pladser?  Det korte svar er, ja. 

Naturligvis er det en fordel at have en ny vogn med kraftig isolering, centralvarme, dobbeltbund under senge og magasiner samt vandbåren gulvvarme til at lune fødderne. De vogne, der er bedst egnet til vinterbrug, har desuden få kuldebroer og en effektiv isolering af gaskasse, hjulkasser, køleskab, vinduer og dør, som traditionelt er nogle af de mest kritiske punkter i forhold til kuldeindfald og træk. 

Men fortvivl ikke, hvis din campingvogn eller autocamper ikke har alle disse luksuriøse detaljer, for du kan selv gøre meget for at forbedre komforten – også selvom du ikke er den store handyman. 

Få varmen rundt 

Mange ældre vogne har en gasovn med blæservarme, hvor blæseren sender den varme luft rundt og ud gennem nogle vippeventiler, som er placeret strategiske steder i vognen for at opnå en jævn varmefordeling. 

Ofte er der prikket små huller i toppen af varmeslangen, så varmen kan komme op, men en mere effektiv løsning er at montere WL-ventiler, der koster cirka 60 kr. pr. styk. Du monterer dem ved at skære varmeslangen over med en kniv og placere ventilen mellem de to stykker slange på de steder, hvor du gerne vil have den varme luft op – typisk i siddegruppen og ved sengene. 

Monterer du mange WL-ventiler, vil du kunne opleve, at luften mister pusten undervejs, så der ikke er ret meget luft tilbage i varmeslangen i vognens yderste kroge. 

Vintercamping

 

Elektrisk supplement 

Hvis gasovnen har svært ved at levere tilstrækkelig varme, kan du med fordel få monteret en Ultra Heat, som er en elektrisk ovn, der monteres bag gasovnen, og som kan yde et væsentligt bidrag til varmen om vinteren og i ydersæsonerne. Ultra Heat kan sidde bag på både Trumas S 3004- og S 5004-varmeovne og har effekttrin på 500 W, 1000 W og 2000 W. En Ultra Heat koster cirka 3.300 kr. plus montering og skal monteres af en fagmand. 

Lav en dobbeltbund 

Vognens bund er vigtig at have fokus på, hvis du gerne vil forbedre komforten om vinteren. Ofte ligger der bagage under seng og siddegruppe og blokerer for passagen af den varme luft, men ved at lave en dobbeltbund kan du placere bagagen på den nye bund, mens den varme luft frit kan passere i mellemrummet mellem den oprindelige vognbund og den nye ekstra bund. 

Og det er ikke særlig besværligt at montere dobbeltbund under f.eks. seng og siddegruppe. Mål op og køb derpå en krydsfinerplade (som hverken er dyr eller tung) og skær den ud så målene passer. Husk, at der skal være et par centimeters afstand fra pladen til væggen, så den ikke forhindrer luften i at komme op. Du laver dobbeltbunden ved først at bygge et firkantet skelet med nogle støtteklodser i midten, som den nye bund kan ligge på. Læg derpå den tilskårne krydsfinerplade ovenpå skelettet og skru pladen fast ovenfra, så den ligger stabilt. 

Det er vigtigt, at du ikke får dækket tvangsudluftningerne til, når du laver dobbeltbund. Tvangsudluftningen er netop lavet for, at luften kan blive udskiftet, så derfor skal du bore hul i den nye plade de steder, så tvangsudluftningen kan ”ånde frit”. 

Hvis dine vandslanger ligger helt op ad en dårligt isoleret væg eller klos op ad tvangsudluftningen, hvor den vinterkolde luft kommer ind, risikerer vandet at fryse til is. Prøv derfor enten at flytte slangerne væk fra de kolde områder eller at isolere dem med Astro Foil eller et andet tyndt materiale. Astro Foil består af to lag tynd og let aluminiumsfolie med luftbobler i midten og er et let og effektivt isoleringsmateriale. 

Hæng tæpper for 

Døre, vinduer og tagluger er steder, hvor der ofte vil være kuldeindfald. Du kan få lidt isolering ved at trække myggenet og mørklægningsgardiner for, og er det ikke nok, kan du hænge lagner eller tæpper for dør og vinduer. 

Køleskabet er også et sted, hvor der kan trække ind med kold luft, og hvis det er tilfældet, kan du købe en vinterafdækning, der mindsker kuldeindfaldet. Disse afdækninger fås i mange varianter og passer til forskellige køleskabe så spørg gerne din campingforhandler til råds. 

Vintercamping

 

Også gaskassen er vigtig at efterisolere, fordi den nemt kan blive en stor kuldebro. Også her er Astro Foil et glimrende materiale, som du kan montere i toppen af gaskassen med f.eks. dobbeltklæbende tape eller gaffertape. På nyere vogne bør gaskassen ind mod vognen være isoleret, men hvis det ikke er tilfældet, kan du også her efterisolere med Astro Foil eller flamingo. 

Køb et varmetæppe 

Gulvvarme, uanset om den er vandbåren eller elektrisk, er et rart varmetilskud i campingvognen eller autocamperen, og selvom din vogn ikke er født med gulvvarme, kan du godt få lunet fødderne alligevel, hvis du ønsker det. 

En nem måde at få varme fødder er at købe et varmetæppe, der fungerer ved, at du sætter stikket i en kontakt. Det tager ikke mange minutter at få tæppet varmt, og herefter kan du lægge det, hvor du har fødderne. 

En lidt mere avanceret model er at købe gulvfolie, som du kan lægge i de områder af campingvognen eller autocamperen, hvor du opholder dig mest. Gulvfolien kan købes i bredderne 43 cm, 53 cm og 69 cm, og så køber du blot det antal meter, du har brug for, og lægger folien med dobbeltklæbende tape. Du må gerne selv lægge gulvfolien, men du skal have en fagmand til at stå for tilslutningen. 

Ovenpå folien lægger du et tæppe, som skal være et, som varmen kan ånde igennem. Hvis tæppet ikke er åndbart, kan gulvet ikke komme af med varmen, og så risikerer du, at gulvet bliver varmeskadet. 

Vintercamping

 

Fyr ikke for fuglene 

Når det fryser, vil vandet fryse til is i afløbsrør under køkken og toilet, hvis der står vand i rørene, og de ikke er isoleret. En nem måde at undgå det problem er at afmontere afløbsrørene og lade vandet løbe direkte ned i et par spande, når du er fremme på campingpladsen. 

Og endelig skal du være opmærksom på, om din vogn er konstrueret, så et stykke af varmeslangen er ført ud under vognen, hvilket medfører et stort varmetab. Her vil det være oplagt at pakke røret ind i et isolerende materiale og binde det rundt om røret, så det isolerer. Herefter kan du eventuelt lave en tynd, beskyttende kasse af f.eks. krydsfiner og placere det udenpå røret, så slange og isolering er beskyttet. 

Vær forsigtig når du skruer kassen fast i bunden af vognen, for bundpladen er typisk ikke mere end cirka 5 millimeter tyk, så du må ikke bruge for lange skruer.

Open
76097

Dur din vogn til vintercamping?

Vintercamping
Camping
Centralvarme og et vinterklingende navn gør ikke automatisk en vogn til en vintervogn. Men hvad kræves der egentlig af en god vintervogn? Læs med og bliv klogere.

Hvornår er en campingvogn eller autocamper en vintervogn? For nogle campister er svenske mærker som KABE og Polar de eneste rigtige vintervogne, fordi de fra yderst til inderst og i en række gennemtænkte detaljer er konstrueret til at modstå heftig kulde. 

Andre vil påpege, at de fleste moderne campingvogne er så godt bygget, at de kan bruges hele året, hvis man er villig til at spendere lidt ekstra på gas- og elregningen, og at de derfor også med en vis ret kan kaldes vintervogne – eller i det mindste helårsvogne. 

Uklarheden opstår, fordi der ikke findes en egentlig definition af begrebet ”vintervogn”. Indimellem bruger producenterne også betegnelsen ”vinteroptimeret” om vogne, der har f.eks. centralvarme, kraftig isolering og vandbåren gulvvarme, men som har lidt færre detaljer, og derfor også en lavere pris, end eksempelvis de svenske vogne. Hvor meget vinterkomfort og luksus, man ønsker, er både et spørgsmål om økonomi, brugsmønster og prioriteringer. 

Men hvis turen til vintermarkedet i nordsvenske Jokkmokk i 30 graders kulde skal være problemfri, er der nogle væsentlige ting i opbygningen, som skal være på plads, så vognens vand ikke fryser, eller det trækker ind og er fodkoldt. 

Vintercamping

 

Isolering 

Tyk og effektiv isolering er selvklart vigtige ingredienser i kampen mod kulden. De fleste mærker producerer deres vogne med en yder- og inderbeklædning, hvor der sprøjtes eller presses isoleringsmateriale ind i en sandwichkonstruktion, der både varmer, tætner og giver vognen stivhed. 

Isoleringen sidder i vægge, gulve og loft og varierer i tykkelse fra producent til producent, men de fleste producenter har isolering på 35-45 mm. I nogle vogne er der brugt en kombination af styropor/flamingo og træ, mens andre, som f.eks. LMC, Dethleffs og Caravelair, bruger XPS-skum, der både afstiver, isolerer og forebygger fugtindtrængning. Eriba benytter sig af det såkaldte polyurethanskum, der både har en glimrende isoleringsevne og samtidig forebygger kuldebroer. Eriba bruger ikke træ i opbygningen – i stedet anvendes fugtresistente PU-lister. Det samme gælder LMC-vognene. 

I KABE bruges Ecoprim, et fugtsikkert materiale, hvor der benyttes lukkede celler til at give en optimal isolering. KABE supplerer sin isolering i gulv, loft og vægge med et vægtapet, der dels tillader varmen at trænge igennem, dels opsuger eventuel kondens. Ud over tilstrækkelig isolering er det også væsentligt at minimere kuldebroer og utætheder i konstruktionen, for ellers forringes værdien af isoleringen væsentligt. 

Varmeovn eller centralvarme? 

Campingvogne og autocampere varmes op med gasdrevne varmeovne eller centralvarme. De billigste varmeovne har punktvarme, der virker som en radiator, hvorfra varmen spreder sig ud. De er ikke optimale til vintercamping, fordi varmen har svært ved at nå ud i krogene. 

Har ovnen en blæser, forbedres ydeevnen markant. Så vil den varme luft blive blæst ud i varmeslangerne, der har huller i toppen, så luften kan komme op. 

varmeovn

 

Det er helt afgørende, at slangerne ikke føres ud under vognen, som det desværre ses i visse indretninger. Det resulterer i et stort varmetab, hvilket er uforeneligt med vintercamping i hård frost. Vil du give din ovn mere power, kan en fagmand montere en Ultraheat, som kan sidde bag på både Trumas S 3004- og S 5004-varmeovne. Ultraheat fungerer som et elektrisk varmesupplement. 

Den mest behagelige varmeform i forbindelse med vintercamping er centralvarme, der er effektiv, komfortabel og lydsvag. Den kan køre på el og gas og sender varmen ud i radiatorer. 

Lune fødder 

Ofte har vogne med centralvarme også vandbåren gulvvarme, som opvarmes af fyret. Den vandbårne gulvvarme er i praksis en kombination af vand tilsat antifrostvæske for at hindre, at det fryser. 

Et alternativ til vandbåren gulvvarme er elektrisk gulvvarme, hvor der lægges varmetråde/folie i gulvet. Værdien af vandbåren eller elektrisk gulvvarme afhænger i høj grad af, hvor rundhåndet fabrikken har været med tråde og strenge. 

Sokker

 

I nogle tilfælde oplever ejerne, at konstruktørerne har været for nærige med tråde og strenge, så visse områder af gulvet ikke er ordentligt opvarmet. Det er dog vigtigt at understrege, at gulvvarme i campingvogne og autocampere skal betragtes som et behageligt supplement, men det er kun en sekundær varmekilde til den primære varmekilde, som er centralvarmen/gasovnen. 

Når bunden er god 

Den optimale bund til vintercamping er dobbeltbunden, der både har en isolerende og lyddæmpende effekt. På autocampere med dobbeltbund placeres vand- og spildevandstank ofte godt skærmet for frosten, hvor de ikke optager opbevaringsplads for bagagen, ligesom dobbeltbunden gør det lettere at placere slanger og ledninger frostfrit. Det optimale er at lægge vandslangerne lunt og beskyttet op ad f.eks. varmerør. I vogne med begrænset isolering er der en overhængende risiko for, at vandslangerne fryser – især hvis de er lagt langs gulvet eller væggen, hvor varmecirkulation kan halte. Der er også set eksempler på vandslanger, som er lagt klos op ad vognens tvangsudluftning, hvilket i tocifrede frostgrader vil få vandet til at fryse og sætte en prop i vandsystemet. Det kan anbefales at hælde miljørigtig antifrostvæske i spildevandstanken og at skille afløbssystemet under vognen ad, så spildevand løber direkte ned i en spand i stedet for at fryse i rørene. 

 

Den vigtige ventilation 

Ordentlig isolering og et velfungerende varmesystem gør det ikke alene. Klimaryglæn, som skaber afstand mellem møbler og vægge, er vigtige for, at den varme luft kan komme op. Desværre gennemtænkes konstruktionerne ikke altid, så i nogle tilfælde lukker f.eks. sofahynder, gardiner eller madrasser helt eller delvist for luftcirkulationen. Det optimale er, at møbler og senge er placeret på afstandsstykker og anbragt i vinkler, der tillader luften at cirkulere, og at der er etableret luftkanaler bag skabene, så luften kan strømme igennem. 

Vinduer giver varmetab 

Tagluger og vinduer giver lys, luft og mulighed for udluftning, men i forhold til vintercamping er det sårbare punkter. Producenterne forsøger naturligvis at fremstille vinduer og luger energirigtigt med god isoleringsevne, men et vist varmetab er uundgåeligt. Vogne, der er bygget med henblik på helårsbrug, vil derfor ofte have få og små vinduer for at reducere det samlede overfladeareal, hvor kulden kan trænge ind. Er det koldt udenfor, kan det anbefales at trække insektnettet for luger og vinduer, fordi det reducerer kuldeindfaldet uden at holde lyset ude.

Open

Huskeliste til vinterhiet

Vinterhi
Tips & Teknik
Campingsæsonen går på hæld, og hvis du ikke vintercamperer, er det snart tid til at stille vognen væk. Her får du nogle tips til vinteropbevaringen.

Campingsæsonen går på hæld, og hvis du ikke vintercamperer, er det snart tid til at stille vognen væk. Her får du nogle tips til vinteropbevaringen.

Tekst Torben Brandt

Hovedparten af landets campister camperer ikke om vinteren, og hvis du er en af dem, der kun camperer i årets varme måneder, er der nogle ting, du skal huske, inden vognen stilles væk.

Hvis du er blandt dem, der har plads til at stille campingvognen eller autocamperen på din egen matrikel eller på boligforeningens parkeringsplads, er det naturligvis det letteste, og samtidig er der penge at spare, fordi du dermed slipper for at betale for at få vognen opmagasineret på en campingplads, i en lade, på en gård eller hvor du har fundet en plads hen over vinteren.

Kender du ikke umiddelbart et sted at stille den i dit nærområde, så søg på nettet eller forhør dig hos andre campister, der altid er klar til at give gode råd.

Selvom vognen eventuelt overvintrer på en anden persons grund, er det stadigvæk din egen kaskoforsikring, der skal dække, hvis der i løbet af vinteren kommer en skade på vognen.

Sandsynligheden for uheld og skader er naturligvis ikke stor, når vognen står stille, men hvis den overvintrer helt eller delvist i det fri, kan der opstå skader, hvis løse genstande i blæsevejr flyver hen og rammer vognen.

Nogle campister foretrækker at købe et cover/overtræk til campingvognen eller autocamperen for at beskytte den. De fås i forskellige længder, bredder og kvaliteter, og priserne begynder fra cirka 1.000 kr. for de mindste.

Fordelen ved overtrækket er, at det forebygger, at blade, snavs, alger og lignende gror fast på vognen, og dermed er den også lettere at gøre klar til den nye sæson, når vinteren er slut.

Desuden kan et overtræk skærme for solens UV-stråler og dermed medvirke til at beskytte vognen. Vær opmærksom på, at du placerer overtrækket, så der er luft mellem presenning og vognens overflade.

Selvom et overtræk kan have en række fordele, vil det naturligvis altid være bedre, hvis det er muligt at stille vognen beskyttet et sted, hvor der hverken er blæst, nedbør eller frostgrader.

Hvis vognen står i det fri, bliver du nødt til løbende at følge med i vejrudsigterne. Hvis det har sneet meget, kan sneen nemlig lave ravage, når det begynder at tø, for så kan de mange kilo tøsne risikere at trykke taget ud af facon og dermed gøre vognen utæt.

Det er derfor vigtigt, at du får fjernet sneen, inden vejret slår om, og tøvejret sætter ind.
 

Polering skal der til

Det er altid en god ide at gøre vognen ordentlig ren ud- og indvendigt, inden du pakker den væk. Vask skuffer og skabe grundigt af både på lågerne og indeni med et desinficerende og svampedræbende middel og giv også gerne køleskabet en omgang, så det ikke er ulækkert, når du åbner det igen til næste forår.

Det er en god ide at lade skuffer og skabslåger samt døren ind til køleskabet stå på klem i vinterens løb.

Støvsug madrasser, hynder og tæpper, og har du plads derhjemme, er det klogt at tage gardiner, hynder og tæpper hjem, hvor der er lunt og godt. Har du ikke den mulighed, bør du stille hynder og madrasser på højkant, så der kommer lidt luft under dem.
 

Vinterhi


Vognens batteri har ikke godt af at stå ubrugt i længere tid hen over vinteren. Hvis du lader batteriet blive i vognen, er det vigtigt, at det er fuldt opladet, og at du fjerner ledninger fra polerne, så det ikke aflader.

Alternativt kan du tage det med hjem, hvor der er køligt, men frostfrit. Husk at oplade batteriet et par gange i løbet af vinteren med en god lader, der passer til dit batteri.

Har du energi til det, er det en god ide at give vognen en gang vintervoks og polere den, fordi det både gør den afvisende over for snavs og hjælper til at beskytte lak, gummilister og teltskinne. Smør også gerne gummilister på vinduer og døre med silikone, så de ikke fryser fast.

Har du ure eller anden elektronik med små batterier i, skal du huske at fjerne dem, for de risikerer at lække i frostvejr. Det er også fornuftigt at tage radio, TV og andet elektronisk udstyr med hjem, så langfingrede typer ikke bliver fristet over evne.

 

Slip for frostskader

Mange campister glemmer at tømme vognen for vand, inden de stiller den i vinterhi, og det resulterer i sprængte haner og slanger og en varmtvandsbeholder, der bliver ødelagt.

Det er nogle ærgerlige penge at betale, og ofte opdager du det først, når du er kommet ud på campingpladsen og hælder vand på vognen, for er der kommet skader i løbet af vinteren, vil vandet begynde at pible ud.

Værkstederne har kronede dage på den konto, men det er nogle sure penge at skulle af med, og i øvrigt kan du ikke regne med, at værkstedet kan tage dig ind med kort varsel, når det hele kører på de høje nagler i højsæsonen.

 

VinterhiSmør gerne gummilisterne med silikone, så de ikke fryser fast, og pump dækkene godt op, inden vognen stilles i vinterhi.


Husk også at pumpe vognens dæk ordentligt op, og put gerne cirka 10 % ekstra i, for dækkene taber som regel luft i løbet af vinteren. Står vognen i lyset, kan det være en god idé at afdække dækkene, for solen er med til at mørne dem og forkorte deres levetid.

Endelig kan det anbefales at smøre gummilister på døre og vinduer med silikone, så de ikke fryser fast. Skærm også gerne stabilisator og håndbremse med et dækken.

Og endelig skal du selvfølgelig huske, at dit telt skal være helt tørt, før du lægger det sammen, for ellers bliver det jordslået og ødelagt. Læg det gerne et tørt sted hen over vinteren.
 

Her er din huskeliste til vinterhiet

Udvendigt

  • Vognen rengøres grundigt.
  • Eventuelle lakskader udbedres med reparationslak/lakstift.
  • Hele vognen behandles med voksmiddel (vintervoks).
  • Gummilister smøres med silikone. En flydende silikone pensles på.
  • Blanke dele kan smøres ind i syrefri olie eller bedre rustbeskyttelsesmiddel (brug den klare udgave).
  • Støtteben smøres.
  • Kobling- og bremseforbindelser renses og smøres.
  • Dækkene kontrolleres for skader og slitage. 
  • Alle åbninger/ventiler kontrolleres. Sørg for, at diverse net er intakte, så mus og insekter ikke kommer ind.
  • El-stik og andet el renses og sprayes med silikonemiddel og afdækkes med en pose til sidst.
  • Vognen må ikke være afbremset
  • Står vognen offentlig tilgængelig, så husk at sikre koblingshandsken med en lås

 
Indvendigt

  • Interiøret rengøres omhyggeligt
  • Vandtanke, rør og slangeforbindelser tømmes og skylles med et rensemiddel til vandtanke
  • Køleskab tømmes og afvaskes i klorin
  • Køleskabsdør må ikke lukkes, skal stå på klem vinteren over
  • Hynder rengøres omhyggeligt – luftes eventuelt godt igennem og lugtdesinficeres. Opbevares tørt sted derhjemme
  • Skabe og skuffer skal stå på klem
  • Batteri tages ind – og oplades 2-3 gange i løbet af vinteren. Poler smøres med vaseline
  • Demonter gasflasker og regulator og opbevar dem tørt indendørs

 
Udstyr

  • Forteltet vaskes med rigeligt vand og blød børste. Der findes flere teltrens-produkter hos forhandlerne
  • Teltet skal være helt tørt, inden det pakkes sammen
  • Når teltet lægges sammen, bør man undgå skarpe folder i vinduesfladerne
  • Alle lynlåse, smårifter og revner sys, lappes og kontrolleres
  • Stænger (metal) smøres med tyndt lag syrefri olie
  • Forteltet opbevares ligeledes tørt og varmt hjemme
  • Truma Therme tømmes helt for vand. Læs Trumas vejledning til produkterne
Open

Tjekliste til campingvognens vinterhi

Står vognen ude om vinteren, så husk at besøge den med jævne mellemrum. Foto: Adobestock
Vinterklar
Her får du DCUs tjekliste til alt det, du bør huske at gøre, inden frosten kommer, og du stiller den campingvognen væk. Så undgår du, at vognen lider skade i løbet af vinteren.

Tøm og skyl kassettetoilettet og toilettets vandbeholder.

Tøm vand af afløbssystemet ved at åbne vandhanerne i positionen præcis mellem koldt og varmt, og åbn ventilerne til vognens afløb.

Stil en spand under varmtvandsbeholderens afløb og kontrollér, at samtlige fem liter vand kommer ud. Den mindste rest vand kan frostskade varmtvandsbeholderen. Husk at ventiler og haner i køkken, bad og bruser skal stå åbne hele vinteren.

Tøm friskvandstanken.

Kør vandpumpen tør. Kortvarigt, ellers brænder dykpumpen af.

Kør spulepumpen tør, hvis der er sådan en i vognen. Kortvarigt, ellers brænder dykpumpen af.

Har du vandbåren varme i vognen, så sørg for, at centralvarmens elementvander indeholder glycol på mindst 40 procent.

Tøm vandet af centralvarmeanlægget. Det er en god idé at åbne for bundhanen, inden du eventuelt kører hen og stiller vognen i vinterhi.

Kør støttebenene ned. Husk: Støttebenene må aldrig løfte campingvognen og bruges som donkraft.

Lad køleskabsdøren stå åben.

Lad luger og døre stå på klem, så der ikke dannes kondens i skabene.

Tøm skabene for alt spiseligt, så mus og andre sultne væsener ikke bliver tiltrukket af det og bosætter sig i din campingvogn.

Kontrollér at alle luftkanaler (aftræk) ved f.eks. køleskab og varmeovn ikke er tildækkede.

Tag polskoen på batteriet af. Det er også vigtigt, at batteriet er helt opladet inden vinteropbevaring. Hvis det er muligt, så opbevar batteriet indendørs. Batteriet oplades før vinter og inden forårsbrug – husk også at smøre polerne i fedt.

Madrasser og hynder stilles på højkant så luften kan cirkulere. Endnu bedre: Opbevar dem indenfor.

Træk ikke håndbremsen.

Sæt træktøjs-overtræk på campingvognen.

Vask og voks udvendigt. Brug en god vinter naturvoks fra f.eks. Nordkemi. 

Smør alle gummilister på campingvognen.

Dæk vognen med caravancover efter rengøring.

Sæt gerne lidt varme på vognen. Før du tager campingvognen i brug igen, bør du varme den godt igennem over et par dage med rigelig udluftning. Som regel en gasflaskes tid.

Tjek campingvognens tagluger for fygesne ved snevejr.

Hvad med autocampere og teltvogne?
Ovenstående tips gælder også delvist for autocampere og teltvogne.

Hvis du opdager en skade på din vogn
Opdager du alvorlige skader på vognen, er det er fordel at få dem repareret før vinteren. Det giver ikke alene en tidsmæssig besparelse, fordi de fleste caravanværksteder er enormt pressede om foråret, men det gør også, at du er sikker på, at reservedele m.v. kan fremskaffes, før du skal ud at køre igen.

Open

Sådan gør du vognen klar til vinterhi

Vinterklar
Det kræver lidt klargøring at stille vognen væk for sæsonen. DCU giver dig gode råd her.

Tekst: Torben Brandt

Vognens vintersøvn venter. Hvis du ikke camperer hele året, skal du snart til at forberede dig på at stille vognen i vinterhi. Inden du gør det, er der dog en række ting, du skal huske.

Det kan være fristende at lade dovenskaben sejre og blot foretage en let gang rengøring, inden campingvognen eller autocamperen stilles væk for vinteren.

Men du vil fortryde det, for når foråret kommer, risikerer du at stå med en vogn, hvor vandsystemet er ødelagt, og hvor også det øvrige udstyr og inventar har lidt under, at du ikke tog dig tid til at gøre tingene ordentligt, inden du kørte vognen væk for sæsonen.

 

Tap vandet af

Der er lige så sikkert som amen i kirken, at mange campister til foråret står med ødelagte varmtvandsbeholdere, vandhaner og -slanger, fordi de ikke fik tømt vognens vandsystem helt, inden frosten satte ind. Dermed sikrer de caravanværkstederne en solid ekstraindtægt, hvilket for så vidt skal være dem vel undt, men det er ærgerlige penge at skulle af med.

Som regel opdager man først miseren, når vognen gøres klar til forårets første tur, og vandet pibler ud i vognen, når man fylder vand på. Inden frosten kommer, skal du derfor tømme varmtvandsbeholder og vandtank og lade såvel varmtvands- som koldtvandshaner og ventiler stå åbne. Husk også at tømme toiletkassetten for diverse væsker.

 

Tag batteriet hjem

Man kan med god ret hævde, at varme er værre for et batteris levetid end kulde, og at et campingbatteri sagtens kan overleve frost og vinter i vognen, hvis blot det er fuldt opladet. Adskillige campister vælger at lade batteriet sidde hen over vinteren, og det fungerer fint, så længe det er fuldt opladet, og man fjerner ledningerne fra polerne, så det ikke aflader. Hvis det aflader, og frosten sætter ind, risikerer batteriet at få frostskader, der kan forkorte dets levetid og i værste fald ødelægge det.

Herfra skal opfordringen lyde, at man tager batteriet ud og opbevarer det køligt, tørt og frostfrit i hjemmet. Hold løbende øje med, hvor meget kapacitet batteriet mister og oplad det om nødvendigt.

Husk også at fjerne de små batterier, der sidder i fjernbetjeninger, ure og lignende.

 

Gør rent

Vognen skal have en grundig rengøring, inden du stiller den væk. Støvsug grundigt på gulve, madrasser og hynder og brug gerne et desinficerende og svampedræbende middel, når du rengør borde, skuffer, skabe, køleskab og fryser.

Det er fornuftigt at lade skuffer og skabe stå lidt på klem, og det samme gælder lågene til siddegruppens depotrum, hvor du kan sætte en prop i klemme, så der kan komme luft ned.

Stil hynder og madrasser på højkant, så der kan komme luft omkring, eller tag dem hjem i din private bolig, hvis pladsen tillader det, så de kan ligge lunt og tørt hen over vinteren.

Forteltet skal naturligvis også være rengjort og ikke mindst tørt, inden det lægges væk, for ellers bliver det jordslået og i værste fald ubrugeligt.

Husk at smøre gummilister på døre og vinduer med silikone. Vask vognen udenpå, og hvis du virkelig vil forkæle den, kan du give den en god gang vintervoks, der lægger sig som en hinde omkring vognen og dermed gør den mindre modtagelig for snavs og skidt. Det kræver noget tid og knofedt, men det er en god investering, fordi vognen vil stå flottere til foråret og være lettere at gøre klar til brug til næste sæson.

 

Pas på dækkene

Dækkene er som bekendt det eneste af campingvognen eller autocamperen, der har kontakt med vejen, så det er vigtigt at passe ordentligt på dem. Pump gerne dækkene ordentligt op, inden vognen stilles væk, for i løbet af vinteren vil de tabe noget af pusten, så put gerne 10 % ekstra i.

Det er klogt at skærme dækkene mod sollys, fordi solens stråler på langt sigt mørner dækkene, hvilket både reducerer sikkerheden og levetiden.

Hvis du har prøvet at have mus i din campingvogn eller autocamper, er der stor sandsynlighed for, at de er kommet ind via dækkene, som er gode at kravle opad for de små gnavere. Du kan forebygge gentagelsestilfælde ved at parkere dækkene i metalkasser, der er specielt konstrueret til at forhindre musene i at komme ind. På den norske hjemmeside antimus.no kan du se et eksempel på sådanne kasser – og ellers hør din campingforhandler om han har et tilsvarende produkt på hylden.

 

Hvor skal jeg stille den?

Har du plads hjemme i indkørslen, eller hvis boligforeningen tillader, at vognen står på deres matrikel, er det en både bekvem og billig løsning, for så er det let at holde øje med den og få den udluftet med jævne mellemrum. Ellers må du søge på nettet efter opmagasinering i en lade eller lignende i dit lokalområde. Nogle forhandlere tilbyder at opbevare vognen for dig og inkluderer samtidig en gastest eller lignende i opbevaringsprisen, ligesom det også er muligt på nogle campingpladser at have vognen stående hen over vinteren. Husk i øvrigt at det er din egen forsikring, der skal dække, selvom vognen rent fysisk står på en anden matrikel.

Det er bedst at stille vognen på et fast underlag som grus eller fliser – og gerne overdækket, så den står skærmet for vind og vejr. Står den udendørs, skal du være opmærksom, hvis der falder meget sne, for da er det vigtigt, at du får det fjernet, inden det begynder at tø. Risikoen er nemlig, at den tunge tøsne trykker taget ud af facon, så vognen bliver utæt.

Det er altid klogt at tilse vognen regelmæssigt, og når du alligevel er der, bør du lufte den godt igennem.

Open

10 ting til vinteren

campingudstyr, vintercamping, campinggrej, grej
Vinterklar
Det kan være skønt at campere om vinteren, hvis du og din vogn er ordentligt forberedt. Her kan du se et bud på 10 ting, der er bekvemme eller direkte uundværlige på vinterturen.

Tekst: Torben Brandt


Selvregulerende varmekabel

FrostGuard er en god medspiller at have på banen, når vandrørene skal sikres mod frost. Det er et varmekabel, som selv holder temperaturen på et sikkert niveau, fordi kablet er selvregulerende, så det ikke risikerer at overophede. Det lægges på røret direkte under isoleringen og fås i forskellige længder. Det kan anvendes på alle typer rør og skal monteres i en stikkontakt med jord. Den viste pakke indeholder et kabel på fire meter.

Vejl. pris: 799 kr.

FrostGuard, varmekabel, campingudstyr

 

Slut med ødelagte vandhaner

Winter Ban er et frostbeskyttelsesmiddel, der forebygger ødelagte blandingsbatterier, vandhaner og -slanger som et resultat af, at man glemte at tømme vognen af for vand, da man brugte den i efteråret. Det kan bruges både i drikkevandssystemet og i spildevandstanken, fordi indholdet er et organisk stof, der både er lugt- og smagfrit, og som er ufarligt for både mennesker og dyr.

Vejl. pris: 235 kr.

Winter Ban, frostbeskyttelsesmiddel, campingudstyr

 

Lys over land

Når vintermørket sænker sig, er der brug for ordentlig belysning, og det får man med Isabella TripLight, som er en LED-lampe med batteri. Lampeledningen er syv meter lang, så du kan flytte den rundt i forteltet, men det er også muligt at tage lampen med rundt uden ledning og bruge den som lommelygte. Så får den strøm fra batteriet, der kan køre i cirka fem timer. Lampen kan klikkes på både en teltstang, på Isabella Cosy Corner og på Eclipse-frontsolsejlet.

Vejl. pris: 395 kr.

Isabella Cosy Corner, TripLight, lys, LED-lampe, belysning

 

Hold vinden ude

Køleskabsristen bag køleskabet er et sårbart punkt om vinteren, for når det blæser, kommer vinden ind gennem risten og skaber dermed et ubehageligt kuldeindfald i vognen. Du kan forhindre det ved at montere en vinterafdækning. Den viste afdækning er til et stort Thetford-køleskab og kan monteres ved 4 grader eller koldere. Det er vigtigt at fjerne den igen, når udendørstemperaturen stiger, for ellers får køleskabet svært ved at komme af med overskudsvarmen, og så bliver der for varmt i køleskabet. Vinterafdækningen er også fornuftig at bruge, hvis vognen stilles væk i længere tid.

Vejl. pris: 259 kr.

køleskabsrist, campingudstyr

 

Skorsten med vokseværk

Hvis du camperer på steder, hvor sneen falder i store mængder, kan du risikere, at sneen ligger så højt, at den forhindrer røgen fra skorsten i at komme ordentligt væk fra vognen. Det kan i værste fald resultere i udvikling af kulilte, som er så farlig, fordi den hverken kan ses, høres, lugtes eller smages. For at forhindre det scenarie er det en rigtig god idé at montere en skorstensforlænger, som monteres på den eksisterende skorsten. Dermed sikrer man sig, at skorstenen rager op over sneen.

Vejl. pris: 41 kr.

skorsten til camping, campingudstyr, campinggrej

 

Varmen slippes fri

Hvis din vogn har en ovn med blæservarme, er du allerede godt hjulpet i forhold til at have det lunt i vognen, men varmen skal jo også kunne komme ud af slangerne. Ved at montere WL-ventiler på de varmeslanger, der fordeler varmen, kan du sikre dig, at varmen kommer ordentligt op bag ryglæn og madrasser. WL-ventilerne placeres rundt i hele vognen med 30-40 cm afstand. Ventilerne sættes på ved at skære varmeslangen over dér, hvor ventilen skal sidde, og derpå skære yderligere et par centimeter slange af, så WL-ventilen kan monteres mellem de to slangeender.

Vejl. pris: 59 kr.

WL-ventiler, campingudstyr, campinggrej

 

En hård nyser

På vintercamping vil du jævnligt opleve, at jorden er stenhård af frost. Det stiller krav til dine pløkker, hvor et rigtig godt bud til vintercamping er Tarzanpløkker, der er formet som et stålsøm, og kan slås i meget hård jord. Men mindst lige så vigtigt er det, at du har en ordentlig hammer, der kan få pløkkerne banket ned. Kampas Thor-pløkhammer har et behageligt gummihåndtag, som ikke glider ud af hånden, men nok så væsentligt har hammeren skaft og hoved af stål, så den kan banke pløkker ned i selv det mest genstridige jord.

Vejl. pris: 98 kr.

Kampa Thor pløkhammer, campingustyr, campinggrej

 

Koppen skrider ikke

Hvad er bedre end at få en kop skoldhed te eller kaffe efter en kold dag udenfor? Den viste kop er i solid melaminkvalitet og kan klare temperaturer op til 90 grader, så man kan blive tøet helt op indvendigt. Koppen har antislip, så den ikke skrider rundt i vognen. Synes man, at den grønne farve er lovligt frisk, fås den også i andre og mere afdæmpede farver som f.eks. sort. Vil man bruge koppen derhjemme, kan det som en lille bonusinfo oplyses, at den tåler at komme i opvaskemaskinen.

Vejl. pris: 48 kr.

skridsikker kop, campingudstyr, campinggrej

 

Til hyggestunden

Selv den mest effektive varmeovn og den bedste isolering kan ikke erstatte følelsen af at hygge sig under et lunt tæppe eller en plaid. Hos KG Camping fandt vi denne plaid i en blommefarvet nuance, der er praktisk i forhold til snavs, og som kan give kroppen lidt ekstra varme på de kolde vinteraftener. Plaiden er i målene 150 x 200 cm, så der er stof nok at putte sig under. Prisen ligger normalt på 319 kr., men vi fandt den på tilbud.

Udsalgspris: 159 kr.

plaid, tæppe, campingudstyr, campinggrej

 

Prisvindende varmelampe

Ofte sluger elektriske varmelamper så meget strøm, at man får nervøse trækninger med tanke på elregningen, men den tyske producent, Solamagic, oplyser, at det kun koster fra 2,85 kr. i timen at opvarme et område på 14 kvadratmeter med deres varmelampe. Det er, ifølge Solamagic, helt op til 80 procent billigere end tilsvarende opvarmning med gas. Solamagic har i en test, som det eneste produkt, fået bedømmelsen ”excellent” i varmeevne i det anerkendte tyske gør-det-selv-magasin, Selbermachen. Lamperne fås både på 1.400, 2.000 og 2.500 watt og kan monteres meget fleksibelt f.eks. under en markise, på en parasol eller på terrassen. Hos KG Camping har man desuden en løsning, hvor de kan monteres på en teltstang. Der gives op til fem års garanti på produktet. Den angivne pris er for den mindste af varmelamperne.

Vejl. pris: 2.316 kr.
 

elektrisk varmelampe, Solamagic, campingudstyr, campinggrej

 

Alle de viste produkter er fundet i butikken hos KG Camping i Kolding.

Open

Vild med vintercamping: 5 gode råd til vintercamping

Foto: Adobestock
Vinterklar
For mange campister varer campingsæsonen hele året. Hvis du aldrig tidligere har prøvet at vintercampere, er der nogle vigtige ting, du skal huske, før du tager af sted. DCU giver dig derfor her fem gode råd til, hvordan du kommer godt igang.

Af Torben Brandt

Hvem har lyst tl at være på en campingplads om vinteren i blæst og minus 10 grader, spurgte en god ven mig for nylig. Svaret er, at det er der ganske mange, som gør.

Godt nok camperer de fleste danskere primært i perioden fra påske til efterår, men der er også en gruppe, som er vilde med vintercamping, fordi der netop på den tid af året er en helt særlig ro, stilhed og hygge i vognen og på campingpladsen.

Det nøjagtige antal vintercampister i Danmark kendes ikke, men interessen for vintercamping er naturligvis ikke gået campingpladsernes næse forbi. Omkring 100 af Danmarks cirka 450 campingpladser, svarende til 22 procent, tilbyder vintercamping. Det samme gør 9 af DCUs 20 pladser.

 

1. Begynd vintercampingen i Danmark

Har du aldrig prøvet at vintercampere, vil det være klogt at begynde i Danmark, hvor afstandene er begrænsede og vintrene mildere end i vores nabolande. Alligevel kan jorden også her være stenhård af frost, og det kan sne massivt, hvilket man skal forberede sig på.

I Danmark er der ikke krav om brug af vinterdæk på bilen, men DCU anbefaler, at du kører med vinterdæk. Hvis du sætter vinterdæk på, skal det være på alle fire hjul, og mønsterdybden skal mindst være 3 millimeter – gerne mere.

Også på campingvognen er det klogt at montere vinterdæk, men det er ikke et krav i Danmark.

 

2. Vintercamping i udlandet

Kører du uden for landets grænser, er reglerne for vinterdæk i flere lande mere strikse end de danske. I Sverige er vinterdæk med en sliddybde på mindst 3 mm lovpligtige for biler og varebiler i perioden fra 1. december til 31. marts i vintervejr som sne, slud, rim og islag, og det samme gælder for campingvogne.

I Norge skal man køre med vinterdæk i perioden 1. november til første mandag efter påske.

Skal du vintercampere i bjergområder, bør du have snekæder med – i nogle områder af Schweiz og Frankrig er de påkrævet, hvis der er skiltet med det. For husfredens skyld anbefales det at øve sig hjemmefra, for det er ikke sjovt at prøve det første gang, når mørket er faldet på, og alle er ved at være trætte.

Hvis du vil vintercampere i udlandet, bør du før afrejsen desuden tjekke både dæk-, færdsels- og vignettereglerne for bil/autocamper og campingvogn i det land, du vil gæste. Vore gode kollegaer fra FDM har samlet reglerne for vinterdæk i en række andre europæiske lande på fdm.dk.

 

3. T-formede stål-/sømpløkker til vinterteltet

vintercamping, vintergrej, vinterudstyr, vinter, gaskasse, gas, skovl, startkabler, tov

Har du fortelt med i frosthård jord, bør du bruge stål-/sømpløkker, der er t-formede og beregnet til hårdt underlag. De har fladt hoved, så de kan slås i med en hammer, og samtidig gør t-formen det let at vikle barduner og stropper omkring pløkken.

Er jorden bundfrossen, kan du overveje en slagboremaskine, som gør det meget lettere at få pløkkerne i jorden.

Er vinteren mere våd end hvid, bør du i stedet vælge skruepløkker, som egner sig til blød jord.

Også i forhold til campingudstyret skal du gøre dit hjemmearbejde. Du skal blandt andet beslutte, om det er nødvendigt at have fortelt med, og – hvis ja – om det skal være et helårsfortelt eller et vinterfortelt?

Er I ude det meste af dagen, og bruger I kun vogn og campingplads som base i ydertimerne, kan I godt overveje at droppe forteltet – især hvis vognen er rummelig.

Hvis I derimod primært vil hygge på campingpladsen og være indendørs det meste af tiden, kan forteltet og dets ekstra kvadratmeter være rare at have til rådighed.

 

4. Fjern sneen fra forteltet

Om sommeren tilbringes mange timer i forteltet, men om vinteren bruges det ofte mere som bryggers til opbevaring af tøj og skiudstyr, ligesom det skærmer for kulde inde i vognen.

De almindelige helårsfortelte er som regel gode, rummelige telte, men stellene er i udgangspunktet ikke bygget til at klare store mængder sne. Vil du bruge forteltet om vinteren, bør du derfor tilkøbe vintersikring i form af blandt andet støttestænger og ekstra tagoverliggere.

Bliver du med tiden så glad for vintercamping, at du regelmæssigt tager af sted, kan du overveje at købe et vinterfortelt. Det er som regel mindre end helårsforteltene og i en kraftigere kvalitet, der ikke er særlig åndbar. Udluftning er derfor ekstra vigtig i disse telte.

Hvis du kun vil bruge vinterforteltet som bryggers, behøver det ikke at have en masse funktioner. Derimod er rummelighed, lysindfald og flere ind- og udgange noget af det, du skal prioritere, hvis teltet skal bruges til at opholde sig i, og du vil også blive glad for, at lynlåsene kan åbnes oppefra og ned, så du undgår, at sneen ryger ind i teltet.

Selvom vinterfortelte er konstrueret til sne og frost, kan det alligevel være klogt at tilkøbe yderligere vintersikring, hvis ferien holdes i egne med meget sne. Også forstærkede barduner samt klimadug til at isolere og forebygge kondens bør indgå i udstyret til vintercamping.

Husk regelmæssigt at fjerne sne fra taget af telt og vogn – ikke mindst ved tøvejr, hvor sneen bliver mange gange tungere og risikerer at ødelægge teltet eller trykke vogntaget ud af facon.

 

5. Varme fødder i kulden

Vintercamping og gulv uden for sæsonen

Påtænker du at sidde i forteltet, bør du lægge et gulv. Læg først et cover eller en presenning direkte på jorden og slå det fast med pløkker gennem stoffet eller plastikken. Coveret skal helst være 20-30 cm bredere end forteltet, så det skærmer teltets kanter mod skidt og jordstænk.

Over coveret kan du lægge yderligere et isolerende lag, f.eks. aluminiumsfolien Astro Foil eller en Isabella-fiberdug, inden du lægger et blødt gulvtæppe på til sidst.

Skal forteltet bruges til hygge, får I brug for en varmeovn. Den kan drives af el, gas eller petroleum. Ofte har de billigste ovne ingen blæserfunktion, hvilket betyder, at der bliver meget varmt tæt på ovnen og køligt i teltets hjørner. Vælg derfor gerne en ovn med blæser.

De elektriske ovne er som regel både billige og lette. Til gengæld er strømmen på campingpladserne ret dyr, så hvis ikke el er inkluderet i overnatningsprisen, kan en elektrisk ovn ende med at være en dyr løsning.

Gas er en god og forholdsvis billig varmekilde. Gasovnene har dog den ulempe, at de danner temmelig meget kondens i forteltet, så vælges den løsning, er regelmæssig udluftning vigtig.

Vælger du en petroleumsovn, bør du købe fuldsyntetisk olie, som er det reneste brændsel. Disse ovne varmer både godt og effektivt – på minussiden tæller, at de i de første minutter har en tendens til at lugte, og samtidig efterlader forbrændingen nogle reststoffer, selvom du vælger fuldsyntetisk olie. Også med disse ovne er regelmæssig udluftning derfor vigtig.

Open

Sådan pakker du til vintercamping

Foto: Rasmus Schønning
Vinterklar
Hvis du har planer om at vintercampere, er det vigtigt, at du har styr på pakkelisten. Meget afhænger dog af, om du camperer i forholdsvis milde egne eller i områder med meget sne.

Af Torben Brandt 

Det siges, at al succes ligger i forberedelsen. Det gælder ikke mindst, hvis du kører på vintercamping, som kræver væsentlig flere overvejelser end rejser til sommer og sol. 
For det er ikke gjort med at huske den varme jakke, termobukserne, huen, vanterne, termoundertøjet og vinterstøvlerne til dig selv. Også bil og campingvogn/autocamper kræver lidt ekstra omsorg, hvis campingferien foregår i vintertemperaturer, og ferien skal være vellykket.
Herunder kan du se huskelister med ting, der er vigtige at have med, hvis du vintercamperer. 

Til bilen 

  • God pandelampe 
  • Sneskovl
  • Kost
  • Træktov
  • Ekstra sikringer og pærer
  • Startkabler
  • Frostsikret sprinklervæske
  • Låsespray (læg den ikke inde i vognen, for så hjælper den ikke meget, når dørene er frosset) 
  • Silikonestift til at smøre gummilisterne, så de ikke fryser fast 
  • Smør gerne skruerne på campingspejle, så de er til at få af igen 
  • Refleksveste til alle passagerer

    Når turen atter kan gå til udlandet:
     
  • Tjek reglerne for kørsel med vinterdæk/pigdæk dér, hvor du skal hen. Selvom det ikke altid kræves, anbefaler DCU, at du som minimum har vinterdæk på bilen – og også gerne campingvognen
  • Snekæder kan ligeledes være afgørende, hvis du skal i højtliggende egne (øv dig gerne hjemmefra). I nogle områder af f.eks. Schweiz og Frankrig skal snekæder benyttes, når der er skiltet med det – Husk mindst ét sæt arbejdshandsker, for det sviner at sætte kæder på
  • Pas, registreringsattester og forsikringspapirer – læg det samlet et sikkert sted 


Til campingvognen 

  • Minimum to fulde gasflasker – regn med cirka 150 gram gas i timen. Skal du bruge mere gas, skal du undersøge, om din regulator passer til gasflaskerne i det land, du gæster
  • Træklodser til støtteben og næsehjul, så de ikke fryser fast
  • Kiler til at få campingvogn eller autocamper til at stå i vater
  • Husk antifrostvæske i spildevandstanken
  • God lygte/lampe (husk batterier)
  • Vinterafdækning til køleskabet 
  • Elkabler og forlængerledninger (husk snor til at hænge dem op i, så de ikke fryser fast)
  • Plastikbakke til sko og støvler
  • Skridsikre måtter til at lægge foran vognen
  • Gaffatape (kan bruges til mere, end man aner)
  • Ekstra pærer og sikringer
  • Spand til spildevand 
  • Plastikkælk til at trække spildevand og hente vand 
  • Blød kost til at børste sne af taget
  • Forlænger til skorstenen, så røgen kan komme væk, hvis der er sne på taget 
     
vintercamping, Isabella-fortelt, sne, camping

 

Fortelt eller ej?
Skal jeg have fortelt med på vintercamping? Størstedelen af tiden tilbringes jo alligevel inde i vognen eller ude i naturen. 
Spørgsmålet om fortelt deler vandene blandt campister, og der kan ikke svares entydigt på, om forteltet er nødvendigt på vintercamping. Du behøver ikke nødvendigvis at have fortelt med på vintercamping, og til syvende og sidst er det et individuelt valg. På den ene side er de ekstra kvadratmeter i forteltet rare at disponere over til hygge eller opbevaring af udstyr. På den anden side skal man være indstillet på, at teltet både fylder og vejer, ligesom det kan være udfordrende at sætte forteltet op i minusgrader og frossen jord. 

Hold kulden ude
Skal I bruge forteltet til længerevarende hyggestunder, skal I have et gulv, så kulde og fugt ikke trænger op. En presenning nederst og et tæppe ovenpå er en hurtig måde at gøre det på, men man skærmer sig markant bedre mod kulde og fugt ved at lægge isolering mellem tæppe og presenning. Vi har tidligere omtalt Astro Foil, der er et 100 % aluminiumsprodukt med et polyesternet vævet ind for at give det brudstyrke. Mellem folielagene er en form for bobleplast, der minder om den, som er i kraftige konvolutter, og så er det hele lamineret sammen. 
Fidusen er, at folien reflekterer kroppens varme, så når man går på gulvet, sendes kropsvarmen retur. Folien er 1,22 meter bredt, sælges i metermål, vejer kun 207 gram per kvadratmeter og tilpasses forteltet ved at skære eller klippe den til. 
Ud over gulvet vil det også være nødvendigt med en varmeovn (de kan køre på enten el, gas eller petroleum), hvis forteltet skal bruges til hygge. 

Rådfør dig med forhandleren
Du kan sagtens vælge at bruge dit helårsfortelt til vintercamping og så tilkøbe vintersikring med kraftige støttestænger og tagoverliggere, der kan modstå presset, hvis der kommer sne. 
Også vinterpløkker/Tarzanpløkker og forstærkede barduner bør være en del af vintersikringen, og det samme gør termoloftet, som dels holder på varmen, dels reducerer mængden af kondens, som kan være ekstra slem om vinteren. 
Rådfør dig gerne med din campingforhandler, så I får talt jer frem til det, der dækker lige præcis dit behov. 

Overvej et vinterfortelt
Tager du ofte på vintercamping til områder med store mængder sne, kan du med fordel overveje et vinterfortelt. Det er mindre end helårsforteltene og fungerer for de fleste campister som et bryggers, der egner sig godt til opbevaring af udstyr, og samtidig beskytter vognen mod sne, regn og blæst. 
Teltdugen på vinterforteltet er typisk i en meget kraftig – men ikke særlig åndbar – kvalitet, fordi den skal kunne klare al slags vejr. I disse telte er udluftning ekstra vigtig, fordi der ellers dannes meget kondens.
 Vinterfortelte har et større fald på taget end traditionelle fortelte, så sneen kan glide ned. De gode vinterfortelte har også frostsikrede lynlåse, der kan åbnes i toppen, så man kan komme ud, selvom sneen skulle ligge op ad teltsiderne. Udstyrsniveau og kvalitet varierer fra teltmærke til teltmærke, men også med et vinterfortelt er det klogt at forstærke det med en vintersikringspakke. 
Selv det stærkeste telt kan dog bryde sammen, hvis is og sne tynger i store mængder. Sner det kraftigt, skal du derfor sørge for at få sneen børstet væk fra taget.

Huskeliste til forteltet

  • Vintersikring i form af kraftige støttestænger, stærke barduner, Tarzanpløkker og termoloft, der både isolerer og reducerer mængden af kondens
  • Stormpløkker, hvis underlaget er blødt
  • Lægtehammer eller slagboremaskine, hvis jorden er frossen
  • Varmeovn (gas, el eller petroleum)
  • Blød kost til at børste sne af taget
  • Gulv – f.eks. presenning, tæppe og Astro Foil til at holde kulde og fugt i skak 

Hold øje med vægten
Udstyrs- og pakkelisten kan hurtigt vokse sig alenlang, og som altid skal du naturligvis holde øje med, at du ikke propper mere ind i vognen, end der er lasteevne til. 

Open

10 ting til vintercamping

vintercamping, vinterting, vintergrej, campinggrej, campingudstyr til vinter
Vintercamping
Vintercamping er både hygge i campingvognen med varm kakao og en god bog, men også fugt i forteltet, og måske hvis du er heldig en halv meter sne på taget. Det hele følger med, og her er 10 ting, der kan lette din ferie.

Tekst & foto Anne-Vibeke Isaksen

Rustfri termoflaske
En tur i det fri betyder ikke nødvendigvis kold kaffe. Halvliters termoflaske i rustfri stål holder de varme sager varme. Fås i tre forskellige farver. Set hos KG Camping. Pris 89 kr.

Termoflasker

 

Hold dig varm
Klæd dig på i flere lag og hold varmen til vinter med Isabellas Outdoor Life-dunjakke, der både er vandafvisende og sikrer dig god åndbarhed. Fås hos alle Isabella-forhandlere. Pris 1.099 kr. (damemodel) og 1.199 kr. (herremodel).

vinterjakke, jakke, Isabella tøjkollektion

 

Varme fødder
Astro foil-aluminiumsmåtte er et godt isoleringsredskab til camping. Astro foil bruges under tæppet og sikrer, at der ikke er fugtgennemtrængning igennem gulvet. Derudover isolerer det mod kulden, der trænger op fra jorden og forbedrer samtidig komforten. Fås hos alle forhandlere af Kampa-produkter. Pris pr. meter 74,95 kr.

Astro foil, aluminiumsmåtte, campingudstyr

 

Væk med sneen
Den bedste måde at få sne på campingvognen ned på jorden er med en stor blød autobørste. F.eks. denne model fra Vikan. Set hos KG Camping. Pris 298 kr.

Stor, blød autobørste, fjern sne

 

Den store næse
Næsen er kold, og næsehjulet kæmper i den bløde jord eller dybe sne. Med det store luftnæsehjul fra AL-KO undgår du at synke i. Forskellige størrelser. Fås hos alle forhandlere med AL-KO-tilbehør. Pris ca. 399 kr.

luftnæsehjul fra AL-KO, næsehjul, campingudstyr

 

Wecamp-varmeovn
På gode vinterdage kan forteltet sagtens bruges til en frokost, og især hvis du også har en gasvarmeovn tændt. Denne model fra Wecamp vejer 4,5 kg og måler 38 x 24 x 39 cm. Væltesikring. Fås hos alle Wecamp-forhandlere. Pris 699 kr.

Wecamp-varmeovn, varmeovn

 

Hyggebelysning
Den mørke tid kan i den grad piftes op med en lyskæde. F.eks. 12 m LED, der kan monteres på forteltet eller i teltskinnen. Vejledende pris 175 kr. (Der findes mange varianter og dermed priser).

LED-lyd, hyggelys, belysning

 

Transportabel varme
Smart varmer fra Kampa, som ikke blot har et lækkert design, den er også brugervenlig. Den kører på 220 V. Måler 40 x 40 cm. Fås hos alle Kampa-forhandlere. Pris 318 kr. 

Transportabel varme, Kampa, varmer

 

Sikre stearinlys
DAY LED-stearinlys fås i flere størrelser, og er det tætteste du kan komme på et rigtigt stearinlys uden at skulle have levende lys i campingvognen, autocamperen eller (for)teltet. Denne model måler 15 cm. Set hos KG Camping. Pris 39 kr.

DAY LED stearinlys, lys

 

Mad skal der til
Grillen har de fleste med på camping, og den kan sagtens bruges året rundt. Dette lille ketchup-, sennep- og remouladesæt er godt at have lige ved hånden, så den lune grillpølse kan nydes i det kolde vejr. Pris 59 kr.
 

ketchup-, sennep- og remouladesæt

 

Open
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her